用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍塘Maryknoll,半山聖士提反Ssgc,庇理羅士Bps?如何 ...
樓主: xiemz
go

九龍塘Maryknoll,半山聖士提反Ssgc,庇理羅士Bps?如何評價?   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 21-7-15 11:07
點解愕然?
我以為名校呢d係常規操作,唔需要曬
不要打頭  (點解搵唔到頭盔嘅。。。

b3410 發表於 21-7-15 12:07

常規式去曬~~~

王家爸爸 發表於 21-7-15 11:51
最慘係個個參賽者都猶抱琵琶半遮面,乍看面容清秀,不勝嬌羞,以為係昭君再世。點知音樂剛完,卻見面目全非 ...
你係要學識欣賞音樂,唔係顏值喎

b3410 發表於 21-7-15 12:12
你係要學識欣賞音樂,唔係顏值喎
不過選緊美喎。

王家爸爸 發表於 21-7-15 12:14
不過選緊美喎。
欣賞各種美

b3410 發表於 21-7-15 12:07
一般都會曬,問題係方式唔同,名校會低調啲。

b3410    發表於 21-7-15 12:38

最慘係個個參賽者都猶抱琵琶半遮面,乍看面容清秀,不勝嬌羞,以為係昭君再世。點知音樂剛完,卻見面目全非 ...
哈哈

王家爸爸 發表於 21-7-15 12:15
一般都會曬,問題係方式唔同,名校會低調啲。

原來咁㗎,好在我小朋友果間唔算係名校~~~

王家爸爸    發表於 21-7-15 13:04

DSE 成績mcs/BPS>SSGC
幫學生增值 SSGC 除左收自己band2 生,亦收小部份band 3生
學生活潑程度ssgc>msc/bps

mcl203 發表於 21-7-15 12:29
名氣不重要,至緊要俾心機讀書。上天好公平。

口罩小姐選舉

jacknetpass    發表於 21-7-15 20:12

mcl203 發表於 21-7-15 12:29
聖公會學校一向都高調啲。睇返天主教同基督教既推廣方式就知道。

sunnygirl 發表於 21-7-14 21:48
居然BPS 排第三

MCS 明顯較佳 另外兩間差不多

2020年
女校 主科5+
DGS 62.5%
HYS 49.1%
MCS [•] (整體5+ 44.2%)
SPCS 38.6%
YWGS 37.5%
SSGC [•] (3YA 37.4%)
BPS 36.5%
SMCC [•] (3YA 34.6%)
GHS 34.1%
MSS [•] (2018年無再公布5+)
······

Poyau 發表於 21-7-15 19:40
MCS 明顯較佳 另外兩間差不多

2020年

唔好搞錯喎,MSS從來都係公佈 4 +,2017年果份係絶密流出,2017亦係公佈 4 +,之前亦都係公佈 4+。唔係又有網友又認為MSS係做數~~~

mcl203 發表於 21-7-15 20:03
唔好搞錯喎,MSS從來都係公佈 4 +,2017年果份係絶密流出,2017亦係公佈 4 +,之前亦都係公佈 4+。唔係又 ...
真係無啦啦中槍⋯⋯明明2020疫情下成績無跌都比人話偏僻不樂觀做數!

medicine 發表於 21-7-14 19:26
唔知你最睇重的係乜野.
個人係睇重DSE表現.更需以公開資料方式做比較.相信好多會員都知,紅磡某女校DSE歷年 ...

紅磡女校的DSE成績可以在她的網頁, administration/school plan and reports/ 下載school annual report 2019-20, page 33 student performance 找到

mcl203 發表於 21-7-15 20:03
唔好搞錯喎,MSS從來都係公佈 4 +,2017年果份係絶密流出,2017亦係公佈 4 +,之前亦都係公佈 4+。唔係又 ...

嗱! 今次要打你個頭啦! (最多唔打面)

MSS 以前既資料係好詳盡嫁:

2013-2014年校務報告PDF P.86:
http://www.mss.edu.hk/AdminReport/1415/ASReport1314.pdf

2014-2015年校務報告PDF P.92:
http://www.mss.edu.hk/AdminReport/1516/ASReport1415.pdf

呢兩年係2+, 3+, 4+, 5+ ,5*+同5**總數同百份比都有齊 (再舊D個堆我都搵唔番)

只係之後年年公佈既方式都有少許不同

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-7-16 09:14
嗱! 今次要打你個頭啦! (最多唔打面)

MSS 以前既資料係好詳盡嫁:

嘩,咁都算係?你係咪反話嚟㗎?平反咗了,都無主科~~~

PS,我都有近年啲圖㗎~~~

mcl203 發表於 21-7-16 09:21
嘩,咁都算係?你係咪反話嚟㗎?平反咗了,都無主科~~~

PS,我都有近年啲圖㗎~~~

如果一定要各科詳細成績, 恐怕全港唔夠30間學校有提供
SPCC, DGS多年嚟都無提供各科成績breakdown, 頂多只有主科. 而且DGS科數學既成績, 仲講明係以Maths/M1/M2最佳嚟計, 唔係Maths (Core)

咁呢兩間應該又係"吹大咗"囉!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-7-16 09:26
如果一定要各科詳細成績, 恐怕全港唔夠30間學校有提供
SPCC, DGS多年嚟都無提供各科成績breakdwon, 頂多只 ...

見到嘅!近期有網友指出過MSS唔跟大隊,或者唔係佢想見到嘅format,指出咁係學校刻意誤導。所以,提下樓上資料錯誤啫,否則,又變成真理~~~
‹ 上一主題|下一主題