用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2022年DSE, 冇乜把握入大學嘅家長一齊傾下。 ...
樓主: DearSunny
go

2022年DSE, 冇乜把握入大學嘅家長一齊傾下。   [複製鏈接]

YuYuMother 發表於 21-12-3 09:22
好想入又有面試一定要擺Band A。

其實睇完好多科都要面試,或寫by selection,所以只可以篩選跟次序排。: ...

其實如果識啲師兄姊,又可以聯絡到,不妨問一問佢哋,某些科寫就要面試,但未必一定會咁做,再西走一啲學科放後啲,始終香港大學都係大部份夠分即收,之後改返上前便可~~~

esmehouse 發表於 21-12-3 09:49
我地學校建議搵 d 科 Band B 都入到嘅就放去 Band B,但真係冇一科係有興趣囉,所以一定要 Band A 入到。 ...

如果想爭取"面試"機會,可能3大填响BandA,3大以外嘅則填選响BandB。好似有D科係會in人响BandB樹。

YuYuMother 發表於 21-12-3 09:22
好想入又有面試一定要擺Band A。

其實睇完好多科都要面試,或寫by selection,所以只可以篩選跟次序排。: ...

我覺得都係循例面下試,最終都係以成績決定是否取錄。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-12-3 10:43
我覺得都係循例面下試,最終都係以成績決定是否取錄。

係呀係呀!表哥最後入左中大一科無面試過,佢話夠分就入到。

都係考完出左成績再排過一次排位,但而家情況係好想入/想入/應該夠分入,而全部會面試就排A1-3。出左成績再打算。

mcl203 發表於 21-12-3 10:36
其實如果識啲師兄姊,又可以聯絡到,不妨問一問佢哋,某些科寫就要面試,但未必一定會咁做,再西走一啲學 ...

真係頭痛,要靠呀仔自己問啦。不過下星期都截止,到時出左成績可以再排位,又可5出5入,希望ok.

跟住就要搞e app啦

YuYuMother 發表於 21-12-3 10:46
係呀係呀!表哥最後入左中大一科無面試過,佢話夠分就入到。

都係考完出左成績再排過一次排位 ...

唔駛太擔心喎,查實來年打後出國升學嘅人都唔少,香港學額尚算充裕,有心讀書嘅大把路上,做足準備就可以了

醒目開學勳章

YmOra 發表於 21-12-3 10:40
如果想爭取"面試"機會,可能3大填响BandA,3大以外嘅則填選响BandB。好似有D科係會in人响 ...
我都有問過其他同學仔,佢地話 Band A 填三大,Band B 亦填三大,因為填其他大學甘本就唔會讀,所以 Band A 填得啱就冇問題。
聽得多意見又係攪到好亂,但又唔係冇道理喎
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

醒目開學勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 21-12-3 10:51
唔駛太擔心喎,查實來年打後出國升學嘅人都唔少,香港學額尚算充裕,有心讀書嘅大把路上,做足準備就可以 ...
同意
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

esmehouse 發表於 21-12-3 11:45
我都有問過其他同學仔,佢地話 Band A 填三大,Band B 亦填三大,因為填其他大學甘本就唔會讀,所以 Band A ...

咁係咪唔入三大真係唔讀先,如果係就去馬,唔係就唔好講到咁硬喎

Band A 揀三大都合理,Band B 揀 poly/city 亦係正路。

醒目開學勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 21-12-3 12:05
咁係咪唔入三大真係唔讀先,如果係就去馬,唔係就唔好講到咁硬喎

Band A 揀三大都合理,Band B  ...
其實大部份嘅老師都係好似你咁講去填

esmehouse 發表於 21-12-3 12:08
其實大部份嘅老師都係好似你咁講去填

凡事都要留條後路比自己嘛。

上星期同阿仔先講開,爸爸話呢個唔揀果個又好唔揀,我問阿仔知唔知點解幾大隻船幾穩陣都好,船上一定有啲船仔,我仔笑笑口答我 “梗係知啦“  

esmehouse    發表於 21-12-3 12:40

esmehouse 發表於 21-12-3 11:45
我都有問過其他同學仔,佢地話 Band A 填三大,Band B 亦填三大,因為填其他大學甘本就唔會讀,所以 Band A ...

