用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 灣仔St Joe vs. SPB vs. YW
樓主: SnKmummy
go

灣仔St Joe vs. SPB vs. YW   [複製鏈接]

monodad 發表於 21-7-23 12:41
即係呢間學校嘅B1-2生都唔可以去咗其他嘅B1學校,而中學有足夠位收晒其他B2生? ...

咁點解小學部既band1-2生都唔中意直屬中學呢?大家跳得就跳.
這個可能性你話有幾大?

Sing13 發表於 21-7-23 12:44
咁點解小學部既band1-2生都唔中意直屬中學呢?大家跳得就跳.
這個可能性你話有幾大?
...

吓?你睇唔到樓上某資深網友講咗有1X個去咗QC?另外幾個去咗DB, spcc? 咁跳咗果D唔通係B3? 咁深水埗直資男升中又跳咗幾多?

monodad 發表於 21-7-23 12:47
吓?你睇唔到樓上某資深網友講咗有1X個去咗QC?另外幾個去咗DB, spcc? 咁跳咗果D唔通係B3? 咁深水埗直資男 ...

莫非而家小學部學生認為自己中學比這些學校低一檔?
讀sjps其實是要騎牛搵馬?

Sing13 發表於 21-7-23 12:44
這個可能性你話有幾大?
...
又想問,你又知唔知全港有邊間直小會全部揀升上?如有,又有幾多?」大家跳得就跳」,係你講咋,唔代表全部

Sing13 發表於 21-7-23 12:48

全部都係假設,其實係可以假設好多因素既,你唔講埋?

人各有志,佢地有能力去到更適合自己嘅學校我會替佢地高興,亦反映小學教得好好。講跳船就點都不及深水埗男直資咁流行嘅!

PTL_L 發表於 21-7-23 12:49
又想問,你又知唔知全港有邊間直小會全部揀升上?如有,又有幾多?」大家跳得就跳」,係你講咋,唔代表全部 ...

請仔細睇返我篇文,我是話可能性大還是不大.

PTL_L 發表於 21-7-23 12:49
又想問,你又知唔知全港有邊間直小會全部揀升上?如有,又有幾多?」大家跳得就跳」,係你講咋,唔代表全部 ...
Btw, 我覺得一間無任何篩選機制嘅免費津小可以有咁多人跳到人地所謂更高嘅中學,比一間千挑萬選,再收學費提高所謂資源都要流失一堆學生嘅直資龍,邊間家長離心大D,顯而易見。

monodad 發表於 21-7-23 12:51
人各有志,佢地有能力去到更適合自己嘅學校我會替佢地高興,亦反映小學教得好好。講跳船就點都不及深水埗男 ...

我一直認為好既中學是會留住自己小學部好既學生.
經過今年之後,我相信深水埗男直資會保留到越來越多小學部叻既學生.小學部叻既學生唔會睇唔起自己既一條龍中學.

學生當然唔會選擇去升讀低一檔嘅學校啦,that’s why 我見有英華嘅畢業生升讀SJC或者跳船去SJPS,而未聽過有SJPS嘅學生跳咗去英華小學同中學囉⋯⋯

monodad 發表於 21-7-23 12:47
吓?你睇唔到樓上某資深網友講咗有1X個去咗QC?另外幾個去咗DB, spcc? 咁跳咗果D唔通係B3? 咁深水埗直資男 ...

你好認真去解釋~~~

呀Coed有位要收人,Joe仔俾Coed收咗要補人,如此類推,就係咁簡單,是常識吧。連常識都唔識,可能,熟果間無人會走,又或者走唔郁,所以咪~~~

回覆樓主:

今年之後唔同了,外校最叻既不如自己中學頭三.

正如當年spc小學部學生想去QC,現在已經唔需要了.當年spc被認為低st joe一檔,而家有冇人跳過來.

一條龍模式在培養學生方面有成效,為何不相信自己中學!

華仁小學部學生去更好既中學代表佐咩嘢?

好現實,brotherhood不敵中學交出既成績.

mcl203 發表於 21-7-23 13:13
你好認真去解釋~~~

呀Coed有位要收人,Joe仔俾Coed收咗要補人,如此類推,就係咁簡單,是常識 ...
咁又係嘅,佢話人地B3生多,解釋佢知真實情況,話佢知佢唔識計數,叫佢問人,佢反而叫返你去問人。跟住可能醒覺咗之後又會將注意力轉移咗去人地班尖子跳船,話人地中學唔好而要跳船。中學唔好都唔會差過另一間啦…..再之後話佢知其實另一間跳船仲勁喎!佢又再轉彎話以後唔會,但之前又話中學成績週時會變,好似佢已經代表晒所有家長同學生一樣。跟車太貼一個不留神都會出事,講以後?都係以後先算啦。

monodad 發表於 21-7-23 13:46
咁又係嘅,佢話人地B3生多,解釋佢知真實情況,話佢知佢唔識計數,叫佢問人,佢反而叫返你去問人。跟住可能 ...

