用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍塘Maryknoll,半山聖士提反Ssgc,庇理羅士Bps?如何 ...
樓主: xiemz
go

九龍塘Maryknoll,半山聖士提反Ssgc,庇理羅士Bps?如何評價?   [複製鏈接]

mcl203 發表於 21-7-16 14:46
係喎,唔夠1/3 ~~~

2019, 人數差不多。

mcl203 發表於 21-7-16 14:46
係喎,唔夠1/3 ~~~

認真, 我暫時所見, 總最多都係M1+M2人數, 剛剛達或僅超過1/3囉!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-7-16 15:39
認真, 我暫時所見, 總最多都係M1+M2人數, 剛剛達或僅超過1/3囉!

DGS應該高好多吓,最終考唔考就另計~~~

有DSE成績有真相
BPS 2021 result
https://www.bps.hk/hkdse-results

Maryknoll 2021 result

http://www.mcs.edu.hk/mcs_1213/Prize_stat.htm

SSGC 2020 result (2021 not yet available)
https://www.ssgc.edu.hk/academic.php?cid=7

回覆 xiemz 的帖子

九龍城傳統名校瑪利諾修院學校(小學部)爆出校園欺凌事件﹗有報道指,瑪利諾修院學校(小學部)有小五學生涉嫌欺凌同學,將對方打傷,一名10歲女童被捕。

Dylanli2017 發表於 21-8-28 16:24

九龍城傳統名校瑪利諾修院學校(小學部)爆出校園欺凌事件﹗有報道指,瑪利諾修院學校 ...
又一單出色既關公災難事例
http://www.mcsps.edu.hk/news/clarification_statement_in_response_to_press_article_chi_28_8_2021.pdf
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-8-29 01:11
又一單出色既關公災難事例
http://www.mcsps.edu.hk/news/clarification_statement_in_response_to_press_a ...

第一封英文聲明先係災難
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Dylanli2017 發表於 21-8-28 16:24

九龍城傳統名校瑪利諾修院學校(小學部)爆出校園欺凌事件﹗有報道指,瑪利諾修院學校 ...

根據報道內容,難以想象發生咁嚴重事件老師都唔聯絡家長。實情係點唔敢講,不過發生時間四個月都未完滿解決所以先搞到上報紙A1頭條。

gracelam 發表於 21-8-29 08:02
第一封英文聲明先係災難
校譽放第一位?點解feel 到處理方法好似跑馬地果間?

當事人已經P5升P6,轉學都難搵學校

b3410 發表於 21-8-29 12:55

淨係睇第二份聲明,話會積極聯絡相關人仕,但只係包括校董、辦學團體等,家長呢個名詞,從來無出現過同被重視過。

成件誰是誰非都好,總覺得校方處理手法好差,攪到原告變被告。

跑馬地paul cat?

b3410    發表於 21-8-29 14:53

4月14日出事,17日已經報咗警,我估,任何跟進都要停止,交警察調查~~~

mcl203 發表於 21-8-29 14:37

4月14日出事,17日已經報咗警,我估,任何跟進都要停止,交 ...
具體事件唔清楚,no comment.
不過學校的英文/中文聲明,俾人感覺就係劃清界限,無論如何不可以影響學校名譽。

b3410 發表於 21-8-29 14:58
具體事件唔清楚,no comment.
不過學校的英文/中文聲明,俾人感覺就係劃清界限,無論如何不可以影響學校名 ...

我都唔知內情,不過,我見學校揸得咁硬咁勇,可能,我講係可能,事情可能真係未必如此。況且,最快15號見到老師,17號已經報警,事情已經去到無灣轉,事情如何處理,或跟進,或調解,學校係未必適宜再継續~~~

mcl203 發表於 21-8-29 15:05

我都唔知內情,不過,我見學校揸得咁硬咁勇,可能,我講係可 ...
所以話公關危機
學校可能真的做的冇錯,企硬,不過,人哋唔知內情,通常第一時間同情被欺凌的同學,見到學校冰冷凌厲措辭,一個反應

b3410 發表於 21-8-29 15:19
所以話公關危機
學校可能真的做的冇錯,企硬,不過,人哋唔知內情,通常第一時間同情被欺凌的同學 ...
我又唔係咁睇,因為一隻手拍唔響,mcs辦學咁多年,你估冇遇過咩?不過而家啲家長品德,真係未必會以正常方法處理,因為自己小朋友太寶貝喇。另外mcs就mcs問題啦,做咩又要提到另一間喎

PTL_L 發表於 21-8-29 15:33
我又唔係咁睇,因為一隻手拍唔響,mcs辦學咁多年,你估冇遇過咩?不過而家啲家長品德,真係未必會以正常方 ...
sorry, sorry, 因為真係第一感覺

b3410 發表於 21-8-29 15:19
所以話公關危機
學校可能真的做的冇錯,企硬,不過,人哋唔知內情,通常第一時間同情被欺凌的同學 ...

可能係谷住度氣呢。封信,都似係由專業人士主筆,未必係無備而戰~~~

‹ 上一主題|下一主題