你之前好似有計劃放洋。若果有洋校做保險,其實你啲同學仔意見亦係好正路~~~

醒目開學勳章

mcl203 發表於 21-12-3 12:52
你之前好似有計劃放洋。若果有洋校做保險,其實你啲同學仔意見亦係好正路~~~
...
所以好忙

esmehouse 發表於 21-12-3 12:55
所以好忙

自己嘅底自己最清楚,行返自己條路就最適合。唔抗拒放洋,其實海外大學嘅CO保險度已經非常足夠,除非你報嘅海外大學亦係全攻型。所以話,你囝啲同學仔唔係錯㗎,某些學生真係若非3大,真係唔會去三大以外,個別目標科目除外~~~

點解大家講下講下個個都咁勁, 又三大又海外

Funny    發表於 21-12-3 15:19

幪面超人 發表於 21-12-3 15:09
點解大家講下講下個個都咁勁, 又三大又海外

都唔係勁,BandA裏最紅嘅,莫過於三大嘛!

DearSunny 發表於 21-7-14 16:45
希望大家分享下多元出路、副學位、文憑課程嘅資訊
樓主,最近應屆同學應該忙於 Jupas 排位同考 mock,我地作為家長只能比多啲支持同鼓勵佢地。香港係一個競爭型社會,相信很多家長都唔希望子女太早出外工作,可以的話盡量讀多點書,增強自己嘅競爭力,個人有少許意見供大家參考。

有冇信心上大學都好,都要鼓勵子女盡力去考好個試,亦為自己諗定放榜後可行嘅方案。來年應該唔少人會選擇出國讀書,去年已經見到大學 收生分數有所下調,要求唔高的話,16分亦隨時有機會入到大學。所以現階段 Jupas 可以照排,有興趣的話亦可以留意/報定海外大學,亦要利用 E APP,預先報定 Jupas 以外嘅專上課程,暫時沒打算/未夠分上大學的話,亦可以報定IVE/VTC 課程,學一技傍身。

總結一下.
- 成績理想或超越預期  ---> 直上大學 / 海外升學
- 成績未達入大學收生分數(eg. 未達33222)
有信心想入大學   ---> 揀副學士 /重考,海外升學
沒信心/未必入大學   ---> 揀 HD 高級文憑
- 成績未似預期 (eg 未達 22222)
可考慮基礎文憑 或 毅進文憑,讀完之後就等同五科合格(包括中/英文),夠學歷可以考政府工,有興趣的話更可以再讀上去,駁上 Asso/HD 甚至再上大學。

各位都要加油  

szeching    發表於 21-12-5 12:11
YmOra    發表於 21-12-3 19:56

洋蔥頭媽咪 發表於 21-12-3 19:40
樓主,最近應屆同學應該忙於 Jupas 排位同考 mock,我地作為家長只能比多啲支持同鼓勵佢地。香港係一個競爭 ...

我唔知報唔報EApp好?

YmOra 發表於 21-12-3 19:57
我唔知報唔報EApp好?

E App 其實可以作為一個後備,報咗冇壞,填一次就可以報多間院校,而且有啲同學更會在放榜前收到CO,DSE 放榜當日,考評局會自動經E App send 成績比你所報讀嘅院校,唔駛申請人親身遞交,減少不便,只要符合條件,CO亦會即時轉為取錄,對萬一失手嘅同學都多個保障。當然如果你好有信心,又或者已經有其他方案,咁唔報都可以。

好似我仔有申請其他,可能佢 PG 成績亮麗,其實上個月佢已經收到第一個 CO,須然最後未必會讀但已經有後備,所以我仔就唔打算報。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-12-3 21:06
E App 其實可以作為一個後備,報咗冇壞,填一次就可以報多間院校,而且有啲同學更會在放榜前收到CO,DSE  ...

明白,謝謝你的資料

我估我女多數唔報,但我又1516,唔係對佢無信心,而係心理因素多DD,好似唔做無咁完美咁,其實係多餘

恭喜你呀!囝囝已經有CO,信心加大咗呢!係外國學位CO嗎?

‹ 上一主題|下一主題