用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2022年DSE, 冇乜把握入大學嘅家長一齊傾下。 ...
樓主: DearSunny
go

2022年DSE, 冇乜把握入大學嘅家長一齊傾下。   [複製鏈接]

QQueenie 發表於 22-7-17 12:23
想請教一下,如果其中一科選修科只有2,預計best 5 大約有22,係咪只有嶺大可以有機? 理大城大今年仍然係33 ...

polyu 去年有幾科DSE 收生最低收~19.X分

之前有提及的上訴覆核申請。

對上訴結果不滿意的話,可以考慮再次覆核。
但整個上訴覆核程序,要去到10月/11月才完成,之後入學已經係第二學期。

視頻9:30開始,有講上訴覆核申請:

DSE 放榜 | Appeal 覆核成績流程及難度 | Appeal 升 grade 究竟有幾難?

https://www.youtube.com/watch?v=SQ4gVZA5FXY&t=609s

小時了了 發表於 22-7-17 14:55
polyu 去年有幾科DSE 收生最低收~19.X分

但係poly u 收生唔係一定要332233?咁其中一科elective只有2,已經不能附合資格嗎?

QQueenie 發表於 22-7-17 16:33
但係poly u 收生唔係一定要332233?咁其中一科elective只有2,已經不能附合資格嗎?
...

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.polyu.edu.hk/aradm/jupas/admission_figures.pdf&ved=2ahUKEwja6tC8xP_4AhUOsVYBHRNZDvYQFnoECA4QAQ&usg=AOvVaw2qVdtAZjQIxB1fZf2cEifL

https://www51.polyu.edu.hk/eprospectus/ug/jupas/general-entrance-requirements >>> Admission Requirements & Figures (e.g. 2021 JUPAS (HKDSE) Admissions Figures)https://www.polyu.edu.hk/aradm/jupas/admission_figures.pdf

QQueenie 發表於 22-7-17 16:33
...
P17 #340 帖 copy 咗呢幾日PloyU FB 出咗今年彈性收生最新資料,好似唔一定要332233, 你可自行詳细睇清楚嗰個FB 資料

另外,我依家copy唔到PolyU admission score 2021年各科收生分数 pdf file, 裏面有各科收生分数, 上面#344你開唔開到睇?若睇唔到, Google 輸入PolyU 2021 JUPAS Admission score

以下幾個 2021年課程, LS 或 Elect. 2 科 DSE 成績係 2 分 (Lower Quartile), PolyU 去年都收

1) Aviation, Maritime and Supply Chain Management - BBA (Hons) Scheme >> Supply Chain Management and Analytics - BBA (Hons) JS3070: DSE LS 係 2分

2) (Biotechnology, Food Safety and Chemical Technology - BSc (Hons) Scheme) >>> Chemical Technology - BSc (Hons) JS3010: DSE LS 係 2分

3) Logistics and Enterprise Engineering - BSc (Hons) Scheme JS3571: DSE Elect. 2  係 2分

小時了了 發表於 22-7-17 17:02
P17 #340 帖 copy 咗呢幾日PloyU FB 出咗今年彈性收生最新資料,好似唔一定要332233, 你可自行詳细睇清楚嗰 ...

謝謝你!

焯媽媽 發表於 22-7-17 14:08
即係中英文只有2 ?

我仔仔有早一屆的師兄,成績係夠入讀三大的工程系,但結果中文2, 最後入讀副學士。

佢擔心其中一科選修科只有2, 基本上好似只有嶺大係睇一科選修科,其他都係要2科選修科要有33,佢話情願asso都唔想入嶺大(emoji)

醒目開學勳章 王國長老

QQueenie 發表於 22-7-17 17:43
佢擔心其中一科選修科只有2, 基本上好似只有嶺大係睇一科選修科,其他都係要2科選修科要有33,佢話情願ass ...

