用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 灣仔St Joe vs. SPB vs. YW
樓主: SnKmummy
go

灣仔St Joe vs. SPB vs. YW   [複製鏈接]

monodad 發表於 21-7-23 14:56
駛鬼同佢比咩,搞咁多嘢又㨂呢㨂路又收錢,到頭來高果幾個百分點就請小鳳姐老人家出嚟,好心啦….., 而家 ...
或者等sjps 轉直資先再講。現在比來真係無意思。

回覆樓主:

四級以上百分比,3322率同二線直資比有咩意思. 贊成不要比了.
以後所有學校,唔講xx for sure.
只講 xx較適合.

算把啦,SPC同YWC早幾年甚至十幾廿年成績低沉,幾乎去到B1C-BA2, 又有幾多人估到會有今日光景,SJC 情況未到咁惡劣既,難保三幾年就V型反彈,更上層樓

唔知76% 3322率係幾多線嘅直資呢?

monodad 發表於 21-7-23 16:32

你咁問,係時候又轉身去另一話題嘅時間了~~~

monodad 發表於 21-7-23 16:32
嘩,新topic

回覆樓主:

作為喇沙會旗下學校舊生,我很清楚她的教育使命,便是盡量為貧窮的家庭提供免費和平等的教育。喇沙會的學校亦在多年前公開承諾過不會轉直資,因為感覺這樣有違他們的辦學宗旨。
當然,資源上的減少確實影響了教育質素,學校在網上的報告也有提及這對收生的影響,尤其是今天成績大過天的年代。據我了解,有少量舊生也有給學校壓力希望轉為直資,收取好成績的學生,提高考試成績。但大部份舊生包括我在內,依然很反對轉直資,因為我覺得要堅持聖約翰喇沙的教育精神。
學校成績退步中,這是預期內的事,但暫時來說,我不覺得這是一個很嚴重的問題,因為學校的教學理念,全人發展是最重要的。我在讀期間,大部份同學要的不是最高的分數,而是在取得不錯成績下多元化的發展。
津校的資源很多靠舊生捐助,這也是我回饋學校其中一個渠道,希望在有能力下,提供一個更佳的學習環境給師弟們, 彌補他們在資源上的缺乏。

chanchancat    發表於 21-12-13 12:28
PTL_L    發表於 21-7-23 17:18

mcl203 發表於 21-7-23 16:48
你咁問,係時候又轉身去另一話題嘅時間了~~~
哦,係咁嘅,小女讀果間人地so call 一線直資,3322比率大概平均95%以上,但從來都無咩聽到學生同家長們討論33222呢D比率,所以我想知一間76%嘅直資到底屬於幾多線咁啫?想當年小女間學校未轉直資之前,成績已經喺全港數一數二,所以好想知道佢係因為轉咗直資之後可以保持咁好嘅成績,定還是好似樓上所講,如果當年唔轉直資去收好學生會步向死亡。但發覺原來有D學校原來做盡一切都係只可以將33222比提升至76%,超越津校嘅70.5%。咁直資同直資又應該如何比較呢?

monodad 發表於 21-7-23 17:00
哦,係咁嘅,小女讀果間人地so call 一線直資,3322比率大概平均95%以上,但從來都無咩聽到學生同家長們討 ...

我識答喎,所以直資還是要看將來潛力,你囡果間係老式直資,靠守業,將被社會不斷進步下淘汰。嗱,呀僑就唔同呢,有新思維新模式,又関愛又好成績,乜都好,宜家比美SJC,上緊㗎啦,神校,快啦快啦。

咁宜家呀僑係咁喎,我轉轉轉轉話題,宜家開始討論~~~

mcl203 發表於 21-7-23 17:09

我識答喎,所以直資還是要看將來潛力,你囡果間係老式直資, ...

啊僑二線嚟㗎,都未上過一線.
你啊曼就唔同啦,成日都系電視見到,好紅㗎.啊曼咁叻,緊是去外國發展啦!

Sing13 發表於 21-7-23 17:21

啊僑二線嚟㗎,都未上過一線.

Dump screen先,難得你呢位呀僑鉄粉,經常知D唔知D,肯認為呀僑係咪二線直資。咁我唔客氣㗎啦,以後稱呼呀僑係二線直資。記住,你係呀僑支持者,我信你咋~~~

mcl203 發表於 21-7-23 17:29
Dump screen先,難得你呢位呀僑鉄粉,經常知D唔知D,肯認為呀僑係咪二線直資。咁我唔客氣㗎啦,以後稱呼呀 ...

