用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2021 9月往Durham升學的同學家長
樓主: Glossimar
go

[英國] 2021 9月往Durham升學的同學家長   [複製鏈接]

Glossimar 發表於 21-7-16 14:33
原來大家的孩子讀同一科了

我有很多問題要請教呢,希望你不會嫌煩
我大仔係Grey College,聽講係最差既,亦係最少海外學生揀既。住帝京大既宿舍,好處係除咗佢,今年全部都係英國人,容易啲融入當地。

Glossimar 發表於 21-7-16 14:36
我也很擔心當地的疫情呢,可惜2021年9月應該沒有網課了……唯有安排阿仔出發前打針,感覺好似安心d
...
無得擔心,網課留喺宿舍,大家一齊玩,更加容易中。

Glossimar 發表於 21-7-16 14:33
原來大家的孩子讀同一科了

我有很多問題要請教呢,希望你不會嫌煩

我們也分配到Trevelvan College,修讀law,一樣要等DSE成績。我見網上話都有網課,現在評估要留港還是過去,心大心細,都驚選擇錯誤

王家爸爸 發表於 21-7-16 10:30
舊年基本上間間學校都係網課。我反而唔太擔心疫情,面授始終好啲。當地學生對疫情既態度係無所謂,反正中咗 ...

就係最擔心疫情,開學又有世界各地學生返去(emoji)就算打2針,也有機會中。能再請教當地有歧視問題嗎?

leahchang 發表於 21-7-16 18:01
就係最擔心疫情,開學又有世界各地學生返去(emoji)就算打2針,也有機會中。能再請教當地有歧視問題嗎?
...
我當年去英國讀書,唯一歧視我既係大陸人同新加坡人(尤其係知道你係香港人之後),同佢哋講早晨,佢哋都唔理我。
同大城市唔同,Durham英國本地人多啲,無呢個問題(或者應該話係問題無咁大)。
鬼仔鬼妹多野講,你擔心佢哋太熱情,成日帶你去飲酒,你又唔知道點拒絕好過。

王家爸爸 發表於 21-7-16 18:13
我當年去英國讀書,唯一歧視我既係大陸人同新加坡人(尤其係知道你係香港人之後),同佢哋講早晨,佢哋都唔 ...

謝謝你,有個前輩可以問真係好好彩

我亞女讀音樂,現在仍睇疫情先決定,不過等dse 放榜後再諗(emoji)
My Sweet Heart- Minnie

回覆 王家爸爸 的帖子

謝謝你的資訊,有個前輩可以問真係好好啊!

Hi, there are 2 happy bbs in our happy family. Let's become good friends!!! :-P :-) :-P :-P

Durham係NCL有free pick up去宿舍,大家仲有冇諗住陪仔女過去?

mother904 發表於 21-7-20 10:17
Durham係NCL有free pick up去宿舍,大家仲有冇諗住陪仔女過去?

我諗住陪仔過去

Glossimar 發表於 21-7-20 15:11
我諗住陪仔過去

而家仲未公佈英國回港措施,如果維持境外wash out 21日,你仲去唔去?

我而家十五十六,呀女就話有free transfer,叫我唔好去,但其實我個心好想陪佢去。

回覆樓主:

我仔都叫我唔洗去,但做阿媽始終唔放心…佢得17歲,又第一次出去留學,就算返香港要隔離21日都我無所謂囉

王家爸爸 發表於 21-7-16 15:53
我大仔係Grey College,聽講係最差既,亦係最少海外學生揀既。住帝京大既宿舍,好處係除咗佢,今年全部都係 ...

王家爸爸,請問以你經驗,男仔應該帶幾多套西裝過去?除此,有冇其他野需要特別帶過去?謝謝你

今日收到CAS喇

王家爸爸    發表於 21-7-20 17:17

Glossimar 發表於 21-7-20 17:10
王家爸爸,請問以你經驗,男仔應該帶幾多套西裝過去?除此,有冇其他野需要特別帶過去?謝謝你
...
我仔有帶一套新西裝,加一套舊西裝(以前係香港參加辯論、比賽時用既)過去。不過今年全網課,所以無機會用。

回覆 王家爸爸 的帖子

王家爸爸:請問St. Aidan好嗎?我女收到這間的CO.謝謝啊!

Hi, there are 2 happy bbs in our happy family. Let's become good friends!!! :-P :-) :-P :-P

王家爸爸 發表於 21-7-15 17:09
讀法律

介唔介意講或pm Durham Law 要求DSE嘜成績,我家孩子都有點興趣

王家爸爸 發表於 21-7-16 18:13
我當年去英國讀書,唯一歧視我既係大陸人同新加坡人(尤其係知道你係香港人之後),同佢哋講早晨,佢哋都唔 ...

我個女喺Durham 畢業,成日都pubbing, 同埋好多balls 去,晚裝不可缺少,男仔tuxedo 必備,或bow tie 點都要

vickynicky 發表於 21-7-21 17:47
我個女喺Durham 畢業,成日都pubbing, 同埋好多balls 去,晚裝不可缺少,男仔tuxedo 必備,或bow tie 點都 ...
飲酒基本上係英國小城文化既一部分。

yslysl 發表於 21-7-20 22:20
介唔介意講或pm Durham Law 要求DSE嘜成績,我家孩子都有點興趣
DSE係555(任何3科,LS除外)。
‹ 上一主題|下一主題