用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2022年DSE, 冇乜把握入大學嘅家長一齊傾下。 ...
樓主: DearSunny
go

2022年DSE, 冇乜把握入大學嘅家長一齊傾下。   [複製鏈接]

maggie789 發表於 22-7-20 18:44
咁你親戚女有幾多分可以做水泡科?
POLY 工程系囉, 但因為佢係文科女, 讀到好辛苦呢.

lm251099 發表於 22-7-20 20:50
係,有了first degree 之後就好搞好多,可以續繼master degree 或者做幾年野存夠錢讀返個MBA, 到時我鬼人 ...
但如果咁諗要求其撈到個degree, 但second honour 成績,比上到繼續master咩?

醒目開學勳章 王國長老

EMMA88 發表於 22-7-21 12:14
但如果咁諗要求其撈到個degree, 但second honour 成績,比上到繼續master咩?

儲幾年錢,去外國讀一年master(呢幾年政府loan盡借當儲錢)
世界咁大,要揀間ok肯收嘅一定得

DearSunny 發表於 22-7-20 18:56
我都想問下,從咩途徑可以睇到邊D水泡科?
其實水泡科嘅真正問題係冇乜人願意讀?唔啱自己夾硬讀?讀出來 ...
每間U都有收分低既水泡科~個個都想選入到神科吧.有D同學剛夠分又未有自己方向及興趣想讀乜, 就會選擇,
吾可以話唔啱自己夾硬讀或無出路而定水泡科係差既.
最緊要睇自己能力

EMMA88 發表於 22-7-21 12:14

Master degree 吾係個個都只收first honour 吓,但我知有啲商科學校係要GMAT 成績的

Master 唔一定要first hon,second honour division 1都入到既

Charlotte_mom 發表於 22-7-21 12:47
儲幾年錢,去外國讀一年master(呢幾年政府loan盡借當儲錢)
世界咁大,要揀間ok肯收嘅一定得
...

其實係架。我隨便係英國找一間。

https://le.ac.uk/study/international-students/countries/asia/hong-kong-sar

這頁説明讀undergraduate, master, 甚至 博士 的要求。并不是想象中這麽高的。講來講去都是錢而已。學士方面,只要早報,3 444(讀中科目,就算肥中文) 都有機會收你。這學校似乎承認香港8大的學士課程。達到second upper就可以讀 master 了。

香港仲有8agent可以慢慢選擇!!!Agent 應該只收大學錢。

我估計假如你現在報今年9月底開學的課程,可能仲有機會。當然如果你成績唔好,入大學一年級就不成了。但我估只要你5科有13-15分,都有機會入到他們今年的foundation!

醒目開學勳章 王國長老

lm251099 發表於 22-7-21 12:57
Master degree 吾係個個都只收first honour 吓,但我知有啲商科學校係要GMAT 成績的
...

我肯定同你講唔駛
呢個係我舊同學,而家係professor,在香港教緊大學
佢first degree無first hon,但master在劍橋讀(佢本身係勁人,只係覺得無需要咁努力讀到first hon,有時間做吓intern好過)

Academic qualifications

DBA, City University of Hong Kong
MBA, University of Cambridge
BBA in xxx,Hong Kong University of Science and Technology

請問有冇家長試過自資院校留位後,有jupas學位退款?因為我地有自資學位offer打算先留位back up, 再等jupas派位。

院校send email叫我哋申請埋免入息審查資助,然後debit note 就會係減免左既學費。但我驚會影響jupas,因為有政府資助。

剛打電話問過Jupas話冇影響,然後問免資助審查嗰邊,佢話你到時交學費如果唔讀就要賠返16000俾政府。所以擔心一啟動左申請NMTSS有問題

有冇家長可以分享下?資助審查個staff脾氣好差講到好忟又晦氣,家長唔明先問啫…..

