用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 教大發出offer未?
go

教大發出offer未? [複製鏈接]

6月尾面試,但到現在都未有消息,有人已到offer了嗎?🙏
   0    0    0    0

wong333 發表於 21-7-13 13:35
6月尾面試,但到現在都未有消息,有人已到offer了嗎?🙏

舊年我女7/16收電郵。

回覆 LingChiBaBa 的帖子

唔該晒!

wong333 發表於 21-7-13 17:27

唔該晒!

唔好意思。想知你問JUPAS定NJ,如果係NJ,我搞錯了。

係jupas, 請問你阿女是否有條件取錄(有校長推薦信)?我不知放榜前收到offer的會否全部是這批人,因我沒有校長推薦信,如再收唔到電郵,放榜後可能就要改變排位

wong333 發表於 21-7-14 08:19

係jupas, 請問你阿女是否有條件取錄(有校長推薦信)?我不知放榜前收到offer的會 ...

我女係無任何推薦的。其實電郵係通知面試是否合格,如果獲悉合格,放榜後亦需放回BandA,及成績達標。電郵無講要幾多分,你可以參考返過往收生成績。

講多少少,放榜後成績理想,放榜後排Band B嘅選擇都有機會叫面試,如果而家面試已經唔合格,就無機。

thanks!咁唯有再等多兩日

wong333 發表於 21-7-14 08:59

thanks!咁唯有再等多兩日

預祝成功!

謝謝!

今日終收到面試合格電郵,叫我要放BandA,同埋DSE成績要達標。多謝你之前的回覆!

wong333 發表於 21-7-16 10:15

今日終收到面試合格電郵,叫我要放BandA,同埋DSE成績要達標。多謝你之前的回覆 ...

不用客氣。

期望考得滿意的DSE成績。

wong333 發表於 21-7-16 10:15

今日終收到面試合格電郵,叫我要放BandA,同埋DSE成績要達標。多謝你之前的回覆 ...

今年幾多分達標?

回覆 Chiusiuwa 的帖子

我個科睇上年收生成績應要20分

wong333 發表於 21-7-16 17:38
回覆 Chiusiuwa 的帖子

我個科睇上年收生成績應要20分

原來都要有上年個分,thx

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

為免誤會,講返清楚
入U有幾條路
1.Jupas一般申請
2. Jupas有推薦計劃
3. Non jupas

1. 90%都係要睇dse成績,就算面試幾掂,最多咪加你一分半分,個面試唔會點幫到你(面試如果勁炒就有機會夠分都唔收)。jupas除醫科外,暫時未聽過其他科(又唔係推薦計劃)會面試完出co
至於舊年分數,其實只係統計數字。舊年20唔等於今年20,可升可跌。不過以今年走勢,收生分數進一步下跌幾乎係肯定

2/3:面試後有機會會有conditional offer,達條件即可入讀 (佢出幾高就真係睇佢有幾想收了)

Charlotte_mom 發表於 21-7-16 18:11
為免誤會,講返清楚
入U有幾條路
1.Jupas一般申請

據以前info day講座,教大如果面試唔合格,係唔收。

醒目開學勳章 王國長老

LingChiBaBa 發表於 21-7-16 18:26
據以前info day講座,教大如果面試唔合格,係唔收。

其實間間都係咁講的
印象中一般服務人群的行業,如醫護、教育、社工等,會比較重視面試,睇吓申請人係咪適合
又不過1. 在Jupas制度下,2. 正常人面試好少錯到離晒譜 ;一般最後都係以成績為基本考慮
反而non Jupas申請,面試就較大影響

Charlotte_mom 發表於 21-7-16 22:34
其實間間都係咁講的
印象中一般服務人群的行業,如醫護、教育、社工等,會比較重視面試,睇吓申請人係咪適 ...

如果有JUPAS考生肥咗教大面試而又入到,就證明你啱嘞。不過,有無人肥咗面試都照擺咗去BandA呢?

醒目開學勳章 王國長老

LingChiBaBa 發表於 21-7-17 06:24
如果有JUPAS考生肥咗教大面試而又入到,就證明你啱嘞。不過,有無人肥咗面試都照擺咗去BandA呢?
...

其實我已講過「面試如果勁炒就有機會夠分都唔收」
你係咪誤會咗

Charlotte_mom 發表於 21-7-17 12:04

其實我已講過「面試如果勁炒就有機會夠分都唔收」
我當然明白你講乜。
我喺#2回咗呢個帖後,有家長PM我想知係講緊Jupas定Non-Jupas,我先remind自己,有其他家長會睇呢個帖而唔太清楚,雖然我同樓主都明白講緊乜野。

教大喺EK係相對冷門嘅話題,我希望借樓主個帖留一D specific for 教大而唔係general嘅資料,好讓其他新手家長search 教大topic時可看到。

Anyway, 如有冒犯請見諒。

‹ 上一主題|下一主題