用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 灣仔St Joe vs. SPB vs. YW
樓主: SnKmummy
go

灣仔St Joe vs. SPB vs. YW   [複製鏈接]

ysnmama 發表於 21-7-14 11:04
如果這間的話,我又敢搏去公海喎,因為真係唔想。。。。。
因為係「如果」囉,到「真係」又未必咁講㗎喇

ysnmama 發表於 21-7-14 11:04
如果這間的話,我又敢搏去公海喎,因為真係唔想。。。。。

宜家有網傳㗎嘛~~~

PTL_L 發表於 21-7-14 11:06
因為係「如果」囉,到「真係」又未必咁講㗎喇
都係,針唔拮到肉。

manmonster 發表於 21-7-14 11:02
其實同時有這三個選擇,應該係手執 SPB YW 再叩 SJ?叩到還想心思熟慮,因為早前考不入 SPCC 同 DBS?依家 ...

非常遺憾,事實並非你所料~ 亦非每個家長都如你想像中如此……

SnKmummy 發表於 21-7-14 08:58
請問寧買當頭起係指咩?謝謝

Spc dse成績一路升緊,上年只低過qc among boys school.  而且有iAL, 有利於數理尖子。As those students taking iAL were chosen ones after a selection process, it was possible that these students taking iAL were of higher caliber than those taking dse on average. Therefore if DSE+AL, The overall result of spc may be even better than QC as the dse result of QC was only marginally better than that of spc .

直資學校两邊收錢,资源豐富!不是sjc差,而是sjc相對在一個不公平的情況下和spc競爭!

可以想像一下spc初初轉直資時只係 b2a-b1c成績,这二丶三年,基本穩站b1A. 可以看出資源的重要性,無論是來自學校或家庭!

至於英華,問下英小top students家長的取態,就好易下決定!

73662710 發表於 21-7-14 12:52
Spc dse成績一路升緊,上年只低過qc. 而且有iAL, 有利於數理尖子。直資學校两邊收錢,资源豐富!不是sjc差 ...
SPC 個排既鬼佬校長除左飲咖啡之外乜都唔做 見成績跌到咁樣個校董會先頂唔順炒左佢
覆返樓主,係出社會做野同競爭力上,雖然唔知道其他學校點樣先計係alumni,但係SPC係不論小學定中學畢業都計系alumni,可以入SPCAA,變相networking容易;聽師弟講其他學校系中學畢業先計,不過唔知SJC同YWC係點樣。

個人經驗,小學畢業之後初中轉校,cold call過同行啲前輩舊生,基本上見到係師弟同埋個人正正常常都比個internship你係佢地度做。

再者SPC中學有搵舊生黎比在校學生係佢地度做intern,講競爭力就係曬CV度。

不過當然,SJC同YWC既alumni network皆強勁,而且應該有類似既scheme比在校學生。

Nonetheless, Intern同CV呢啲野距離真係好遠,以上僅供參考,以及請注意有舊生bias。

麥精豆奶 發表於 21-7-14 14:57
SPC 個排既鬼佬校長除左飲咖啡之外乜都唔做 見成績跌到咁樣個校董會先頂唔順炒左佢
覆返樓主,係出 ...

離題一問,如果小學未畢業轉學/移民計唔計alumni

回覆 hkpapa852 的帖子

請問YWPS係什麼限制

73662710 發表於 21-7-14 12:52
Spc dse成績一路升緊,上年只低過qc among boys school.  而且有iAL, 有利於數理尖子。As those students  ...

SPC外來生~100,SJC外來生~70,已經不可能直接比較了~~~

monodad 發表於 21-7-14 09:40
回覆 SnKmummy 的帖子

奧數同游水都係SJPS嘅專長,相信所屬港島區校際網應該無咩對手,其他運動可以上網ch ...

奧數今時唔同往日,奬要睇吓特等奬一等獎定三等獎。 成績網上公開嘅, top 嘅多係DB 同YW , 冇乜見其他男校

回覆樓主:

原來呢度咁多人睇st jo唔上眼…

回覆 Qqueeniet 的帖子

係咪講緊呢類型比賽?
http://www.hkmos.org/comhk/comhk24/17school.pdf

myhappylife    發表於 21-7-15 11:09

回覆 Qqueeniet 的帖子

講IMO 香港隊選拔,DBS/LSC 仍然領先男校。QC/聖言/SPC/YW 喺之後。

回覆 myhappylife 的帖子

唔係,大家入唔到 SJ,唔抵得而已。

myhappylife    發表於 21-7-15 11:08

回覆 ucw 的帖子

QC, 聖言? 原來講緊中學…..

myhappylife 發表於 21-7-15 08:47
原來呢度咁多人睇st jo唔上眼…
其實硬要將SJCPS / SJC同兩間直資比較,以上有網友都好中肯咁提過,係有唔公平。

myhappylife    發表於 21-7-15 11:25

Qqueeniet 發表於 21-7-15 06:29
奧數今時唔同往日,奬要睇吓特等奬一等獎定三等獎。 成績網上公開嘅, top 嘅多係DB 同YW , 冇乜見其他男校 ...

