用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 灣仔St Joe vs. SPB vs. YW
樓主: SnKmummy
go

灣仔St Joe vs. SPB vs. YW   [複製鏈接]

chanchancat 發表於 21-7-15 11:31
其實呢度冇人會可以比到一個絕對公平嘅比較因為 相信冇人會有機會讀過晒三間學校
就算讀過晒三間學校, 每個 ...

SJPS 校舍真係較細,男仔可放電空間少。
我覺YWPS同SJPS學生,都比較活潑精靈,甚至頑皮。而SPCPS係比較淡定斯文。

回覆樓主:

多謝呢度咁多位家長有見地深入嘅分析,本人前日收call,琴日已放YW & SPB(耽誤等位家長一日時間,請見諒),會專心讀SJ

myhappylife    發表於 21-7-15 11:52

回覆樓主:

其實真係揀一間你認為適合嘅小學已經可以了,讀書唔係拳賽,無必要考慮到是否可以點數取勝~~~

用一間中學嘅成績,去衡量佢小學部是否如是,須知一間中學若果係中一收到30%真打仔,已經可以交到一盤靚數,收外來生越多對佢哋越著數~~~

自己諗下點解咁多直屬,小學係細校,中學係大校,可能,就係收生人數去影嚮自己嘅業績~~~

仲有啲中一去到中六,又換咗2-3成學生~~~

mcl203 發表於 21-7-15 12:00
其實真係揀一間你認為適合嘅小學已經可以了,讀書唔係拳賽,無必要考慮到是否可以點數取勝~~~

用一間中 ...
非常認同。一直跑落去時,沿途會有好多變數,未去到最後都唔知結果,點唯之最後亦好難界定。就好似童話故事結局通常係王子同公主快樂地生活,但如果要故事延伸落去,都唔知係唔係咁。

mcl203 發表於 21-7-15 12:00

用一間中 ...

是的,其實我欣賞SJ為了讓低層家庭都有機會享受高質教育而保持津校嘅堅持。中學成績好可以由好多因素造成,我更看中學校各方面對小朋友的影響,是否能夠提供合適平臺給我小朋友。經多方考量,一日時間已作出決定。

mimi222shi    發表於 21-7-15 12:22

ysnmama 發表於 21-7-15 12:11
非常認同。一直跑落去時,沿途會有好多變數,未去到最後都唔知結果,點唯之最後亦好難界定。就好似童話故事 ...

以前自己小朋友果間,小學128,中學144,收自行佢又唔係一定睇成績行先,仲收DD國際學生,中學階段又走超過30%學生,學校又唔nike補貨,風格又唔chur成績,交到一定程度業績已經非常靚仔啦。只係坊間要求太mean,用去Vs D收100%同級嘅中學,點Vs呀?人哋前嘅升中又走D,6年內又走D,仲要睇佢哋6年內走邊D,前果10位8位走一半已經大影響,弱嘅通常會留嘅比例又高D。

考慮自己是否成為少數民族更岩D~~~

SnKmummy 發表於 21-7-15 12:13
是的,其實我欣賞SJ為了讓低層家庭都有機會享受高質教育而保持津校嘅堅持。中學成績好可以由好多因素造成 ...
你留意下,大部分天主教出名的學校都是津校,反而,成績好好的全是另一大宗教,可以諗一諗不同宗教的取向。

SnKmummy 發表於 21-7-15 12:13
是的,其實我欣賞SJ為了讓低層家庭都有機會享受高質教育而保持津校嘅堅持。中學成績好可以由好多因素造成 ...

一間好學校一定教得出好學生,最重要反為係自己唔好成為少數民族就得。以前同校長和班主任都講過,我係目標佢成為above average,佢哋都奇怪會問,我話一半已經可以直升,其他嘅佢自己搞掂~~~

mcl203 發表於 21-7-15 12:41
一間好學校一定教得出好學生,最重要反為係自己唔好成為少數民族就得。以前同校長和班主任都講過,我係目 ...

都係個句, 成日諗住坐這山, 睇那山, 隔離飯香的話, 點都唔會有好日子過

小學6年年安安樂樂達標, 總好過鬥生鬥死仲要未必爭到

成日強調"XX小學競爭力強D", 其實只係俾入唔到間"可以較輕鬆就達到標"既家長既安慰台詞

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-7-15 12:47
都係個句, 成日諗住坐這山, 睇那山, 隔離飯香的話, 點都唔會有好日子過

小學6年年安安樂樂達標, 總好過鬥 ...
一定要比個「讚」你

monodad 發表於 21-7-14 10:20
其實St joe仔唔會乙部搏QC,入得QC都應該係自行入
時易世易, 近年SJCPS學生同家長離心大咗好多
近兩年天后男校收生第三大戶, 係SJPS (St Joseph Primary School) 既學生
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-7-15 12:53
時易世易, 近年SJCPS學生同家長離心大咗好多
近兩年天后男校收生第三大戶, 係SJPS (St Joseph Primary Scho ...
知唔知大概收咗幾多個SJPS?軒灣軒銅加埋有冇60個?

monodad 發表於 21-7-15 13:18
知唔知大概收咗幾多個SJPS?軒灣軒銅加埋有冇60個?
過往天后男校Year 1既3大勢力
第一同第二係軒灣同軒銅, 兩間都2X人
第三係愛官, 7-9人

超越得愛官既, 你話有幾多人?

至於同區另一間簡稱又係叫SJPS既津小, 除咗某年有班奧數隊入咗去之外, 其餘年份人數都唔夠愛官多

請問SPB 小學係唔係直升中學? 定係都係好似st Joe 咁有配額

hkpapa852 發表於 21-7-15 13:42
過往天后男校Year 1既3大勢力
第一同第二係軒灣同軒銅, 兩間都2X人
第三係愛官, 7-9人
兩軒同愛官有QC聯繫位,成大戶都係常態。但SJPS如果有咁多學生去咗QC的話,即係自行QC收咗唔少SJPS,斷估唔會個個咁好彩乙一抽入掛?SJC真係幾陰公豬,親生仔走咗去幫人跑數。

Awyleung 發表於 21-7-15 14:03
請問SPB 小學係唔係直升中學? 定係都係好似st Joe 咁有配額
SPC中一多位過小學,所以除左唔會比offer啲操行/成績特別差既同學,其他正常都會收SPC中一offer

Bighamster 發表於 21-7-14 17:32
離題一問,如果小學未畢業轉學/移民計唔計alumni
真係唔清楚...不過填表入AA有得揀小六以下既離校級別,或者係承認未畢業都係alum?真係重要的話最好直接問返AA負責人。

monodad 發表於 21-7-15 14:20
兩軒同愛官有QC聯繫位,成大戶都係常態。但SJPS如果有咁多學生去咗QC的話,即係自行QC收咗唔少SJPS,斷估唔 ...

純好奇,SJPS入得QC嘅,可能成績都系級10內,咁D人點解唔考SPCC? 斷估top10入SPCC應該唔系難事??有冇人會放棄SPCC揀QC架?

ysnmama 發表於 21-7-15 11:43
SJPS 校舍真係較細,男仔可放電空間少。
我覺YWPS同SJPS學生,都比較活潑精靈,甚至頑皮 ...
校舍大細,可以同男仔放電空間無直接關係,一間超大校園但唔俾小息時亂走,一間有個操場仔但俾d仔亂走玩捉依因,可以真係影響成個男仔成長期架,好定壞就另計啦

唔好意思離題一下st jo家長: p1-p6係唔係都有普通話科? 普通話打好個底重唔重要? thx!!
‹ 上一主題|下一主題