有咩所謂,都是一句啫.
啊華都彈緊啦,唔做洗米華啦.
啊咩太,你D契仔契女,xx光辉,就一直永恒咁紅.

mcl203    發表於 21-7-23 17:35

Sing13 發表於 21-7-23 17:34
有咩所謂,都是一句啫.
啊華都彈緊啦,唔做洗米華啦.

呢次同你好岩傾,轉頭俾個你~~~

marsflys 發表於 21-7-23 16:53
作為喇沙會旗下學校舊生,我很清楚她的教育使命,便是盡量為貧窮的家庭提供免費和平等的教育。喇沙會的學校 ...
講呢D? 而家D直資家長會睬你? 佢地間學校有咩e郁跳都跳唔切啦⋯⋯學校有咩做得差咗就一噸投訴,顧客至上呀⋯⋯

mcl203 發表於 21-7-23 17:09

我識答喎,所以直資還是要看將來潛力,你囡果間係老式直資, ...

但妳又未答我係咪33222率決定佢係幾多線直資喎?咁一間95% A直資 vs 76% B直資,係咪 A for sure 定係較適合?咁我又拭目以待果D發緊力嘅直資係咪達到95%先至叫一線喎⋯⋯

monodad 發表於 21-7-23 17:44
但妳又未答我係咪33222率決定佢係幾多線直資喎?咁一間95% A直資 vs 76% B直資,係咪 A for sure 定係較適 ...

哎吔,信啦,上緊㗎啦,快快快到!~~~

marsflys 發表於 21-7-23 16:53
作為喇沙會旗下學校舊生,我很清楚她的教育使命,便是盡量為貧窮的家庭提供免費和平等的教育。喇沙會的學校 ...

非常同意!雖然好多直資學校都標榜自己有獎學金,但已經令到好多家長卻步。雖然學校嘅資源好重要,但讀書始終要靠學生自己。

monodad 發表於 21-7-23 12:57
Btw, 我覺得一間無任何篩選機制嘅免費津小可以有咁多人跳到人地所謂更高嘅中學,比一間千挑萬選,再收學費 ...
其實作為家長,幫小朋友揀既學校,大家考慮既因素都唔一樣,老生常談「適合就夠」,唔駛下下講唔埋2/3句就攞數字比較,傳統學校點解叫傳統學校,就係當中包涵咗學校歷史、存在價值及意義、舊生網絡、起社會上發揮既作用等等,唔可以話非常好,但係重要,唔可以幾年成績就抹煞多年價值。RC今年應該都有進步,又唔見人講下?我從來都唔buy新興教法或輕鬆愉快中學習可以起香港發揮作用,起其他地方可能work 既,起香港,暫時no way.

monodad 發表於 21-7-14 09:22
回覆 SnKmummy 的帖子

詳情唔方便公開講,以免引發爭論。但有一件事實可以講,我識歷年來成功叩入SJPS嘅學 ...

SJC 成績差咗係因為少咗SJPS 學生?
小學大部份人都係抽獎入,成績冇保證。反而中學收外來生大部份都係band 1, 又有其他叻既學生自行入,成績唔係應該更好咩?

ironman500 發表於 21-7-23 21:04
SJC 成績差咗係因為少咗SJPS 學生?
小學大部份人都係抽獎入,成績冇保證。反而中學收外來生大部份都係ban ...
其實SJC成績冇以前咁輝煌原因係由以往SJPS分上下午班2百幾人畢業,變成全日制之後大概140人畢業,2百幾個畢業生只有B1生先可以保證直升,即係當時絕大部分升直屬中學嘅係B1生。到轉咗全日制140個畢業生嘅時候,升直屬中學嘅B1生大概佔7成,而上年有大概1X個B1外闖咗其他中學,可能B1同B2各佔一半,所以就算SJC收返其他小學嘅B1生,始終都唔同以前一樣盡收B1生。不過我覺得一間中學應該有能力提升學生嘅能力而非靠收生源去支撐,所以並不可成為成績退步嘅借口,希望SJC再加努力,千其唔好靠轉直資去做返好業績。
‹ 上一主題|下一主題