用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教大家:循道中學(油尖旺區)
樓主: mountains
go

請教大家:循道中學(油尖旺區)   [複製鏈接]

mcl203 發表於 21-7-15 18:38

同其他直中有乜分別?~~~
我仔將會升小六, 油尖旺區現實又冇咩學校好揀, 點都要做下功課, 我發覺近來有少許過份美化咗讚美循道中學嘅留言, 又唔係話間中學唔好不過過份讚美左囉
不過話說回來, 我都唔係好識得比較唔同中學唔同有直屬中學之間嗰啲分別, 佢哋有公佈出嚟嘅成績都唔係好全面究竟補底強唔強, 個學生入學校門口之前有幾差, D學生增值好唔好真係唔識得睇.

睇咗咁耐唯一印象係, 前幾年嘅留言有啲好鍾意畫油尖旺另一間男女校會畀循道中學好, 因為佢話生源更佳, 我睇完真係笑到肚痛, 生源更好, 但係我點樣睇嚟睇去兩間學校都係差唔多dse成績, 其實咪即係踩緊另一間中學入學時候學生更好但係出品就差唔多囉

conniewktang 發表於 21-7-15 19:39

既然咁喜歡龍校,學生可以選其他小學㗎。總之我贊成九 ...

回應埋先啦!你係專業老師,可能好多網友想聽下你啲專業分析呢,唔係大家都會仲好天真,仲信以為啲B1A,B1B嘅直中交到靚業績,入面啲B2/3生全部放晒去田徑場,要有所防範呀~~~

Sad2020 發表於 21-7-15 19:40
我仔將會升小六, 油尖旺區現實又冇咩學校好揀, 點都要做下功課, 我發覺近來有少許過份美化咗讚美循道中學嘅 ...

自己學生脫直,放出街係無問題嘅,學校係絶對有權選擇收生方式~~~

但見到網友分享放佢哋出公海,係為佢哋好,中學咁高水平唔適合佢哋讀,一時間認真咗啲講多咗啲無謂嘢~~~

Delete

bbforever 發表於 21-7-15 21:04
Delete
其實唔水 Del 喇, 我都覺over 哂,愛佢變成佢害佢

回覆 Chowying 的帖子

琴晚發咗大半個鐘後先發現發咗語句唔通順嘅留言,就D咗無再發落去
循小循中係用心辦學嘅學校,在脫龍方面引起迴響,大家立埸觀點角度唔同,明白的,不過過度美化,就唔係咁好!

mcl203    發表於 21-7-16 16:28

其實中學校長講左啦,
直屬位, 要收  唔記得6成定8 成...

循中唔肯.

所以脫龍囉.

循小.. 來年見真章,    可以升幾多BAND 1 學校.

循中, 7年後, DSE會否成績大躍進呢?

Vitsoi00 發表於 21-7-16 17:04
其實中學校長講左啦,
直屬位, 要收  唔記得6成定8 成...
話說2014一條龍中學升中微調安排確定前, 因為EDB改為取消聯中和直中過往可彈性調整保留名學額數目既安排, 循中唔想跟足要求, 要硬食小學部咁多學生, 於是向EDB申請改為聯繫中小學.

可惜被EDB拒絕咗, 所以中學部為保障自己, 於是脫龍囉!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-7-16 17:16
話說2014一條龍中學升中微調安排確定前, 因為EDB改為取消聯中和直中過往可彈性調整保留名學額數目既安排,  ...

記得記得呢個轉變~~~

bbforever 發表於 21-7-16 16:07
回覆 Chowying 的帖子

琴晚發咗大半個鐘後先發現發咗語句唔通順嘅留言,就D咗無再發落去
唔怕,一樣明
脫左之後中學可以稍稍向上算唔錯囉,始終好多因素左右,但我都係願住自己果件先

油尖旺除咗兩間男校,一間女校,一間火車站男女校之外,
有得可以比band 1 生選擇嘅就係佢, 我反而想知佢同另外一間男校嘅成績分別⋯⋯之前已經講過間男校收了一部份band  two學生, 因為呢間男校亦都好少資訊可以見到佢嘅成績, 其實有冇數據真係邊間好啲? 循道又話會收自己學生band 2上去,我反而會着重”增潤的呢部份”, 能夠將Band two學生由F1 推高到DSE band 1 成績,呢一個就反而成為選擇

根本你五間學校如果你唔擺第一志願嘅話根本係冇機會入到, 第二志願已經要係band 2A 嘅保險缐

當然如果你真係係Band one嘅範圍之內可以揀外區band 1 位, 但真係少之又少, 即係都係入嗰間Band 2A

一係就叻叻的自行就已經考到

Chowying 發表於 21-7-17 14:45
唔怕,一樣明
脫左之後中學可以稍稍向上算唔錯囉,始終好多因素左右,但我都係願住自己果件先
...

唔使收咁多循小b2生,以循道中學的教學,點止稍稍向上咁少呀!
Time will tell!

準備交自行表才知下年有班級轉中文教

其實收生有冇影響? 只怕入了去,教育質素下降⋯⋯阿囡又自hea, 阿囡是需要push 才可以.

如銘基和循道應如何選擇?

WWW仔女升中 發表於 22-1-10 16:48

其實收生有冇影響? 只怕入了去,教育質素下降⋯⋯阿囡又 ...

教育質素相信唔會因為有班中文班而下降,反而我覺得會谷左,以期可以重新上車

但有風險考分班試入左中文班

回覆樓主:

推返呢個po上水面,咪令某循道大好友網友好監介,講咗幾個月就~~~

循中嘅英中落車,咪證實佢哋一直收唔夠全港頭85%小學生,就算佢脫直前多年已經唔係收一般嘅85%直中統一學位~~~

宜家先再講淸楚,唔想收循小border line嘅B1尾B2頭,亦即係呢啲學生仍然係符合英中資格嘅收生條件,佢哋算係Band 2AA組別。超過15%Band 2AB組別或以下,先至係唔符合全港頭85%。所以網上分享,宜自己小心分析,勿盡信~~~

WWW仔女升中 發表於 22-1-10 16:48

其實收生有冇影響? 只怕入了去,教育質素下降⋯⋯阿囡又 ...

學校嘅質素相信唔會太大影響,反而,可能會有積極回應~

學生生源質素可能有某程度嘅影響,街外生可能不大,原校B1生動向就可能有異變,第一學校脫咗直,第二英中資格落咗車,或許更多學生放棄循中~~~

自行是否只收band1生?

esther_lam_ny 發表於 22-1-12 08:26
自行是否只收band1生?

如果你係B1生,會唔會選擇B2A作為自行選擇?如果會,循中一定感激你嘅支持

回覆 喇叭茶 的帖子

明白, 謝謝你.

回覆樓主:

若果循道一向都有收不少band 2生,那師資真係算不錯,因為dse 成績都係band 1。
‹ 上一主題|下一主題