用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 蘇浙公學國際部 幼稚園??
樓主: hoho1005
go

[其他] 蘇浙公學國際部 幼稚園?? [複製鏈接]

bighang 發表於 21-7-18 08:18
回覆 megaminds 的帖子

上YouTube 睇下,如果覺得唔係唔緊要,當我錯,純個人感覺 ...

Search唔到, 可以sendlink睇下嗎?

bighang 發表於 21-7-18 08:18
回覆 megaminds 的帖子

上YouTube 睇下,如果覺得唔係唔緊要,當我錯,純個人感覺 ...

我都好想睇下 我都search唔到 可唔可以share出黎分享下(emoji)(emoji)

回覆樓主:

樓主唔係呀?唔畀link,又要人搵,仲潛埋水。
四十人一班又有,我想睇下家學校有幾差!

回覆樓主:

之前唔知係邊到有人share 過YouTube link, 係一班KCIS 小學生係校巴裡面,講真,口音上我唔覺有咩唔同,不過native 定 fluent 就唔知。係YouTube search KCIS 搵唔到呢條片的,因應該係啲小朋友自己拍完當生活片咁post,印象中唔係用KCIS 做title 。不過校服一樣+ 寫住KCIS。除左呢條片,我都搵唔到其他KCIS 片,雖然間唔中都係forum 有人提「你上YouTube search 下」 XD

回覆 sipdowy 的帖子

俾你地講到我都八卦走去search...我有搵到片呀,search 中學部的簡寫,小學部的英文全名都會找到些.
中學部的片很多,小學部的有幾條,但收音很差,一大班人在台上唱歌之類,我聽不出口語如何...

女女讀緊,老師好好,小朋友讀得好開心。3小時課堂,每日都有30分鐘普通話,繁體字教,其餘時間全英文。主張小朋友show and tell, 每人都要輪流present。當然,如果你好追求fancy嘅環境,咁kcis滿足唔到你,但係性價比好高!

回覆 elainechannnn 的帖子

俾你哋講完我都search 左一下。發現有條片係assembly, 見係普英對照,想問平時都係咁嗎?

回覆樓主:

實而不華囉。其實讀得IS 嘅都有少少錢,唔會睇得上眼KCIS 個校舍。再加一個唔國際的校名「蘇淅」。唔少人會因校名加校舍而對呢間學校先入為主、有偏見(或者你就叫呢啲做「preference」又得嘅)。虛榮心重、鐘意同人哋比較名氣嘅家長唔啱呢間學校㗎。

macychu1988 發表於 21-7-22 00:13
回覆 elainechannnn 的帖子

俾你哋講完我都search 左一下。發現有條片係assembly, 見係普英對照,想問平時 ...

Kindergarten 冇assembly

sipdowy 發表於 21-7-22 00:18
實而不華囉。其實讀得IS 嘅都有少少錢,唔會睇得上眼KCIS 個校舍。再加一個唔國際的校名「蘇淅」。唔少人會 ...

講得好好

相對其他國際學校係比較樸實,校舍簡同舊。都係個句,羊毛出自羊身上,家長能夠負擔得起,學校又收小朋友,理念相近,咪送小朋友去讀心儀既學校。其實每間學校都有優點同不足之處。返工都好多人有不同口音,不竟世界這麼大。

我是用家,小朋友K1讀到year 6, 完全無問題,同學間英語交談,係中文科同Local School一樣深,有些辛苦。

rainy123 發表於 21-7-28 20:02
我是用家,小朋友K1讀到year 6, 完全無問題,同學間英語交談,係中文科同Local School一樣深,有些辛苦。
...
想請教year 4學咩呀?

我係用家,之前都係其他post發表過,有興趣可以睇下:

https://www.edu-kingdom.com/foru ... page%3D2&page=4

同意其他用家意見,小朋友讀得開心就得
如果可以考到名氣大,出名IS當然都會心郁郁想去,不過都擔心去到無依家返學咁開心,滿足左自己虛榮心同“唔使咁擔心升中前景”,累左個小朋友,得不償失。
‹ 上一主題|下一主題