用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Exemption letter
go

[加拿大] Exemption letter [複製鏈接]

請問有冇家長拎ETA陪小朋友入境讀書?是否需要申請exemption letter? 謝謝
   1    0    0    0

enrei 發表於 21-7-12 20:16
請問有冇家長拎ETA陪小朋友入境讀書?是否需要申請exemption letter? 謝謝

我send 左email去申請
以防萬一

IRCC.COVID-TravelExemptions-Exemptionsdevoyage-COVID.IRCC@cic.gc.ca

我訂機票時加航要求我有Exemption Letter, 佢話冇嘅話有機會唔比上機,申請等咗大約8日就有回覆,記緊跟佢指示比齊資料、文件及入境原因,如果唔齊就要重新申請再等批

謝謝你兩位回覆

請問什麼是exemption letter? 我在申請eTA時寫是倍學生去開學, 結果24 hours 都唔洗就approve左, 我重已為咁簡單添...

twhkleung 發表於 21-7-14 23:08
請問什麼是exemption letter? 我在申請eTA時寫是倍學生去開學, 結果24 hours 都唔洗就approve左, 我重已 ...

你是否以visitor 身份陪子女過去,子女不是公民而是攞student permit? 如是,就算eTA approved, 都要request written authorisation letter for check in and入境用,要寫明原因同upload proofs eg birth certificate of your kid to prove your relationship, and the approval letter of the study permit

jl1113 發表於 21-7-15 02:15
你是否以visitor 身份陪子女過去,子女不是公民而是攞student permit? 如是,就算eTA approved, 都要reque ...

oh, 明白。請問係解申請?網上申請的嗎?

twhkleung 發表於 21-7-15 04:36
oh, 明白。請問係解申請?網上申請的嗎?

係,search “webform”

jl1113 發表於 21-7-15 08:39
係,search “webform”

found. thx

PHT 發表於 21-7-14 19:56
我訂機票時加航要求我有Exemption Letter, 佢話冇嘅話有機會唔比上機,申請等咗大約8日就有回覆,記緊跟佢 ...

請問你是幾時申請的?8個工作天就批了嗎?另想請問你有沒有upload Passport copy? 因為我見佢話唔好交有相嘅document,所以我冇submit到Passport
我六月尾第一次申請 ,9個工作天後回覆reject,佢話我欠birth cert ( 可能我冇撳到「upload」);
我7月9日再request, 交咗出世紙,approval letter of the study permit , 學校入學信證明,佢話14個工作天就有回覆,到而家都未有消息,真係好擔心,我仲可以做啲乜嘢呢?book左機票8月7號走

jl1113 發表於 21-7-29 11:31
請問你是幾時申請的?8個工作天就批了嗎?另想請問你有沒有upload Passport copy? 因為我見佢話唔好交有相 ...

我有upload 爸爸passport, 仔仔出世紙 , Study Permit Approval Letter & School Acceptance Letter.
如果Reject咗你,你要重新再填WebForm,Upload 文件,當一個新Request 處理喎!

jl1113 發表於 21-7-29 11:31
請問你是幾時申請的?8個工作天就批了嗎?另想請問你有沒有upload Passport copy? 因為我見佢話唔好交有相 ...

有冇check junk mail? 有時會跌落junk mail.
就算你send email去問情況佢都係答你官方答案(=無答),唔排除你可能要改機票,但希望你可以好快收到Exemption Letter 啦!

PHT 發表於 21-7-29 15:21
有冇check junk mail? 有時會跌落junk mail.
就算你send email去問情況佢都係答你官方答案(=無答),唔 ...

好多謝你嘅回覆!我每日早午晚三餐不斷Check住個Mail box,junk mail都有check,都冇收到reply,我就係知道再send email去問都係冇用,睇來我要諗定contingency plan了

我7月16號交,今早收到approved exemption letter

我交咗女的出世紙,school LOA, approved letter of SP .  在 Webform有寫我的passport 資料同大約逗留時間,同簡單解釋點解要陪個女去

LikLik 發表於 21-7-29 19:05
我7月16號交,今早收到approved exemption letter

我交咗女的出世紙,school LOA, approved letter of SP ...

我同你交嘅資料係一樣,但早你一星期submit,唔知佢哋會唔會睇漏咗呢?!

LikLik 發表於 21-7-29 19:05

我交咗女的出世紙,school LOA, approved letter of SP ...

好多謝你嘅information , at least 我知道大概幾耐佢會reply email,我再request多一次,等佢回覆

回覆樓主:

陪讀家長check in時 除了有exemption letter,記住帶埋出世紙證明你同小朋友關係,還有香港退學信,佢今日有問我要退學信,但我法提供。好在最後都俾我check in

joan921 發表於 21-8-1 14:25
陪讀家長check in時 除了有exemption letter,記住帶埋出世紙證明你同小朋友關係,還有香港退學信,佢今日 ...

請問退學信是否證明學生已退學?手寫比學校嗰封可以嗎?

回覆樓主:

我諗可以掛,加航的地勤問d嘢好無喱頭。我好早報讀,所以學校好早出咗收據同acceptance letter俾我,佢問我封信日期咁耐,有無張近期d,我答返佢咁我交咗一次錢,咪得一張收據,點揾張近期d呀。 問有無退學信,我話有,不過交咗俾學校,無copy。如果想肯定d最好出問返航空公司,確認一下。

joan921 發表於 21-8-2 18:16
我諗可以掛,加航的地勤問d嘢好無喱頭。我好早報讀,所以學校好早出咗收據同acceptance letter俾我,佢問我 ...

謝謝資訊。請問你是否剛去到加拿大?可唔可以分享入境情況?陪讀家長入境是否有特別要求….etc? 感謝
‹ 上一主題|下一主題