YuYuMother 發表於 22-7-22 09:46
請問有冇家長試過自資院校留位後,有jupas學位退款?因為我地有自資學位offer打算先留位back up, 再等jupas ...
免入息審查資助, 係咪要利息? 點計?

fishballbaby 發表於 22-7-20 16:15
唔出奇,有朋友幾年前14分入浸大Nursing

係咪有d科可x大,  識人東華Nursing上年17分入

bb12345 發表於 22-7-22 13:35
免入息審查資助, 係咪要利息? 點計?

唔使利息,有3322申請左直接扣減學費。

https://www.cspe.edu.hk/tc/nmt/index.html

回覆 kachunma 的帖子

你好,請教,讀緊HD,再報考下一年dse有咩步驟,我仔今年中,英都2左,已經報左asso,但係都要諗下叫佢辛苦啲可唔可以下年考好啲.上返八大機會會大啲.

YuYuMother 發表於 22-7-22 09:46
請問有冇家長試過自資院校留位後,有jupas學位退款?因為我地有自資學位offer打算先留位back up, 再等jupas ...
可唔可以10/8至申請?

妹妹頭 發表於 22-7-25 07:23
可唔可以10/8至申請?

你指資助?唔可以,因為申請左10/8前會出繳費單。申請咗會出減免後嘅學費金額,冇申請就全額。

YuYuMother 發表於 22-7-25 08:28
你指資助?唔可以,因為申請左10/8前會出繳費單。申請咗會出減免後嘅學費金額,冇申請就全額。
...
咁如果10/8出Jupas result,如果有offer,你咪會冇左$16,000.00囉,你會點揀?因2年後既我,應該同樣會面對你依個問題。

妹妹頭 發表於 22-7-25 08:48
咁如果10/8出Jupas result,如果有offer,你咪會冇左$16,000.00囉,你會點揀?因2年後既我,應該同樣會面對 ...

應該唔需要還16000,不過實在唔清晰,所以我地應該唔會留位。

Pigpigzhu 發表於 22-7-24 23:38

你好,請教,讀緊HD,再報考下一年dse有咩步驟,我仔今年中,英都2左,已經報左asso,但係 ...

其他科分數如何?

有3個方法可以入返八大

1. Retake ,如果有17分以上只差中英唔達標既,可以考多次搏combine cert 再經Jupas入 year 1 ,要有心理準備一般retake大約只會升1-2個grade

13/9  - 7/10前以自修生報考2023 DSE,15/10前交考試費,開新Jupas户口
2. Asso 可以用第一年成績(爆gpa)non jupas 駁返入大學讀Year 1,但中英文要唔要有3就唔敢肯定

3. Asso又可以year 2(成績好)後駁返入8大year 3 senior year

如果Asso成績都未如理想,可以報自資top up degree year 3

Pigpigzhu 發表於 22-7-24 23:38

你好,請教,讀緊HD,再報考下一年dse有咩步驟,我仔今年中,英都2左,已經報左asso,但係 ...
叫阿仔睇清楚大學想讀咩科,HD/Asso讀番有關既科目,預左今年係比較辛苦,要carry HD/asso 成績重要唧d時間重考dse,但如果入得返大學呢年HD/Asso所學既野係絕對用得著
我又想當年,雖然之前已經講左好多次,希望大家唔好介意長氣d再分享比你

我仔都係過來人,佢當年中文2左,讀左個HD+retake DSE,jupas combine cert入返3大year 1,HD讀工程科所學既數及知識入到大學真係用得返,當d同學要為M1 or M2努力緊既時候(中學只會請讀是但一樣)佢已經在HD攪掂左,所以鼓勵仔仔加油

醒目開學勳章 王國長老

hugub 發表於 22-7-25 10:07
其他科分數如何?

有3個方法可以入返八大

之前有人問過大學,話HD/Asso想讀一年就轉ugc degree,係需要3322
不過係咪每一間都做法一樣就唔肯定了

提提讀HD/Asso嘅各位,year one努力d爭取靚grade,因為通常year one嘅科目會易讀d,而year two開波就要申請non jupas了,院校係睇申請人profile出co。所以加油哦!
‹ 上一主題|下一主題