用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2021 9月往Durham升學的同學家長
樓主: Glossimar
go

[英國] 2021 9月往Durham升學的同學家長   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 21-9-28 13:51
如果想有多啲私隱,其實可以訂 en suite。

唔係訂就有的,我女訂standard,派左en suite,佢朋友訂en suite,派左standard,都係女仔。
唔明宿舍的標準,可能只係睇彩數。

mother904 發表於 21-9-28 14:46
唔係訂就有的,我女訂standard,派左en suite,佢朋友訂en suite,派左standard,都係女仔。
唔明宿舍的標 ...
其實好睇揀咗邊個 College。St Mary's 成千人,得廿幾間en suite,機會一定低;Stephenson人數只係多啲啲,但係有近二百間en suite,機會一定高好多。

王家爸爸 發表於 21-9-28 13:47
大學宿舍有唔係男女同樓既咩?

係同層喎!隔離房係男仔,成層樓共同一個沖涼房同一個厠所。我哋以前係男女分開唔同層,就算大hall, 分兩邊wings, 都會分開男女厠啦

lulubibe 發表於 21-9-28 16:32
係同層喎!隔離房係男仔,成層樓共同一個沖涼房同一個厠所。我哋以前係男女分開唔同層,就算大hall, 分兩邊 ...
其實當地人無刻意去諗你係男仔定女仔。反而受天主教影響既地方(例如北愛),就係男女分開唔同層。

王家爸爸 發表於 21-9-28 16:41
其實當地人無刻意去諗你係男仔定女仔。反而受天主教影響既地方(例如北愛),就係男女分開唔同層。 ...

咁即係外國係好平常呀,真係無咁諗過,而且男女共用一個沖涼房/洗手間,真係唔方便!

lulubibe 發表於 21-9-28 17:14
咁即係外國係好平常呀,真係無咁諗過,而且男女共用一個沖涼房/洗手間,真係唔方便!
...
我小朋友今年都係同宿舍識既當地朋友(有男有女)一齊租屋住,所以如果明年同你個女一齊租屋既人裡面有外國男仔,你都唔需要諗太多,亦唔需要太擔心。

王家爸爸 發表於 21-9-28 16:27
其實好睇揀咗邊個 College。St Mary's 成千人,得廿幾間en suite,機會一定低;Stephenson人數只係多啲啲, ...
如果係不同college,都明會有不同標準,但我女同佢朋友都是同一college,想要既冇,唔想要既就有,咁先令人 r 爆頭

lulubibe 發表於 21-9-28 16:32
係同層喎!隔離房係男仔,成層樓共同一個沖涼房同一個厠所。我哋以前係男女分開唔同層,就算大hall, 分兩邊 ...

想問下邊個college 呀? 10間房得一個廁所?(emoji)
My Sweet Heart- Minnie

aliceandleo 發表於 21-9-28 21:25
想問下邊個college 呀? 10間房得一個廁所?(emoji)

Collingwood,,不過宿舍有幾幢,可能每幢/每層嘅情況有唔同,之前都無聽過其他人講呢個問題。

Classroom 發表於 21-9-26 19:00

不如PM傾下計交流下

想加入

justin2003 發表於 21-9-29 15:24
想加入

請PM聯絡

請教大家, 你哋係咪一開始報 ucas 時已填埋 College 選擇? Agent 肯唔肯幫你係 ucas 填?

因為我見大學網站教申請者填 College, 好似有2次機會, 一次係一開始報ucas 時填 (只可填一個選擇), 一次係之後 有 offer 時填(可以填16個選擇 ranking) https://www.durham.ac.uk/colleges-and-student-experience/colleges/your-college---undergraduate/expressing-a-preference---undergraduate/

‹ 上一主題|下一主題