用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2022年DSE, 冇乜把握入大學嘅家長一齊傾下。 ...
樓主: DearSunny
go

2022年DSE, 冇乜把握入大學嘅家長一齊傾下。   [複製鏈接]

回覆樓主:

有疑問:
Hksp,hkcc 工程副學士!其實佢点讀架?仔一心想讀土木,我都唔知副學士內容讀咩!

以hksp為例,我入去睇係讀電子工程、計算機工程、仔都唔係想呢啲!

YuYuMother 發表於 22-7-19 08:00
我覺得問下佢想點,大個仔/女,自己有自己諗法。

如果想有張沙紙喺手,讀咩都無所謂就攞左個學位先。
我女對會計最有興趣,但剛剛派成績,成績麻麻,我就要諗定好多問題。希望佢下年開竅,識驚,成績可以上番去水面啦。

妹妹頭 發表於 22-7-19 08:24
我女對會計最有興趣,但剛剛派成績,成績麻麻,我就要諗定好多問題。希望佢下年開竅,識驚,成績可以上番去 ...

唔係今年考生其實仲有時間,都係做哂幾手準備。

副學士自資學位都報名,有Offer係手個心就定d,到時睇咩成績就take咩Offer。鍾意會計就簡單,全部報哂會計就得….最終都係靠自己努力,因為畢左業都仲要考ACCA paper

我女對會計最有興趣,但剛剛派成績,成績麻麻,我就要諗定好多問題。希望佢下年開竅,識驚,成績可以上番去 ...

好呀,會計不再吸引年輕人入行,肯捱就得

YuYuMother 發表於 22-7-19 08:32
唔係今年考生其實仲有時間,都係做哂幾手準備。

副學士自資學位都報名,有Offer係手個心就定d,到時睇咩 ...
但BBA收分好高,都冇咩把握,HD/AD又驚接唔到大學。

妹妹頭 發表於 22-7-19 08:46
但BBA收分好高,都冇咩把握,HD/AD又驚接唔到大學。

我見city BBA account 唔係收好高分,你可以睇睇。三大要求當然高啲啦

YuYuMother 發表於 22-7-19 08:54
我見city BBA account 唔係收好高分,你可以睇睇。三大要求當然高啲啦
我都唔敢諗3大,理大收分都高,城大都ok,依家目標都係理大同城大。

醒目開學勳章 王國長老

【7.20 – 7.23 親臨 #香港恒生大學 | 即場考核及取錄✍(emoji) ✔】

仲有一日就放榜啦 (emoji)(emoji)

有意報讀恒大嘅DSE考生可於7月20日至23日 ,親臨 #恒大 校園申請入學,有機會參加即場考核及獲發取錄通知。希望大家都能夠升讀自己心儀嘅學科啦!

恒大校園開放時間:
(emoji) 7月20-22日 (星期三至五): 上午9 時至中午 12 時、下午2 時至4 時
(emoji) 7月23日 (星期六): 上午9時至中午12時
(emoji) 沙田小瀝源行善里香港恒生大學

招生程序(emoji) https://bit.ly/hsuhk_admission_procedures_2022
課程資訊(emoji) https://bit.ly/3cn915a

#HSUHK #DSE放榜 #DSE2022 #JUPAS

醒目開學勳章 王國長老

【7.20 – 7.23 親臨 #香港恒生大學 | 即場考核及取錄✍(emoji) ✔】

仲有一日就放榜啦 (emoji)(emoji)

有意報讀恒大嘅DSE考生可於7月20日至23日 ,親臨 #恒大 校園申請入學,有機會參加即場考核及獲發取錄通知。希望大家都能夠升讀自己心儀嘅學科啦!

恒大校園開放時間:
(emoji) 7月20-22日 (星期三至五): 上午9 時至中午 12 時、下午2 時至4 時
(emoji) 7月23日 (星期六): 上午9時至中午12時
(emoji) 沙田小瀝源行善里香港恒生大學

招生程序(emoji) https://bit.ly/hsuhk_admission_procedures_2022
課程資訊(emoji) https://bit.ly/3cn915a

#HSUHK #DSE放榜 #DSE2022 #JUPAS

醒目開學勳章 王國長老

【Last Call(emoji)(emoji) DSE放榜日PolyU HKCC只設網上報名(emoji)】

DSE放榜日報讀PolyU HKCC,有機會即日獲取錄(emoji)(emoji)!