教大都係33222,除非個別科目另有要求

QQueenie 發表於 22-7-17 17:43
佢擔心其中一科選修科只有2, 基本上好似只有嶺大係睇一科選修科,其他都係要2科選修科要有33,佢話情願ass ...佢話情願asso都唔想入嶺大
我同意這個想法。
今年有彈性收生,可能對孩子來說,會多一個選擇呢!

https://student.hk/commonDetial?rid=WS629ed3529954bc11ecfbb063&breadCrumbName=熱話&columnId=2508ac18-3674-4fb1-810a-b404082d3fee

回覆樓主:

大家唔好太擔心,切記唔好急唔好亂。放榜之後攞咗成績慢慢睇,即使喺派咗嘅改選時間內未諗好,可以俾錢申請延遲遞交,最遲23/1 - 1:15 pm 前完成就得。

有冇人知:
如果報讀了副學士,但發現讀到中途對嗰科冇興趣,怎樣途徑考返私立大學,有sssdp 嗰啲

醒目開學勳章 王國長老

maggie789 發表於 22-7-18 15:43
有冇人知:
如果報讀了副學士,但發現讀到中途對嗰科冇興趣,怎樣途徑考返私立大學,有sssdp 嗰啲

呢個問題有點tricky,希望無答錯你
如學生選擇了Asso,即今年無接受Jupas offer,咁情況係可再申請多一次聯招(用返今年成績),但問題係,如今年成績未能派獲心儀學系,下年結果應該無大變
學生下年不是應屇dse考生,就不能申請Eapp。assume你合符大學最低要求(33222之類),你又唔想玩多次Jupas ,可考慮自行向各大院校申請轉u (包括8大同自資都可以),咁情況考慮點就係dse+Asso year one成績+其他經歷。院校會根據申請人條件出conditional offer,一般會要求year one達某個gpa ,所以記住不能quit Asso

Anyway記住留意申請時間,開咗account先再隨時補充資料。然後等院校通知(面試、補資料之類)

回覆 Charlotte_mom 的帖子

THKS
MIHO

Charlotte_mom 發表於 22-7-18 18:22
呢個問題有點tricky,希望無答錯你
如學生選擇了Asso,即今年無接受Jupas offer,咁情況係可再申請多一次 ...

唔該晒!

回覆 小時了了 的帖子

理大科要夠26分, 都差不多全5喎, 中文點可能 2
MIHO

MIHO.WAH 發表於 22-7-18 20:00
回覆 小時了了 的帖子

理大科要夠26分, 都差不多全5喎, 中文點可能 2  …
去年2021年,PolyU 有幾科 lower 收生收 DSE18.X 及 19.x 分, 有2科收DSE LS 2分,詳情係以下條 link 及
樓上#345 有少少資訊

Admission Requirements & Figures (e.g. 2021 JUPAS (HKDSE) Admissions Figures)
https://www.polyu.edu.hk/aradm/jupas/admission_figures.pdf

仔今日都收到hkcc,hksp 副學士,都係25號交留位費!希望用唔倒

焯媽媽 發表於 22-7-18 15:22
我同意這個想法。
今年有彈性收生,可能對孩子來說,會多一個選擇呢!

你意思也是覺得讀asso好過嶺大?

小時了了 發表於 22-7-18 20:50
去年2021年,PolyU 有幾科 lower 收生收 DSE18.X 及 19.x 分, 有2科收DSE LS 2分,詳情係以下條 link 及
...
想問問,會唔會為左學位而讀?即係唔理讀咩,都求一(收分低)既學位?我依家正正諗緊依個問題,因為阿女今次考試出左result,退步左好多,擔心中。

妹妹頭 發表於 22-7-19 06:56
想問問,會唔會為左學位而讀?即係唔理讀咩,都求一(收分低)既學位?我依家正正諗緊依個問題,因為阿女今 ...

我覺得問下佢想點,大個仔/女,自己有自己諗法。

如果想有張沙紙喺手,讀咩都無所謂就攞左個學位先。

如果為興趣,無想讀既學位,可能會先讀asso搏高GPA再入大學。但要知道諗同現實兩件事,到時入唔到最終可能只得asso學歷,或最後都係入返自資學位課程。

我地傾向take 自資學位先,點都叫大學畢業。當然個學位都係佢有興趣嘅科,但未必係最鍾意…… 然後再等8月jupas放榜。
‹ 上一主題|下一主題