用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2022年DSE, 冇乜把握入大學嘅家長一齊傾下。 ...
樓主: DearSunny
go

2022年DSE, 冇乜把握入大學嘅家長一齊傾下。   [複製鏈接]

Charlotte_mom 發表於 22-4-14 16:08
選擇sssdp課程時宜多留意

教育要聞|逾20個SSSDP學士課程 過去兩年收生不足一半 https://www.stheadline.co ...

選擇sssdp課程真係要留意,如果唔知情下入咗去讀,得幾個學生點讀呀?
另外,我見到東華JSST03放射治療學咁寫Subject to the approval of HKCAAVQ and the relevant professional body,即係課程未經審批?咁又會成為sssdp課程嘅,上年收分都唔低24分

Charlotte_mom 發表於 22-6-24 18:42
大學資助/申請好多款㗎
你應該睇錯了
SSSDP/NMTSS都係不用入息審查的。只要係本地生(NMTSS要3322),註冊 ...

唔好意思,想問吓如果讀完兩年副學士,入咗樹仁大學銜接學位課程,可否申請NMTSS?

醒目開學勳章 王國長老

challenging 發表於 22-7-6 15:07
唔好意思,想問吓如果讀完兩年副學士,入咗樹仁大學銜接學位課程,可否申請NMTSS?
...

可以呀

Charlotte_mom 發表於 22-7-6 19:17
可以呀

Thx

Share 明報入U天書:

https://jupas.mingpao.com/wp-content/uploads/2022/07/m20454_202208.pdf

副學士真係好貴!如果英文2左都要讀

醒目開學勳章 王國長老

maggie789 發表於 22-7-13 12:55

我成日話香港唔會無書讀,只怕你無錢讀
真係燒銀紙㗎

醒目開學勳章

maggie789 發表於 22-7-13 12:55
https://www.youtube.com/watch?v=GmLKb-b0NZY
有 d 課程都好抵讀架,有時間可以睇睇依個 talk
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

esmehouse 發表於 22-7-13 13:47
https://www.youtube.com/watch?v=GmLKb-b0NZY
有 d 課程都好抵讀架,有時間可以睇睇依個 talk
...

謝謝,聽吓先!

請問放榜日灣仔有個教育面試咨詢會,係唔係比冇Jupas Offer嘅學生去㗎?定係面試海外大學㗎?

手上有高級文憑Offer,而到時Jupas有派到唔係心儀科目,係唔係都可以係放榜日去想讀個間大學科目嗰度叩門?謝謝

醒目開學勳章 王國長老

orangetea 發表於 22-7-16 11:48
請問放榜日灣仔有個教育面試咨詢會,係唔係比冇Jupas Offer嘅學生去㗎?定係面試海外大學㗎?

手上有高級 ...

Jupas統一派位無叩門的
Jupas派位俾學生,學生只能要或不要,不要的話當放棄,唔會有下一round

學生放榜後可向非聯招課程叩門

Charlotte_mom 發表於 22-7-16 16:03

明白了,唔該晒你
成日聽到話放榜攞住成績單去即場面試,我以為dse 學生就係咁

回覆 orangetea 的帖子

你講嗰啲即場面試,通常係自資學士、副學士或者高級文憑先會有。如果真係擔心,可以叫小朋友放榜日著得decent啲,恤衫西褲/裙,帶定履歷,同埋錢現金(大部分都要比留位費)。

醒目開學勳章 王國長老

orangetea 發表於 22-7-16 19:01
明白了,唔該晒你
成日聽到話放榜攞住成績單去即場面試,我以為dse 學生就係咁
...

咁講啦
聯招有一套程序,dse放榜改選後會有新一輪面試。但點都好,除少量已有conditional offer學生外,所有Jupas main round offer都要等10/8一齊放榜

而非聯招課程(如自資學位課程,HD Asso, 地鐵學院,護士學校,海外課程等)亦會襯dse放榜招生。應該就係你講嘅活動了。如熱門課程有機會一放榜就滿額,但亦有課程佢有空位的,學生要鬥快學校亦要鬥快,所以就有即見即收呢d情況了

Charlotte_mom 發表於 22-7-16 19:18
咁講啦
聯招有一套程序,dse放榜改選後會有新一輪面試。但點都好,除少量已有conditional offer學生外,所 ...

我仔11/7最後一日先報eapp 裡面嘅副學士,如放榜考得唔理想,知唔知道幾時會有通知?

醒目開學勳章 王國長老

maggie789 發表於 22-7-16 22:23
我仔11/7最後一日先報eapp 裡面嘅副學士,如放榜考得唔理想,知唔知道幾時會有通知?
...

放榜後,都可以報,都係好快即見即知結果
如果你放榜前報,應該點都唔會慢過放榜後報掛(應該)

Charlotte_mom 發表於 22-7-16 19:18
咁講啦
聯招有一套程序,dse放榜改選後會有新一輪面試。但點都好,除少量已有conditional offer學生外,所 ...

如果自資課程收咗留咗位、咁10/8Jupas放磅如果夠分,重有冇得派學校

Charlotte_mom 發表於 22-7-16 23:13
放榜後,都可以報,都係好快即見即知結果
如果你放榜前報,應該點都唔會慢過放榜後報掛(應該)

我怕到時好徬徨!eapp 報左但又冇消息!唔通親身去多次!

醒目開學勳章 王國長老

tiny_2022 發表於 22-7-16 23:33
如果自資課程收咗留咗位、咁10/8Jupas放磅如果夠分,重有冇得派學校

兩個系統可同時申請
一般情況,如之後Jupas 如有ugc/sssdp學位offer的話,自資課程都可refund留位費,請看院校refund資料

https://www.cspe.edu.hk/resources/pdf/tc/2022%20Application%20and%20Admission%20Info%20(Chi)%20(For%20JUPAS%20Applicants).pdf

醒目開學勳章 王國長老

maggie789 發表於 22-7-16 23:51
我怕到時好徬徨!eapp 報左但又冇消息!唔通親身去多次!

你可打去院校問問
以我所知,Eapp報名後,Eapp會將申請資料交俾院校自行處理
如院校之後如果再收同一學生申請同一科,係唔會重複處理
所以問院校admissions會最清楚時間安排
‹ 上一主題|下一主題