其實已經忍唔住俾咗提示,去改善下啲斷估就俾意見嘅漏習~~~

你想走,要人肯收至得㗎,就係咁簡單,多人可以外闖入Coed/QC,你可以約晒啲同學仔去晒Coed/QC門口排隊,睇吓係咪先到先得。講心唔講闖,可能係入咗好多申請信,等~~~

BTW,你,並非指你~~~

回覆樓主:

唔好講以後,就現在已知實情:
1. 5班小學生争99直屬位.
2. 中學DSE今年四級以上百分比68.8%
3. 今年3322率冇公布,上年是70%
如果認為數據不實,歡迎指證.

SJC辦學團體,佢地應該唔好再理咁多,整咩嘢有教無類呢,快快轉直資吧,如果唔係就唔可以好似YW or SPB 咁有亮麗成績有交代。當年snoopy校長經三次面試,精挑細選去選人中龍咁滯。SJPS就要經四五次咁樣面試,選了人中龍後,再比時間小學中學一條龍咁打造狀元,榜眼同探花,到時就可以跟YWC 出埋聲明"充份反映。。。。。。",到時和氣收場,大家都有狀元。

ysnmama 發表於 21-7-23 14:16
SJC辦學團體,佢地應該唔好再理咁多,整咩嘢有教無類呢,快快轉直資吧,如果唔係就唔可以好似YW or SPB 咁 ...
所以我成日都話,天主教辦學團體真係好唔掂,愈來愈冇競爭力,一直死都唔肯轉直資,做marking,想轉都過哂時機,又唔搞精靈班搞精靈班一定可以最快谷到成績出嚟囉,家長都係睇成績數據咋嘛,搞咩全人教育呢?

PTL_L 發表於 21-7-23 14:29
所以我成日都話,天主教辦學團體真係好唔掂,愈來愈冇競爭力,一直死都唔肯轉直資,做marking,想轉都過哂時 ...

其實都唔明,如果比較,同津校點比較?基本面完全唔同,帶來的後果,更加變得可不一樣。但其實真係仲有好多家庭未必能付學費去讀直資的。所以點解要咬著成績那方面唔放呢?唔去欣賞辦學團體那份理念呢?當好多學校轉直資轉變私校去打造好多正面成果出來,仍然無改的學校,佢地都默默受住有機會成績大倒退的可能。。。。

Sing13 發表於 21-7-23 13:18
今年之後唔同了,外校最叻既不如自己中學頭三.

正如當年spc小學部學生想去QC,現在已經唔需要了.當年spc ...
點解現在SPC小學部學生好想升回自己中學,唔再想或者需要去QC?幾時開始?轉直資後的成績好咗?咁轉之前又係點?好想跳去高一檔中學,睇唔起自己中學低一檔?YW 小學未轉直資一條龍之前又係點?

ysnmama 發表於 21-7-23 14:16
SJC辦學團體,佢地應該唔好再理咁多,整咩嘢有教無類呢,快快轉直資吧,如果唔係就唔可以好似YW or SPB 咁 ...
駛鬼同佢比咩,搞咁多嘢又㨂呢㨂路又收錢,到頭來高果幾個百分點就請小鳳姐老人家出嚟,好心啦….., 而家講小學,小學培養出嚟嘅學生到中學嘅去向而經大有不同,未計之前去咗別間中學嘅B1生,再加中學離開香港嘅唔同你玩DSE嘅學生,仲同你計咩33222?跟本兩間學校方針唔同,如果要過5關斬6將又俾錢去讀的話,我會㨂間成績再好D嘅直私囉。
BTW, 喇沙會,耶穌會果D辦學團體唔好係唔係都話轉直資呀,否則到時直資氾濫,一嚟剝奪小朋友免費優質教育嘅權利,二嚟到時喇沙,SJ,華仁,MPS,St Mary, MCS 轉晒直資,同D二線直資搶客,到時分分有D直資收唔到好學生嚟教不特止,仲分分鐘要申請轉返做津校。
‹ 上一主題|下一主題