用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: fufu17
go

... [複製鏈接]

cherie6111 發表於 21-7-15 08:57
回覆 b3410 的帖子

請問GH 課程設計怎好法?
具體唔知,未見過。不過有朋友比較熟悉幾間女校,贊過,話同DGJS類似教法。

fufu17 發表於 21-7-15 11:49
請問知唔知GH 課外活動有什麼選擇?有樂團嗎?

很多課外活動

回覆 tiramisu627 的帖子

其實睇數據,私或津上書院都好輕鬆,傳聞下年比今年更少人,就更輕鬆,仲可以去yw,但我會揀gh,成個校園都唔一樣,多一個好嘅校園生活體驗

醒目開學勳章 貢獻勳章

純參考,讀過兩間嘅家長講:GH workload 比SFA 重
如果大家覺得SFA係傳統教育嘅代表,咁GH 係絕對谷

一般人覺得SFA 谷過APS... 自己諗
恐龍家

我會揀GH,估計約一成小學畢業生可以去到更好的學校,七成升到德中,咁係一個唔錯嘅數字。如果係APS,就要周圍去in,我覺得很疲累,in完一輪幼稚園、小學、又in一輪中學⋯⋯如果在GH,讀得不錯的學生係可以在有後盾下再出去in更好的,心情輕鬆很多。

谷的問題,如果想小朋友去到心儀學校,學校唔谷,家長自己都會谷啦!

關於樂團,網上search到資料如下:

http://www.ghs.edu.hk/pri/photo_gallery/2019-0729_GHPSSymphonicBandViennaTour/index.html

小曳人 發表於 21-7-17 12:09
純參考,讀過兩間嘅家長講:GH workload 比SFA 重
如果大家覺得SFA係傳統教育嘅代表,咁GH 係絕對谷
吾覺比sfa重…我都有朋友仔仔今年讀sfa…但GH 功課吾straight forward ….有時會問得好tricky…真係要諗

美美羊 發表於 21-7-17 12:51
我會揀GH,估計約一成小學畢業生可以去到更好的學校,七成升到德中,咁係一個唔錯嘅數字。如果係APS,就要 ...

GH 有String Orchestra , Wind band, Symphonic band, 都好多種類,music festival 得獎者常客。

mifamast 發表於 21-7-13 10:36
GH la, 除咗近,你一定有其他原因去插班,mps 很輕松,很淺,你也是知道的,如果小朋友考到GH,即她能力很 ...

你用MPS去比GHS,須知MSS和GHS DSE係接近嘅,MPS生極少升中會目標係轉去GHS的,MPS生淺唔淺唔重要,但一定夠晒係更強中學用~~~
‹ 上一主題|下一主題