用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 灣仔St Joe vs. SPB vs. YW
樓主: SnKmummy
go

灣仔St Joe vs. SPB vs. YW   [複製鏈接]

回覆 mastermama 的帖子

yes, principal will tell you when your son is in p5( spcps)

SnKmummy 發表於 21-7-13 10:00
其實中學成績只係我睇嘅一個方面,我覺得成績除咗靠學校,更加靠小朋友同家長。所以我想睇埋其他方面~
...

升中彈性度
SJPS > SPCPS > YWPS

入咗YWPS, 小六必需放棄直升先可以報自行
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-12-18 16:05
升中彈性度
SJPS > SPCPS > YWPS
請問有無必要放棄中西區官立小學轉yw,住中西區不方便搬家。多謝!

cantona2001 發表於 21-12-17 15:46
SJ雖然係津校,但資源似乎又唔錯,可能舊生支援捐款都算多,宜家小兒有join課外西班牙文班都唔貴,另外入左 ...

但而家都好普通了。直私學校呢啲係basic 野。

amidreamer 發表於 21-12-18 22:04
但而家都好普通了。直私學校呢啲係basic 野。
我個仔就係直私插班過津校,唔覺得有咩大分別,可以指教下你認識/小朋友讀開嘅直私有d咩好野?

其實三間都係好學校,各有fans,入到邊間家長都會開心到爆炸,入到邊間學生都需要努力讀書,同埋三間學校嘅學生去到中學都係好大機會要外補(特別係公開試前),最終學生都係要靠自己而唔係因為讀緊邊間中學而入到U,大家要理性討論唔好太「認真」⋯

PTL_L    發表於 21-12-19 12:29

cantona2001 發表於 21-12-18 22:14
我個仔就係直私插班過津校,唔覺得有咩大分別,可以指教下你認識/小朋友讀開嘅直私有d咩好野? ...

只係覺得弦樂團其實好多出名津校都有,唔覺得太特別。睇啲學校簡介,而家啲直私除左大路野仲多其他野玩,又鼓隊,中國舞隊,敲擊樂隊、口琴、管樂… 同埋好似都著重電子學習、一人一部tablet 上堂,又STEM又programming…

其實津校好似LS同SJ都有上面嘅ECA/校隊嘅(at least 大部份啦),中小開始亦會用iPad上堂。同意直私資源可能較津校多,但唔認同資源多=一定好⋯例如一間校風好差但硬件好正嘅學校你又會唔會想讀?學校歷史同network比較緊要,話晒將來大個識人好過識字⋯其實中肯d講,應該同時分析每間學校嘅優點與缺點,而唔係單方面講一間學校好與唔好⋯。

Lotsomom 發表於 21-12-19 10:27
其實津校好似LS同SJ都有上面嘅ECA/校隊嘅(at least 大部份啦),中小開始亦會用iPad上堂。同意直私資源可 ...
用iPad上堂其實係不少父母既惡夢
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

amidreamer 發表於 21-12-18 23:32
只係覺得弦樂團其實好多出名津校都有,唔覺得太特別。睇啲學校簡介,而家啲直私除左大路野仲多其他野玩, ...
之前果頁有家長話讀直資資源同學生見識一定好過津校,所以一定讀直資,跟住你又係咁覆我,所以要請教你地,留名學野囉

諗都唔使諗:  SPB

jbbmom    發表於 21-12-19 14:30
jbbmom    發表於 21-12-19 14:30

我地作為家長,都好怕iPad…. 聽好多家長講,COVID期間用iPad小朋友近視深左好多⋯

回覆樓主:

題外話,真心請教下,真資學校係咪即係又拎政府資助?又有得收學費?又有家長們舊生們捐錢支援所以咁有錢?

客觀睇,又有資源,又有得自主選擇叻學生,又有師兄師姐網絡,照計無得輸嘅。

小弟一直有個概念,一線直資學生應該會係整體地優秀,未別位位都係特異功能,但都比社會整體好。而津校,尤其小學,畢竟有抽獎成份,照機率睇應該會比較參差。當中肯定會有個別會特別優秀,但如果成班拉條平均線,應該都係直至比較平均。

Hea底爸爸 發表於 21-12-19 21:47
題外話,真心請教下,真資學校係咪即係又拎政府資助?又有得收學費?又有家長們舊生們捐錢支援所以咁有錢? ...

好合理的理解

題外話,真心請教下,真資學校係咪即係又拎政府資助?又有得收學費?又有家長們舊生們捐錢支援所以咁有錢? ...
理論正確,可惜現實係有落差

回覆 infong2011 的帖子

SPB 有計劃開IB?

所以有時直資同津校,成績上係咪可以做直比呢?從而定出一間學校既性價比,如跑200米,名直資各種優勢後(付出12年學費、被揀入、收2家茶禮等),起步點已經比名津前50m,咁照正常,終點是名直勝出,但勝出幾多呢?0.幾秒?幾秒?反而,私校相比之下是弱勢,自負盈虧,學費較貴,相對下,選讀的人會少啲!

PTL_L 發表於 21-12-20 14:15
所以有時直資同津校,成績上係咪可以做直比呢?從而定出一間學校既性價比,如跑200米,名直資各種優勢後( ...
直接比較係唔公平嘅,買嘢買服務我哋會計勝價比,但講到讀書,係香港就算係diminishing return相信好多家長仍然會揀直資/課金,為嗰0.x秒嘅advantage

wlisab 發表於 21-12-20 14:34
直接比較係唔公平嘅,買嘢買服務我哋會計勝價比,但講到讀書,係香港就算係diminishing return相信好多家長 ...
所以唔比較就最好,如買袋買衫一樣,大家都知衫袋既用途,點解有啲要買herxxx,有啲買雜牌,名牌效應,呢啲都係個人選擇,冇所謂嘅,但要承認直資確有優勢存在,如私幼考小確比券幼有優勢,家庭背景、家長培育已經叫行快幾步。
‹ 上一主題|下一主題