用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖心私 vs 德望
樓主: tiramisu627
go

聖心私 vs 德望 [複製鏈接]

回覆 Julybabe 的帖子

可以分享一下點解要轉嗎?

可以分享下分別嗎?幾年級轉?程度哪間深D?

德望要谷埋體藝, 聖私只係乖乖讀書就可以GH 感覺比較aggressive
可以睇小朋友性格

pollywcw 發表於 21-7-18 19:48
德望要谷埋體藝, 聖私只係乖乖讀書就可以GH 感覺比較aggressive
可以睇小朋友性格
...
是嗎?全部學生生都谷體藝?幾年級開始谷?怎樣谷?

要學一樣樂器,唔計琴

人地學校咁大, 設施咁好, 又有泳池, 唔通俾你玩, 梗係操體藝
我只操體藝, 係你要花錢花時間去TRAIN, 等佢可以入校隊
如果你唔花時間係體藝, 學業又普通, 中學第一ROUND 都唔會有OFFER.
所以咪要AGGRESSIVE

聖心書院冇咁熱門.
小學只要成績係BAND ONE, 都十拿九穩
今年升中得2個入BAND TWO

2間升中唔同玩法
但2間都唔易讀

pollywcw 發表於 21-7-19 11:34
要學一樣樂器,唔計琴

人地學校咁大, 設施咁好, 又有泳池, 唔通俾你玩, 梗係操體藝
我以為你是説谷體育運動。樂器好多學校和家長都有谷,DGJS考插班張帖都話interview時都有考演奏。

Luckystars 發表於 21-7-18 13:23

可以分享下分別嗎?幾年級轉?程度哪間深D?

sh maths is half a year in advanced bit in Chinese. my girl manages to settle in at gh quite well and did as well in sh. nothing like pushy from me nor from both schools that I reckon..

Julybabe 發表於 21-7-22 14:14
sh maths is half a year in advanced bit in Chinese. my girl manages to settle in at gh quite well a ...
How about the teacher in GH?  Are they good?  Do they care about kids?

回覆 美美羊 的帖子

GH如果成績只是中游,就要在校隊有好表現才可穩上中學部。

CMMM 發表於 21-7-23 13:26
回覆 美美羊 的帖子

GH如果成績只是中游,就要在校隊有好表現才可穩上中學部。

GH 這兩年都收80% 以上上德中,有參加校隊和成績在中游都可以升德中,校隊表現不要太差就可以,這是我問升中二家長,她說整個泳隊同學都可以升德中。

怀妈妈新手 發表於 21-7-23 17:47
GH 這兩年都收80% 以上上德中,有參加校隊和成績在中游都可以升德中,校隊表現不要太差就可以,這是我問升 ...
其實都難入校隊

讀GH 去插更好的機會大過聖心好多
是很多神津的插班幸運兒

tiramisu627 發表於 21-7-25 23:56
其實都難入校隊

學校校隊好多選擇,從運動、音樂、
M C、辯論都有,始终校隊代表學校參加比賽,水平不能太差,也未至於要好TOP 才入到校隊,例如泳隊:P1 可游50米,P2 可游100M,P3 可游200M,最好可游四式,但我女發現有試水同學連這些基本要求都未達到,點考泳隊。
校隊需要有基本認識,不是沒有基礎考校隊,想入校隊,早準備一下。

GH 那些校隊是比較出色?

fufu17 發表於 21-7-27 11:31
GH 那些校隊是比較出色?

Pandemic may distort 2019-2021 info, can take a look at 2018-2019 or before.

https://www.ghs.edu.hk/pri/achievements2018.html

‹ 上一主題|下一主題