用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 灣仔St Joe vs. SPB vs. YW
樓主: SnKmummy
go

灣仔St Joe vs. SPB vs. YW   [複製鏈接]

manmonster 發表於 21-7-13 11:14
每間學校總有利弊,就算曾於同一學校就讀,不同時期或際遇亦影響到不同小朋友的學習和校園經歷。作為家長, ...

多謝你富有哲理性的分析!你講得啱,其實我心中有偏向,但又想聽聽其他家長的看法。

lskstephen 發表於 21-7-13 13:46

如果係咁,應該試 SPB

可能我對SPB瞭解唔夠多,我見坊間各類課外活動,SPB參與嘅似乎唔多。平日聽返黎嘅,對SPB印象限於DSE/IAL成績近年好好,D仔較乖較純品(但就今年佢地面試模式/標準,又覺得佢地好似轉向揀talkative & outgoing,以後D仔是否仍保持以往個gentleman形象,有待考證)。你提到各方面平衡,可否舉例說明? 是否好過其他兩校,謝謝!

SnKmummy 發表於 21-7-13 08:00
以上三間男校,請問大家會點揀? 小朋友有玩開奧數,朗誦,學緊游水,學術算好,但唔主動。

補充: 冇細佬 ...
簡單一點, 妳日後想個仔讀邊間中學多D?
去YWPS, 學校既升中限制較多
去SPCPS, 唔想上中學部就要努力考其它中學, 否則要搵定個好地址去參加派位
去SJCPS, 唔想去中學部, 仲有大抽獎一條路可以轉船

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-7-13 14:08
簡單一點, 妳日後想個仔讀邊間中學多D?
去YWPS, 學校既升中限制較多
去SPCPS, 唔想上中學部就要努力考其它 ...

三間如果講緊: 跳船機會(eg. LS/DB/SPCC/QC)+ 原中學質素 呢兩點,overall邊間最好?

manmonster 發表於 21-7-13 11:14
每間學校總有利弊,就算曾於同一學校就讀,不同時期或際遇亦影響到不同小朋友的學習和校園經歷。作為家長, ...
SJPS 新校長上任後, 一年改為三次考試, 學校沒有公佈名次, 初小亦唔覺得大家有爭崩頭。 相反,SPB 名次係公開, 又有 獎學金免學費, 又點會少咗同學之間的競爭?

florenceshum 發表於 21-7-13 16:26
SJPS 新校長上任後, 一年改為三次考試, 學校沒有公佈名次, 初小亦唔覺得大家有爭崩頭。 相反,SPB 名次 ...
或者咁睇:
對於成日坐這山望山想跳船既家長, 梗係要有名次啦!
對於只求升上中學部既家長, 名次有咩咁緊要呀? 只要科科達標就夠啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 monodad 的帖子

可唔可以講吓點解呢?

SnKmummy 發表於 21-7-13 08:00
以上三間男校,請問大家會點揀? 小朋友有玩開奧數,朗誦,學緊游水,學術算好,但唔主動。

補充: 冇細佬 ...

傾向多元,SJ > YWB > SPB ~~~

lskstephen 發表於 21-7-13 13:46

如果係咁,應該試 SPB

似乎,SPB靜態啲~~~

SnKmummy 發表於 21-7-13 14:03
可能我對SPB瞭解唔夠多,我見坊間各類課外活動,SPB參與嘅似乎唔多。平日聽返黎嘅,對SPB印象限於DSE/IAL ...

SPB好似一向都係咁嘅~~~

SnKmummy 發表於 21-7-13 14:13
三間如果講緊: 跳船機會(eg. LS/DB/SPCC/QC)+ 原中學質素 呢兩點,overall邊間最好?
...

要跳船,緊係SJ啦,灣仔網,肯跳隨時跳過隔離就得,中西區和深水埗要睇有冇船嚟緊~~~

PS,我係一讀12年嘅支持者,不過,無做到~~~

回覆 florenceshum 的帖子

所以我咪話就算同一學校就讀,個人經驗總有差異,亦有盲點。
我同事話 St Joe 競爭大,你覺得唔係。我讀緊 SPCPS 覺得同學間好似與世無爭,有朋友話仔仔追得好辛苦(即係好多比較先覺要追)。問十個家長十二個意見,最好笑有時問嗰個通常問完就唔見咗人。唔關事的路人甲乙丙一直爭論不休。

回覆樓主:

SPB而家dse成績同QC都差不多了,應該比較少人跳LS/DB吧?

manmonster 發表於 21-7-13 17:36

客觀條件,SJ係津校,津校就有參差,一定有班棄權生,直中收6成多,升中又走啲,點會競爭大呀?搶頭生例外~~~

daijuju 發表於 21-7-13 17:40
SPB而家dse成績同QC都差不多了,應該比較少人跳LS/DB吧?

勿忘,小學不同中學,SPC外來生係過半~~~

daijuju 發表於 21-7-13 17:40

只計小學,直覺,SPB級中入灣仔,見過似乎跌咗banding,SJPS應該整體好啲。不過,一上中學大家都增兵,SPB會好啲,始終資源多啲,又多船接送~~~

mcl203 發表於 21-7-13 17:21

要跳船,緊係SJ啦,灣仔網,肯跳隨時跳過隔離就得,中西區和 ...

其實真係冇諗過中學跳船問題,祇不過見其他家長提起,我先一併問埋

SnKmummy 發表於 21-7-13 17:53
其實真係冇諗過中學跳船問題,祇不過見其他家長提起,我先一併問埋
...

所以咪指出SJPS進可攻退可守,要跳又得,等船嚟接又得。其他,引用你嘅目標,跳出公海係不可能~~~

manmonster 發表於 21-7-13 17:36

話當年,升小一無耐KG同學仔聚會,A家長和B家長閒談,A問B你哋去咗邊間,B答T校。A話C家長話好大壓力,功課好多,B答,唔係喎,平時唔多,週日更少。A話,咁可能你哋同C唔係同班,有分別,B答,我哋5個係同班~~~

monodad 發表於 21-7-13 11:47
當年同樣有呢3個選擇,無細佬,完全無考慮之下㨂咗SJPS

其實我目前偏向揀SJ,不過都想知道你揀SJ嘅原因,方便透露嗎?
‹ 上一主題|下一主題