PolyU HKCC 2022/23學年37項副學士及高級文憑課程最後招生啦(emoji)(emoji)!課程涵蓋文、理、社、商範疇,以及設計學同健康學專科。DSE放榜日(7月20日)只設網上報名(emoji),申請剩餘學額,無須面試(社工/設計學課程除外)。獲取錄者會即日收到手機短訊及電郵通知!千祈唔好錯失最後機會(emoji)!

DSE放榜日只設網上報名
(emoji)日期:7月20日
⏰時間:上午8時30分至下午4時
(emoji)詳情:https://bit.ly/3AZFCbg

PolyU HKCC 2021年升學率達90.7%,創歷年新高(emoji),是全港升學率最高(emoji)的大專院校之一!升學的畢業生當中,77%升讀本地八間資助大學頒授學位課程(包括自資課程)。立即了解更多(emoji)!

#PolyUHKCC #HKCC #理大香港專上學院 #HongKongCommunityCollege #升學率高 #立即報讀 #AD #HD #AssociateDegree #HigherDiploma #副學士 #高級文憑 #DSE #NonJUPAS #升u #DSE放榜 #升學 #DSE2022 #hkdse #subdegree #副學位 #放榜

醒目開學勳章 王國長老

【7/20-23 放榜招生日 │ 網上、即場同步招生】

日期:7月20 – 23日
時間:上午9時 – 下午6時
地點:香港城市大學 楊建文學術樓 四樓藍區*

* 現場另設課程諮詢及展覽

---------------------

「去」英國升學, 還是「留」港讀U ?WHY NOT BOTH!
毋須再為「去」或「留」問題煩惱。
給子女一個更佳的升學選擇-留港修讀英國大學學位,兩者優勢 皆可兼得(emoji)(emoji)

CityU SCOPE與英國大學合辦的榮譽學位課程, 為DSE/IB/GCSE A-Level提供一個嶄新的升學選擇 。 在「香港城市大學專業進修學院」修讀三年制英國知名大學學位,在學期間,除本科知識外,更可獲免費學習 未來技能 (Future Skills) ,以提升學生的職場競爭力及適應力, 此外 <UK degree @HK X Future Skills>, 亦具備其他優勢:
✅ 學費只為赴英留學三份之一
✅ 英國大學頒發學位證書
✅ 3 年即取得學士學位
✅ 學術資歷級別第五級
✅ 最低只需DSE五科二級成績
✅ 免費參與創備未來培訓計劃^(Future Intelligence Ready Skills Training :在學期間賺取工作經驗及提升職場技能。)

了解更多 <UK Degree@HK X Future Skills>課程:
https://www5.scope.edu/programmes/bachelors-degree-3-years

醒目開學勳章 王國長老

落後咗都可以後來居上!回一回氣,跟隨自己嘅興趣,重新踏上合適自己嘅起步點✨!認清目標,你一定會搵到躍升大學之路(emoji)!

書院嘅基礎專上教育文憑(DFS),課程涵蓋護理、營養、旅遊、體育、社會科學、會計及管理學等不同熱門範疇,專為中學畢業生打好學術根基,並幫助同學適應大專學習生活。課程達資歷架構第三級,修畢一年全日制嘅課程後,畢業生可銜接書院開辦嘅副學士或高級文憑課程,然後再升讀大學(emoji)!

基礎專上教育文憑的基本入學要求︰DSE考獲最佳成績的5科最少達6分或以上,包括英國語文及中國語文考獲第一級或以上成績;或具同等學歷。

報名方法︰
1️⃣ 網上報名及課程查詢︰https://bit.ly/3hGRjcR
2️⃣  7月20-22日網上或即場報名 (銅鑼灣書院)
#躍升大學不是夢 #HPSHCC #HKUSPACEPLK #基礎專上教育文憑 #DFS

醒目開學勳章 王國長老

2022/23 學年全日制高級文憑及基礎課程文憑課程已經接受入學申請啦!

