用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想問下多課外活動的Band1津校
樓主: 0030
go

想問下多課外活動的Band1津校   [複製鏈接]

回覆 EMKLING 的帖子

荃灣區對吧

回覆 mcl203 的帖子

咁可能係我考慮緊嘅學校咁啱冇,我睇荃灣區嘅 Band 1 同李兆基,都唔見佢哋有官方 IG,定係我唔識搵。你有冇其他學校介紹?我唔敢諗啲名校,荃灣得四間但其他幾間都冇可風咁多野玩,葵涌啲地區學校多活動嘅我只聽過李兆基同善德,其他都好似讀書多。有無介紹?我唔想等到大抽獎,驚抽唔到到時候要叩門。

回覆 0030 的帖子

係荃灣,間學校係梨木樹嗰頭。我貪佢多活動又讀得書,個地方清淨唔雜。可惜無左開放日,唔係的話我想入去睇,唔知今年有無。

EMKLING 發表於 21-7-15 11:27

咁可能係我考慮緊嘅學校咁啱冇,我睇荃灣區嘅 Band 1 同李兆基,都唔見佢哋有官方 IG ...

哦,你指官方IG,咁我理解錯了,咁又應該唔太多會有~~~

回覆 EMKLING 的帖子

thx~

0030 發表於 21-7-13 11:50

傳統女名校會不會太博~始終小朋友無谷過,英文麻麻,屋企英文水平也有限~

你係今年小六?

回覆 bananaGi 的帖子

是,開始報學校了

回覆樓主:

如果純粹玩下級別,間間中學都好多學會,興趣班,睇細路參唔參加者。
大女讀嗰間話多嘢玩,但佢唔參加咪又係普通人一個。

細女就乜學會都參加畀十蚊八蚊會費, 話要儲齊人哋啲章

回覆 kirstyau 的帖子

最主要就是讓小朋友多嘗試不同的課外活動,不一定要很叻,就像小學,她有興趣參加學校5-6樣校隊,學習又能保持中上,甘我就鼓勵她/支持她多參與~怕升到太叻的中學,學習都難跟得上了,更加無時間參加課外活動~

0030 發表於 21-10-25 15:03
回覆 kirstyau 的帖子

最主要就是讓小朋友多嘗試不同的課外活動,不一定要很叻,就像小學,她有興趣參加學 ...
真唔使擔心跟唔上.小學沒迫過的話.
至於課外活動,正如樓上分享,只會嫌多而不會覺得想參加而無緣,除非目的是校隊的比賽(即想最TOP就難啲,志在參與,好似係無任歡迎).

回覆 medicine 的帖子

小學無補習,無功課班,功課/默書/考試自己搞定,英文基礎又不大好,而且二線小學,happy school,輕鬆慣了,就連呈分試也不見點溫書,日日都去公園踢ball1-2小時,不擔心才怪

0030 發表於 21-10-25 16:59

小學無補習,無功課班,功課/默書/考試自己搞定,英文基礎又不大好,而且二線小學, ...
你睇到的是擔心.我睇到的是尚有足夠的進步空間.或者講,目前小學是學有餘力尼

班主任也系甘講,話她無盡力,話以她的能力應該會更好,但懶懶下,覺得做完功課,應付到就可以了~

0030 發表於 21-10-25 17:14

班主任也系甘講,話她無盡力,話以她的能力應該會更好,但懶懶下,覺得做完功課,應 ...
或者我的觀點比較極端.我個人的睇法,卻是不應該揾過多活動或太過側重小朋友目前喜愛的活動.如此一來,正正浪費了小朋友的時間與精力,而無心向學.或許是個自己的背景局限吧.

medicine 發表於 21-10-25 17:18
或者我的觀點比較極端.我個人的睇法,卻是不應該揾過多活動或太過側重小朋友目前喜愛的活動.如此一來,正正浪 ...
或許是個自己的背景局限的看法

問過我女最中意咩科目,她話系體育,所以好多體育活動她都好喜歡,所以我就由得她參加~

0030 發表於 21-10-25 17:22

問過我女最中意咩科目,她話系體育,所以好多體育活動她都好喜歡,所以我就 ...
甘就真係睇你對將來的期望啦.
希望將來運動出色?或者當教練?

還是覺得書中自有黃金屋?書中自有顔如玉?

主要是目前她參加幾樣校隊,暫時成績也能保持band1a-1b,所以我就由得她,但是中學,我就怕基礎不大好,會吃力~除了學業吃力,又無暇顧及其他課外活動

0030 發表於 21-10-25 17:28

主要是目前她參加幾樣校隊,暫時成績也能保持band1a-1b,所以我就由得她,但是中學 ...
魚與熊掌,是時候做出選擇了,以免兩頭唔到岸

0030 發表於 21-10-25 17:28

主要是目前她參加幾樣校隊,暫時成績也能保持band1a-1b,所以我就由得她,但是中學 ...

真係好睇間中學, 間間唔同, 有D初中冇乜功課冇乜quiz,  咁咪可以玩到1~2年, 但到中三始終收拾心情, 因為學科多咗, 而且年尾按成績排名揀科次序, 冇可能一直咁玩咁多野, 高中課程緊湊, 如果再有工職上身, 真係忙到甩碌! 分身不暇!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!
‹ 上一主題|下一主題