用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2021 9月往Durham升學的同學家長
go

[英國] 2021 9月往Durham升學的同學家長   [複製鏈接]

阿仔今年9月將會到Durham讀year 1。請問有冇子女預備到Durham升學的家長?你哋會唔會陪子女過去開學呢?

22    0    0    0

Glossimar 發表於 21-7-14 00:17
阿仔今年9月將會到Durham讀year 1。請問有冇子女預備到Durham升學的家長?你哋會唔會陪子女過去開學呢?

...
有confirmed offer,或者符合conditional offer既條件,就可以問學校出CAS,申請Student Visa時要CAS。

Glossimar 發表於 21-7-14 00:17

...
請問你小朋友讀邊科?

王家爸爸 發表於 21-7-14 10:27
請問你小朋友讀邊科?

你好,已有Unconitional Offer,等緊CAS。

我仔去讀law

2jkidsfather    發表於 22-11-22 21:58
王家爸爸    發表於 21-7-14 11:20

我女9月應該會去Durham,而家乜都未知,呀女話網上睇到往年在香港有orientation,今年唔知有冇。
本來打算陪她過去開學,但而家要過冷河21日,又十五十六。

mother904 發表於 21-7-14 11:52
我女9月應該會去Durham,而家乜都未知,呀女話網上睇到往年在香港有orientation,今年唔知有冇。
本來打算 ...
我估可能係香港舊生會搞既,唔係正式既orientation,不過唔肯定。九月最係一個星期係Induction Week,所以新生唔可以十月正式開學先到,要早一個星期到。另外唔知道係唔係lockdown既影響,舊年Durham出CAS出得好慢,我小朋友舊年要改幾次機票。

王家爸爸 發表於 21-7-14 12:14
我估可能係香港舊生會搞既,唔係正式既orientation,不過唔肯定。九月最係一個星期係Induction Week,所以 ...
因為我未決定係咪陪去英國,所以未買機票,等DSE放榜後出左CAS先諗。
請問你們是怎樣去Durham的,在機場轉火車,或是轉機去New Castle?那個方案較方便?

mother904 發表於 21-7-14 13:36
因為我未決定係咪陪去英國,所以未買機票,等DSE放榜後出左CAS先諗。
請問你們是怎樣去Durham的,在機場轉 ...
第一年,行李多,佢又一個人去,所以Check-in行李去終點Newcastle,喺倫敦入境之後轉內陸機,去到Newcastle先攞行李,然後坐的士去Durham宿舍。

王家爸爸 發表於 21-7-14 14:07
第一年,行李多,佢又一個人去,所以Check-in行李去終點Newcastle,喺倫敦入境之後轉內陸機,去到Newcastle ...

thanks.

想多問一句,的士是在機場找,還是預早約定?請問你有沒有可靠的士電召公司介紹?

mother904 發表於 21-7-15 10:14
thanks.

想多問一句,的士是在機場找,還是預早約定?請問你有沒有可靠的士電召公司介紹?
我小朋友舊年係喺機場搵,地方唔大,好容易見到。上網叫Uber都得,價錢差唔多。

mother904    發表於 21-7-15 21:11

回覆 王家爸爸 的帖子

我女都收到conditional offer, 在等DSE放榜

王家爸爸    發表於 21-7-15 15:25
Hi, there are 2 happy bbs in our happy family. Let's become good friends!!! :-P :-) :-P :-P

EmilyMami 發表於 21-7-15 14:41
回覆 王家爸爸 的帖子

我女都收到conditional offer, 在等DSE放榜
讀邊科?

回覆 王家爸爸 的帖子

女去讀經濟

2jkidsfather    發表於 22-11-22 21:59
王家爸爸    發表於 21-7-15 17:10
Hi, there are 2 happy bbs in our happy family. Let's become good friends!!! :-P :-) :-P :-P

回覆 王家爸爸 的帖子

去讀經濟

回覆 王家爸爸 的帖子

請問你小朋友讀邊科

EmilyMami 發表於 21-7-15 16:53
回覆 王家爸爸 的帖子

請問你小朋友讀邊科啊?
讀法律

EmilyMami    發表於 21-7-15 17:29
EmilyMami    發表於 21-7-15 17:28

王家爸爸 發表於 21-7-15 17:09
讀法律

請問Durham現在上課的情況是面授還是網課?看到疫情開始嚴重又好擔心了,唔知當地嘅學生對疫情的態度係咪都好冇所謂?

leahchang 發表於 21-7-16 09:27
請問Durham現在上課的情況是面授還是網課?看到疫情開始嚴重又好擔心了,唔知當地嘅學生對疫情的態度係咪 ...
舊年基本上間間學校都係網課。我反而唔太擔心疫情,面授始終好啲。當地學生對疫情既態度係無所謂,反正中咗自己都未必知道。

王家爸爸 發表於 21-7-15 17:09
讀法律

原來大家的孩子讀同一科了

我有很多問題要請教呢,希望你不會嫌煩

請問你女兒在邊個College?我仔會去Trevelyan College

leahchang 發表於 21-7-16 09:27
請問Durham現在上課的情況是面授還是網課?看到疫情開始嚴重又好擔心了,唔知當地嘅學生對疫情的態度係咪 ...

我也很擔心當地的疫情呢,可惜2021年9月應該沒有網課了……唯有安排阿仔出發前打針,感覺好似安心d
‹ 上一主題|下一主題