用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 谷成績vs預備面試
樓主: dayedaye
go

谷成績vs預備面試 [複製鏈接]

多謝大家建議,我會仔細考量。

因為我自己都係性格内歛,當年係派入band 1中學(現在計係band 1b)吧。

以前屋企人就係因為覺得我内歛,成日逼我同人講嘢,又逼我參與樂器表演,有點適得其反,令我好尷尬、挫敗,後嚟更係反感,連樂器都唔再學(太常要我無預備好就喺人面前彈奏)。所以我唔想逼個仔太緊……

我上到高中、大學,甚至出嚟做嘢,因為個人慢慢成熟,即使無改內歛本性,都建立到social and presentation skills。高中同大學都有參加個人嘅歌唱比賽,因為成熟左,其他範疇嘅成功經驗又多左,加上預備好,又真係自己喜歡嘅活動,就唔會怕羞。所以我諗,係要比時間個細路仔成熟吧?

如果當年要我面試,我應該幾驚下。

dayedaye 發表於 21-7-19 15:42
因為我自己都係性格内歛,當年係派入band 1中學(現在計係band 1b)吧。

以前屋企人就係因為覺得我内歛,成 ...
你冇唔啱, 的確要時間 畀細路仔慢慢長大成熟。 但係咁樣唔代表就唔練習 ,你最清楚自己嘅細路,適量咁樣去學都係需要㗎。當年a level英文oral 考試, 四個人一組, 考試前喺預備室我哋先至知道同咩人一齊考, 傾計發覺,第一個 畀我好半至一級咁, 第二個低我半級左右, 不過可能爭生爭死之後個grade出嚟係一樣同我, 最後嗰個簡直係差中之差,band 5 咁。

考完出嚟結果點樣呢, 低我半級嗰個 唔願意講嘢, 我已經問佢問題,佢都只係答 yes一個字, 全場人望住佢, 反而我話差中之差嗰個文法錯曬,發音好難聽但係好積極講嘢。 結果討論 完結 嗰陣 嗰個所謂差我半級嘅男仔只係講過兩個 單詞. 呢個係現實嘅悲哀,我都睇唔到佢會點樣合格。

純粹分享下 。
其實話去練習或者面試班只係學下並唔係要逼到你一步到位。

Chowying 發表於 21-7-20 18:32
你冇唔啱, 的確要時間 畀細路仔慢慢長大成熟。 但係咁樣唔代表就唔練習 ,你最清楚自己嘅細路,適量咁樣去 ...

Ic(emoji)
又未至於咁誇張,殺到埋身,其實係會講嘢(emoji)

Chowying 發表於 21-7-20 18:32
你冇唔啱, 的確要時間 畀細路仔慢慢長大成熟。 但係咁樣唔代表就唔練習 ,你最清楚自己嘅細路,適量咁樣去 ...

考公開試之前,大部分人都有經歷過intensive training吧⋯⋯唔出聲,即係想自殺啫。

dayedaye 發表於 21-7-19 15:42

以前屋企人就係因為覺得我内歛,成 ...
咁我覺得係你屋企人用錯方法,致令你覺得係逼你同人溝通。嘗試多D鼓勵,自然輕鬆D,相信會有所改變。

Chowying    發表於 21-7-20 22:03

你谷,其他人也在谷,所謂的劇場效應。所以小五谷成績其實都頗講策略。孩子能夠配合已經成功了一半,否則也要視情況而定。

dayedaye 發表於 21-7-20 21:03
考公開試之前,大部分人都有經歷過intensive training吧⋯⋯唔出聲,即係想自殺啫。
...
那男仔比我感覺係非常慢熱, 有啲人可能喺學校同識嘅同學一齊冇問題, 但同陌生人就好怕講, 奈何面試嘅重點其實就係會同陌生人一齊講嘢。當年我有 特登 去補習社, 混埋唔同學校嘅學生練習oral discussion part, oral 果 part 出黎我有 B 嫁,所以都鄧個男仔慘,佢基本唔差。

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

版主按:含有PM回文,請看基本版規第一項
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

dayedaye 發表於 21-7-16 14:35
想請教,今年小朋友升五年級,由於小朋友性格內歛,估計六年級都未必成熟到面試可以對答如流。咁其實係咪全 ...

如是者,先谷好呈123,面試嘅嘢,前中學主任告訴我其實自行先斎睇成績已經決定左超過8成人選,面試時就睇下個細路是否正正常常,過下場就算啦,不過D portfolio 現時已可開始准備,好似上面話斎,揾間平平地的面試班熟習下就夠了,順便佢同你砌個portfolio 的框架。
另外想問下樓主邊區?

Chowying 發表於 21-7-16 14:44
兩樣都要,其實你而家暑假就應該搞搞面試啲嘢啦, 咁多時間。

當年我其實小四就幫個女揀老師練習 面試 ...

重覆,del

王家爸爸 發表於 21-7-16 16:17
如果小朋友性格內歛,迫佢面試時對答如流,相信需要付出相當大既代價。反而如果目標係自己住嗰區嘅英中,咁 ...
我地1C/2A邊緣人就係咁戰略”碌”左入間英中,讀得算幾好。

王家爸爸    發表於 21-8-3 09:02

JojoDad 發表於 21-7-26 22:27
如是者,先谷好呈123,面試嘅嘢,前中學主任告訴我其實自行先斎睇成績已經決定左超過8成人選,面試時就睇 ...

葵青。

其實都同時想同佢考直資,好似英語語景好啲咁,但都疑慮真實情況係咪咁(畢竟直資要比錢,都要多考慮)。

我自己小時候係地區英中長大,工作都係用英文揾食。但好老實講,我覺得地區英中除左上堂同課本有用英文,其他範疇英文語景好一般,學生亦因為老師逼先會睇吓睇英文書。

以我個人經驗:如果目標係地區B1c英中,我覺得成績好嘅話,機會係百分百。面試係熱門直資及神校先玩嘅游戲,不過都係成績行先。即係概括咁講,成績好(當然係講區內),而目標不太進取嘅,基本不用怎操面試。留返D心血溫好書罷啦⋯⋯

Face3366 發表於 21-9-8 12:09
以我個人經驗:如果目標係地區B1c英中,我覺得成績好嘅話,機會係百分百。面試係熱門直資及神校先玩嘅游戲 ...

都有諗直資,但唔係神校,較心儀匯基(東九龍)。

葵青區內心儀安柱,B1b。

佢小學本身多人派保良局83,間學校整體成績認為ok。但因為現時小學,我對學校嘅英語語景已頗為失望,所以都幾擔心青衣嘅中學,就算band 1,都英語語景欠佳…..

dayedaye 發表於 21-9-8 12:19
都有諗直資,但唔係神校,較心儀匯基(東九龍)。

葵青區內心儀安柱,B1b。
語景呢家嘢好難奢求,唯有自己爭取機會多D同人講。

面試講英文其實要執生。有時候遇到唔識嘅單詞,可以用意義相近而咁岩自己又識嘅字代替,并唔影響你表達嘅意思。

Face3366 發表於 21-9-8 12:39
面試講英文其實要執生。有時候遇到唔識嘅單詞,可以用意義相近而咁岩自己又識嘅字代替,并唔影響你表達嘅意 ...

明白,謝謝你意見

kirstyau 發表於 21-7-16 14:53

一定成績先。面試既野,平平地每星期上一堂網上外藉1:1  ...

那裡搵到這些網上外籍一對一?
‹ 上一主題|下一主題