奧數獎, 其實同學校有幾大關係? 有幾多學校會落力叫學生,甚至train學生去奧數比賽?
現實係,奧數對正常數學科,未非有太大幫助

講升中,係好現實首重成績,成績係指呈分6科:中英數常視音

如果要花好大精力去train奧數,相信成效不如train運動或樂器

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-7-15 11:24
奧數獎, 其實同學校有幾大關係? 有幾多學校會落力叫學生,甚至train學生去奧數比賽?
現實係,奧數對正常 ...

認同。我知有名私小,學校召咗學生入奧數隊,無提供奧數訓練,家長自已搞掂,比賽有獎最後會入邊個數?

其實呢度冇人會可以比到一個絕對公平嘅比較因為 相信冇人會有機會讀過晒三間學校
就算讀過晒三間學校, 每個人 喺每間學校遇到嘅 老師同學亦未必係嗰間學校嘅平均現象
但我哋盡量可以講多啲我哋知嘅嘢出嚟等你自己可以有一個比較 clear picture

YW 我比較少接觸,不過佢所有數學比賽裏邊都會有佢哋嘅參與
佢哋嘅課外活動係非常進取
樂團係朝早返學校練習
如果鍾意玩課外活動相信係一個比較好嘅選擇
有啲人講佢同DB好似
其實都係真嘅,只係佢嘅名氣未夠
有啲人話佢嘅中學冇咁好,
咁只能夠話是事實
因為英華小學 每年都會有人去咗第二間學校插班
到六年級嘅時候全班大概30個都會去咗SPPC/ SJC/ LSC/ DBS
學校裏嘅競爭係very competitive and aggressive

SJPS 係一間津貼學校
佢英文亦都係三間之中最好
雖然佢中學嘅成績 冇SPB咁好
但其實近呢幾年都一直上升
SJPS 嘅卷肯定係三間裏面最Harsh ( after p4) ( 這是一個客觀事實,因為你哋可以問朋友拿學校的卷比較)
喺入邊讀書其實競爭都唔細
因為始終要爭入SJC
同埋校長其實係好PUSH
SJPS 其實個氣氛都係不停催谷
最近有條片, 訪問嚟嘅
但係唔好信晒十足10, 問啲Current students you will know more
佢嘅好處係唔使錢,英文小學
不過樓主要consider
就是SJPS Campus
其實相對真係比較細, 如果你OK就OK,因為呢樣嘢係因人而異

只於聖保羅
近年佢嘅中學成績上升
個原因係因為中學嘅校長係非常之chur
小學普遍收嘅男仔都係比較文靜
所以同學返學嘅時間係絕少會俾人Bully
你要考慮吓小朋友係咪呢隻
佢亦冇英華, sjps 呢啲咁多課外活動
或者咁講
佢唔係太重視課外活動、比賽
每個同學基本上自己都鍾意讀書嘅
但係又唔會係好勾心鬥角, 乜都要爭, agreesive 咁嘅款
正正常常就可以上到中學
另外學校其實資源好多
如果你係一心諗住讀書,呢間絕對係一間非常好嘅學校

有啲人 建議樓主諗吓中學最終係想讀邊間, 呢個其實都係一個非常之好嘅approach
即係如果我假設YW > SJPS ; SJC> YWC
咁我冇理由小學去讀英華, 為嘅就係一個好啲嘅成長,然之後中學再轉入聖若瑟
君子不立危牆下, 為什麼硬係要將自己個小朋友放喺一個危險嘅邊緣?
另外有啲人會不停話 級頭可以去邊去邊, 需要知道對於一個未讀過小學嘅人來講
其實只係一個估計, 加上天外有天, CAREFULNESS variable in primary school....
在套用股票市場第一個定律, 當有一個人贏緊一蚊嘅時候,有另一個人係輸緊嗰一蚊
當一個人考到第一嘅時候,即係有n-1 人係考唔到, 一定係要人做頭, 有人做中, 有人做尾。

我嘅總結係冇一間學校係絕對優勝過另一
要視乎樓主嘅小朋友係邊一款學生
學校嘅學費. 校車. 校園大小. 課外活動精神 亦可能係樓主考慮嘅因素
不過講真, 是但讀一間都唔會後悔
其實小朋友某個程度係好易適應
有時只係大人諗得太多
PS 如果考慮清楚就放返啲位出嚟啦, 相信仲有好多人等緊
GOOD LUCK

IYY    發表於 21-7-17 12:48
麥精豆奶    發表於 21-7-15 17:58

想知樓主最終揀咗邊間?
‹ 上一主題|下一主題