用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 怎去決定考 ielts
go

[英國] 怎去決定考 ielts

小朋友今年出國讀Y12, 預計好大機會呢一年都唔返香港, 咁請問.....我應該安排今個暑假考咗先? 還是22年暑假先考呢?  另外 都想知在香港考同在英國考有沒有分別? 我指內容形式, 不是價錢. 感謝!

kittttty 發表於 21-7-12 20:46
小朋友今年出國讀Y12, 預計好大機會呢一年都唔返香港, 咁請問.....我應該安排今個暑假考咗先? 還是22年暑假 ...
IELTS有效其2年,今年去讀Y12,剛剛好。如果係我,我會考定,免得日後多樣野煩。如果成績唔滿意,可以22年暑假再考。香港同英國考係同一套卷,無分別。

回覆 王家爸爸 的帖子

唔該王家爸爸

小朋友今年出國讀Y12, 預計好大機會呢一年都唔返香港, 咁請問.....我應該安排今個暑假考咗先? 還是22年暑假 ...

學校可安排在英國考的

英国考时间与安排方面都好很多;试场多、考试时间表又比较密。

好多学校都会代安排

kittttty    發表於 21-7-13 17:27

回覆 TongSzeLai 的帖子

咁樣好方便喎, 唔該你

我記得IELTS 兩年有效期計大學開學嗰日,所以暑假考可能太早,有錯請指正!

Chole 發表於 21-7-13 17:31
我記得IELTS 兩年有效期計大學開學嗰日,所以暑假考可能太早,有錯請指正!
...

想知, 請問有無人可給意見?
Thanks!!

請問你的小朋友最後有無考到?
Thanks!!!

classicalmozart 發表於 21-8-9 22:44
想知, 請問有無人可給意見?
Thanks!!

大學 CAS 無要求 IELTS 成績作為 support,所以申請 visa 唔需要,大學已經轉咗 unconditional offer 先出 CAS,所以亦唔需要比大學。我地之前見開學日要有 valid IELTS 成績,剛剛考多次,不過睇唔到幾時要交。

Chole 發表於 21-7-13 17:31
...
正確,有啲U最多比多個月,所以出年先考

想請教下係咪考英國大學就一定要考IELTS?如果在英國讀開中學而英文又係First language需要考嗎?

回覆 mirimiri 的帖子

絕大多數唔使,但如成績未達要求,IELTS係另一選擇。

cow 發表於 21-8-10 00:25
回覆 mirimiri 的帖子

絕大多數唔使,但如成績未達要求,IELTS係另一選擇。
原來係咁,唔該晒!