用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 跳級一問
go

跳級一問

小兒讀津校,獲建議由小一跳級至小三, 但心儀LS 及CKY,請問兩校有冇跳級機制, 因考慮明年試插班小四,唔知會唔會有負面影響 (例如年齡問題)

意思係剛完成小一,新學年讀小四?

sammirichie 發表於 21-7-14 20:34
意思係剛完成小一,新學年讀小四?

升小三

Which kind/type of school are you in right now?

地區津校

好多名校啲英文同數學深一年,如果你仔仔打算跳班再轉校,即係有啲主科一共跳了兩年。

醒目開學勳章 貢獻勳章

LSPS 自己係無得跳級,但如果你係申請插班,佢就唔會理你係咪曾經跳級,直接睇成績比較

CKY 校內跳級安排唔清楚,但申請插班安排係一樣,唯一留意嘅係,cky 插班試語文要求高,如果本身發展唔係平均嘅小朋友,未必過到cky 語文要求,特別係申請高年級插班

能夠有間津校offer 跳班,真幸福.... 我係一個求跳班多次都唔成功嘅家長,喇小校長一句:"我地學校從來都無人跳班 "就完
書院亦唔會支持學生讀大學credit bearing course,所以如果想行快過人,一定唔係LS, or 要自修國際公開試跳入大學

btw, DB 比較容易跳班,特別係插班入,跳兩級都可以
恐龍家

小曳人 發表於 21-7-15 15:39
LSPS 自己係無得跳級,但如果你係申請插班,佢就唔會理你係咪曾經跳級,直接睇成績比較

CKY 校內跳級安排 ...

我記得睇過樓主po
樓主好似係去咗一線津校
竟然支援跳班,有點驚奇
請問你意思係申請db插班時可以申請插高級啲?定係插班後再申請跳級?

Jerv2014 發表於 21-7-14 13:33
小兒讀津校,獲建議由小一跳級至小三, 但心儀LS 及CKY,請問兩校有冇跳級機制, 因考慮明年試插班小四,唔 ...

插班通常睇近兩年成績表
如果你接受原校offer升小三
想穩陣未多讀一年先插LS /CSY
只要小三、小四成績亮麗就有機會參加筆試

醒目開學勳章 貢獻勳章

daijuju 發表於 21-7-15 16:01
我記得睇過樓主po
樓主好似係去咗一線津校
竟然支援跳班,有點驚奇
申請時,直接申請較高班試過有個case,中一後申請中三,無位唔收,但原來中四有位,學校話可以插中四,但可惜當事人已同原校安排好跳中四,所以無接受DB offer
恐龍家

小曳人 發表於 21-7-15 16:49
申請時,直接申請較高班試過有個case,中一後申請中三,無位唔收,但原來中四有位,學校話可以插中四,但可 ...

請問知唔知係幾多年前嘅事。同埋小學有冇跳班case呀?唔該

醒目開學勳章 貢獻勳章

daijuju 發表於 21-7-15 17:32
請問知唔知係幾多年前嘅事。同埋小學有冇跳班case呀?唔該

應該係6-7年前,主角已經去咗美國讀PhD

恐龍家

小曳人 發表於 21-7-15 20:00
應該係6-7年前,主角已經去咗美國讀PhD

thanks