用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 灣仔St Joe vs. SPB vs. YW
樓主: SnKmummy
go

灣仔St Joe vs. SPB vs. YW   [複製鏈接]

黃大力 發表於 21-7-23 09:22
十分同意,小學中學所有師生共同努力結果,親咩生仔呀,都係YW Boys
唔好意思,因為親生仔呢個詞語引起刺激到太多人神經,所以我收回言論。

monodad 發表於 21-7-23 09:23
無論成績如何,家長本一早已經當咗喺B1A。
請問邊度睇到?

黃大力 發表於 21-7-23 09:24
比咩呀,如果都係一流中學,選邊間就個人心水,有D為交通,有D為學費,總之叻嘅男校都係呢幾間
...
從來唔會比較,況且亦都無需要比,一間真正有教無類嘅津校,同一間精挑細選學生嘅收錢學校去比?邊間比輸咗家長會失落D? 如果SJPS 少數B3生升唔到直中要去其他中學入讀,我應為係合適嘅制度,起碼唔會影響佢地繼續求學嘅心態。至於有10幾20個選擇去QC, DB, Spcc 嘅畢業生,亦高興佢地有能力選擇適合自己嘅中學。我個人唔會因爲所謂一條龍制度,做咗B3生補考2-3次後升返上直中而感安心。

SJPS有冇全港B1生 50%,想知咪將自己仔女入吓灣仔試吓囉~~~

一間英中要有85%全港頭40%,亦即係所謂嘅B2AA生或以上,唔會唔知下化~~~

sunnymama2 發表於 21-7-23 09:27
唔好意思,因為親生仔呢個詞語引起刺激到太多人神經,所以我收回言論。
啱呀,親身仔言論即係代表咩?代表因為收咗一眾貴公子而拯救咗英華書院?咁嘅話鄚校長聽到就真係退休有所遺憾了。我諗如果我當年㨂呢間學入讀,繼而升上中學做狀元,應該唔會只係感恩入咗小學,更加要感謝中學6年嘅栽培而成功。不過算啦,我諗大把家長都係以前者諗法為先,拭目以待公佈今年整體DSE成績。

mcl203 發表於 21-7-23 09:48
SJPS有冇全港B1生 50%,想知咪將自己仔女入吓灣仔試吓囉~~~

一間英中要有85%全港頭40%,亦即係 ...
佢地駛咩試呀?唔識嘅咪喺呢度質疑兩句,就有妳呢D高人解答啦⋯⋯

monodad 發表於 21-7-23 09:54
佢地駛咩試呀?唔識嘅咪喺呢度質疑兩句,就有妳呢D高人解答啦⋯⋯

我以為網友係反對斷估咁啫~~~

mcl203 發表於 21-7-23 09:48

一間英中要有85%全港頭40%,亦即係 ...

全港band1生唔會保證必入直屬中學.
只有屬灣仔band1生才保證入.
唔會唔知下化?

唔好激動。如要比較,只比較狀元/榜眼/探花/整體成績都唔夠長遠同實際,不如比較埋這三間小學的中學生,最後落腳什麼大學/科目/成就等等,先知邊間小學的學生比較人生勝利組,就算自己的小孩其實根本不是狀元/榜眼/探花的材料,起碼自我感覺良好d。

Sing13 發表於 21-7-23 09:57
唔會唔知下化?

原來你真係唔知㗎,梗係唔係必入啦,必入條數仲係咁計。嘩,你好專㗎喎,唔好斷估好喎~~~

回覆樓主:

如果用親生仔比較敏感,咁我改成一條龍模式在培養學生方面的成效,如某校(四級以上百分比同為68%)

"即將離任的英華書院校長鄭鈞傑,對於學校首次誕生文憑試狀元感到高興。他指今年該校整體文憑試成績上升"

monodad 發表於 21-7-22 22:22
又嚟親生仔?等公佈咗個整體DSE成績先再嚟親生仔論會好D。Btw, 今年spcc, DBS, QC冇出狀元,咁呢幾間學生應 ...

不能同意更多

Sing13 發表於 21-7-23 09:57
唔會唔知下化?
你真唔知定扮唔知直屬玩法㗎?

PTL_L 發表於 21-7-23 11:50

直属小學本區band2生保證入㗎?
如果是咁,此小學屬本區band3既學生實在太多了.
你又知唔知sjps 五班約150人争99个個直屬位.

PTL_L 發表於 21-7-23 11:50

連PK都唔知,我近乎肯定佢呢啲一定唔知,我又斷估下先~~~

Sing13 發表於 21-7-23 11:53
何以見得SJPS B3生好多?係咩邏輯?其實唔知或者真係唔識可以去搵資料去學去問人,否則無謂胡言亂語,相形見絀。
BTW, 你知唔知畢業生總數,升直中數據? 直屬津校係唔同一般收錢一條龍玩法,B3生係上唔到直中,唔可以唔合格但補考3-4次,考到合格再俾你上果喎⋯⋯

monodad 發表於 21-7-23 12:32
何以見得SJPS B3生好多?係咩邏輯?其實唔知或者真係唔識可以去搵資料去學去問人,否則無謂胡言亂語,相形 ...

上文講出band2生「如果」可保證上直屬中學,只有在band3極多,直屬位99人已收足全部band1及band2生的情況下.
請問是否同意,不懂大可請教別人.

monodad 發表於 21-7-23 12:32
何以見得SJPS B3生好多?係咩邏輯?其實唔知或者真係唔識可以去搵資料去學去問人,否則無謂胡言亂語,相形 ...

呢位PK支持者並非直指SJPS,論點可以萬變,搵到一間直小就代表全港直小㗎啦。況且,好多又無講淸楚幾多,5%都可以好多,50%都可以係好少。雖然,網友唔中意斷估去評論~~~

Sing13 發表於 21-7-23 12:36
上文講出band2生「如果」可保證上直屬中學,只有在band3極多,直屬位99人已收足全部band1及band2生的情況 ...
即係呢間學校嘅B1-2生都唔可以去咗其他嘅B1學校,而中學有足夠位收晒其他B2生?
‹ 上一主題|下一主題