用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2022年DSE, 冇乜把握入大學嘅家長一齊傾下。 ...
樓主: DearSunny
go

2022年DSE, 冇乜把握入大學嘅家長一齊傾下。   [複製鏈接]

我想問有報E-APP CO的 幾時報名,?我女兒20/5左右才報名, 但都未收面試...會可沒有 ?第二輪都開始是否一起做
MIHO

MIHO.WAH 發表於 22-6-19 11:47
我想問有報E-APP CO的 幾時報名,?我女兒20/5左右才報名, 但都未收面試...會可沒有 ?第二輪都開始 ...

我估每間處理方法唔同….

舊年12月報左兩間,有一間無面試三月直接出offer,有一間到而家都未有消息。5月中再報另一間,廿幾號面試,月頭收到offer。

耐心等下,如果唔係可以打去學院問一問。

回覆 YuYuMother 的帖子

收到, THKS
MIHO

洋蔥頭媽咪 發表於 22-5-6 10:38
咁你囝囝預期自己咩成績?如果沒信心上大學,肯再讀上去嗎?如果夠5條2,可以讀asso駁返上大學,又或者讀H ...

我有些补充,你的描述好似AD好过HD,事实上两者都可以上大学,而HD之后就业前景比AD更好,因为实际好多。

我讲工程,上大学,HD肯定直上第二年,如果GPA高,科目对口,很大机会上第三年。因为AD较多通识形的术科,专业学科较轻,HD就相反,较专业对口。

看看同一个课程的教学内容,会看到明显分别。不要为某大学的AD而选择,上去读唔掂都係嘥气。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 22-6-20 09:02
我有些补充,你的描述好似AD好过HD,事实上两者都可以上大学,而HD之后就业前景比AD更好,因为实际好多。
...

我並非指AD好過HD,早年AD更加比好多人評為垃圾 ,如果讀完AD就入職場,有僱主甚至當你冇讀過,人工同中學畢業生無異,N年前我做銀行時親身見過。

其實HD實用性比AD好好多,我仔當年DSE炒中文,佢都係由HD上番大學。不過亦不能否認,AD 本身設計就係for你上番大 學,而HD就以職業導向為先,而且AD入大學率的確又比HD高啲(由其某些學院),所以普遍一心想入番大學嘅都會揀AD,AD 學生真係極大部份目標都係入大學,而HD學生就會打算投入職場,當然兩樣都可以入大學,最終就睇學生自己想點揀。

洋蔥頭媽咪 發表於 22-6-20 12:34
我並非指AD好過HD,早年AD更加比好多人評為垃圾 ,如果讀完AD就入職場,有僱主甚至當你冇讀過,人 ...

你咁講就好清楚。

我哋俾朋友子女的意見係HD好過AD,不論升大學或者入職場。特別係HD專業科,好多都係專業評審的課程,AD係避專業課程,因為師資及設備要求高好多。

AD課程主要有課室,有電腦及老師就可以。現在多咗Zoom , Teams meeting 之類。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 22-6-20 12:42
你咁講就好清楚。

我哋俾朋友子女的意見係HD好過AD,不論升大學或者入職場。特別係HD專業科,好多都係專 ...

我都掙扎呢個問題,仔應該唔夠分入大學的,都唔知讀HD定AD好!

maggie789 發表於 22-6-20 13:00
我都掙扎呢個問題,仔應該唔夠分入大學的,都唔知讀HD定AD好!

想读什么课程?

ANChan59 發表於 22-6-20 13:07
想读什么课程?

工程啊!

我仔仲勇到冇報定任何eapp!佢話放榜唔得先報hd或ad

maggie789 發表於 22-6-20 13:38
工程啊!

HD啦。

因為每一個課程都要評審,有人把關,剩搵錢嘅AD,很少機會開工程,可能冇,又要Lab又要設備,如果唔係main campus ,商業樓宇係做唔到。

醒目開學勳章 王國長老

maggie789 發表於 22-6-20 13:41
我仔仲勇到冇報定任何eapp!佢話放榜唔得先報hd或ad

都唔係唔得,但要快,因offer已派得7788,熱門科目有機會full
而且…萬一…心情已勁差仲要頻撲同即時做功課(唔想報,睇怕呢一刻都唔會有心機研究啦),會唔好受

Charlotte_mom 發表於 22-6-20 16:42
都唔係唔得,但要快,因offer已派得7788,熱門科目有機會full
而且…萬一…心情已勁差仲要頻撲同即時做功 ...

我講過啦!個衰仔成日話得得得!我覺得唔得囉!佢考mock時經已唔夠分!
佢就係懶!乜都唔願諗唔願做唔去度!激死我

ANChan59 發表於 22-6-20 13:07
想读什么课程?

如果護理應㨂HD定AD,兩個都有CO

karen55407 發表於 22-6-20 17:47
如果護理應㨂HD定AD,兩個都有CO

你如果方便PM我是那兩間的CO 。

maggie789 發表於 22-6-20 17:45
我講過啦!個衰仔成日話得得得!我覺得唔得囉!佢考mock時經已唔夠分!
佢就係懶!乜都唔願諗唔願做唔去度 ...

佢地後生係咁… 我仔都哦左好耐先肯搞 佢成日話我緊張過佢

醒目開學勳章 王國長老

給各位家長一個資訊
我今日又膽粗粗打去sssdp office問清楚一個問題

如非jupas 自資degree, 好多有政府NMTSS資助

https://www.cspe.edu.hk/tc/nmt/index.html

而NMTSS講明一定要有3322

Jupas派位嘅學位中,一部分屬SSSDP課程,但SSSDP無話需要3322

於是我打去問清楚 (just in case,如考生無3322,但在e-app破例獲取錄;而Jupas 又破例獲取錄;學費點計)

職員答我,無3322係真係係NMTSS嘅,但如考生係經Jupas入到sssdp課程,即使無3322,都可獲SSSDP資助

所以家長記得計數了

ANChan59 發表於 22-6-20 14:01
HD啦。

因為每一個課程都要評審,有人把關,剩搵錢嘅AD,很少機會開工程,可能冇,又要Lab又要設備,如果 ...

有呀,港大有工程學副學士

如果得18分,讀工程有冇機會入讀理工、city 學士學位呢?

醒目開學勳章 王國長老

maggie789 發表於 22-6-21 11:55
如果得18分,讀工程有冇機會入讀理工、city 學士學位呢?

要睇weighting,電腦工程門檻應較低
‹ 上一主題|下一主題