IVE HLS健康及生命科學學科提供18個關於健康(emoji)及科學(emoji)唔同專業範疇嘅課程。

同學可以跟住自己嘅興趣揀選合適嘅科目,發展自己所長(emoji)!詳情可以瀏覽我哋課程概覽 (emoji) https://bit.ly/3wxbCPP

#IVE #DSE2022 #S6升學 #高級文憑 #基礎課程文憑 #健康及生命科學 #HLS #HealthandLifeSciences

醒目開學勳章 王國長老

【DSE放榜安排(emoji)】20-21/7 網上或親身報名✍(emoji) | 21/7 放榜日網上Claim Offer(emoji)

放榜大日子即將到來,無論成績如何都要保持頭腦清醒,好好為升學做好萬二分準備(emoji)(emoji)!立即細閱以下浸大全日制自資課程入學申請的程序及安排,就萬無一失。你亦可以到我們的入學資訊站(hkbusce.hk/ft)了解最新資訊,包括剩餘學額、截止報名日期、學費與獎助學金,以及查閱申請資料和申請狀況等。

✅ 20-21/7 (emoji)(emoji) 網上 | 親身報名 同步進行
1. 登入 hkbusce.hk/ft 或前往報名中心親身報名
2. 填寫申請表及上載文件
(emoji)建議報名當日下午3時前遞交申請,務求儘快收到申請結果及面試安排(如有)。
(emoji)報名中心設課程諮詢,助你選擇最適合自己的課程。

✅ 網上/親身面試適用於以下課程:
(emoji)幼兒教育學學士
(emoji)護理學學士
(emoji)副學士(音樂學、運動及康樂學、視覺藝術專修)
(emoji)高級文憑(幼兒教育、數據科學)

✅ 20/7 (emoji)(emoji) 網上學位確認
(emoji)只適用於應屆DSE考生
(emoji)獲「有條件取錄通知書」的同學登入短訊內提供的網址確認學位。

✅ 22/7 或以後之報名安排
同學可登入入學資訊站(hkbusce.hk/ft)網上報讀心儀課程。敬請留意各課程的截止報名日期及尚餘學額。

#2022DSE #網上親身報名同步進行
#統一收生 #網上ClaimOffer #入學資訊 #2022Admission
#多元選擇 #首選浸大
#香港浸會大學持續教育學院 #HKBUSCE

QQueenie 發表於 22-7-19 00:22
你意思也是覺得讀asso好過嶺大?
借用我仔仔讀中學時的一個比喻,
我問過我仔,想讀Band 1 中學考第尾? 還是Band 2 中學考第一?

我仔選擇入讀Band 1 中學考第尾。因為他知道,只要努力,他會由考第尾跑到考第一。

同一個道理/比喻,
入讀Band 1 大學的副學士,只要努力,考好GPA,可以駁上去Band 1 大學的學士學位。

但入讀Band 2 大學學士學位,就算努力,都係畢業於Band 2大學。

而將來讀碩士,你個本科/ undergraduate,仍是Band 2 大學畢業。

但最終,都係要睇你和孩子的選擇。

如果可以的話,問問學校老師,
女女在那個地方/範疇出問題,對症下藥: 唔夠時間做卷?不懂解題?無溫習/溫錯書?
搵出問題的根源,才能解決困難。

焯媽媽 發表於 22-7-20 02:14
如果可以的話,問問學校老師,
女女在那個地方/範疇出問題,對症下藥: 唔夠時間做卷?不懂解題?無溫習/溫 ...
明白。

Charlotte_mom 發表於 22-7-19 22:19
【DSE放榜安排(emoji)】20-21/7 網上或親身報名✍(emoji) | 21/7 放榜日網上Claim Offer(emoji)

放榜大日 ...

謝謝資訊,好實用。冇咁迷惘

醒目開學勳章 王國長老

c9jen 發表於 22-7-20 07:33
謝謝資訊,好實用。冇咁迷惘

希望夠晒分等jupas,用唔著呢d資料

塵埃落定,我哋而家諗緊讀邊一個副學位。
‹ 上一主題|下一主題