用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 APS VS KTS
go

APS VS KTS [複製鏈接]

我都知兩間差唔多,有冇方法搵到啱小朋友果間?喜歡APS升中成績,但轉校長,多了變數,計劃擴建又唔知對將來上課會唔會有影響,家長都少在此分享學習體驗。兩間學校考試會知道名次嗎?如果家長子女在兩校讀過可以pm我嗎?
   0    0    0    0

Reitsal 發表於 21-7-12 11:58
我都知兩間差唔多,有冇方法搵到啱小朋友果間?小朋友適合嚴少少嘅學校,強項係學術,學梗兩樣樂器,唔算差 ...

我可以先答APS有關的問題。

-
如果你學的樂器是管//敲擊,可以同學校講,一般可以接受繼續下去。但要注意,學校提供的導師通常都比較專業,根據我們的經驗,些堅持用外面導師的同學,進度好像都沒有那麼好。當然,也有個別例外的例子若不好彩碰著比較兇惡的導師,我也會建議另覓導師

-
奧數隊和辯論隊是高小才參加。入選條件主要是根據數學和中文的成績。

-
新校長得到很多學生和家長認同。她很親民,學校在她帶領下也發展不錯。

-
擴建- 是指重建教堂和宣幼校舍?應該還是審批階段吧?若真的動工,相信學校會有安排的。畢竟凡是會影響學生表現的事情,APS比家長還要緊張吧。

我都知兩間差唔多,有冇方法搵到啱小朋友果間?小朋友適合嚴少少嘅學校,強項係學術,學梗兩樣樂器,唔算差 ...
KTS嚴好多。校長不是需要考慮的因素。呢滴級數學校轉校長影響應該不大。而且KTS個校長已經做了好多好多年。未來幾年都話唔定---。KTS級前20好似會話具體名次。其它會告知系邊個範圍,類似 30-39,80-89甘樣。我就覺得兩間除了成績外,其他差別都幾大下。建議你要問下身邊朋友詳細瞭解下。

APS 相對有保證

兩間都讀過?好難喎。

多謝各位嘅意見同解答,好有用,感激!我應該對自己同小朋友多點信心。

回覆 jason1978 的帖子

曾經見過,但找不回了。

回覆 Reitsal 的帖子

我們當年選擇的KTS,小朋友在裡面很開心!

hundred100 發表於 21-7-13 12:02
KTS嚴好多。校長不是需要考慮的因素。呢滴級數學校轉校長影響應該不大。而且KTS個校長已經做了好多好多年。 ...
點解你成日覺得KTS校長隨時退休就係因為做得耐?

我都知兩間差唔多,有冇方法搵到啱小朋友果間?喜歡APS升中成績,但轉校長,多了變數,計劃擴建又唔知對將 ...
有朋友的兩位小朋友分別讀過APS同KTS! 最後兩個都轉晒去國際學校!個人認為兩間都係須學術體藝兼顧的學校,可以以教學理念、校舍考量!個人選了KTS

論升中成績和音樂成就, APS 勝論校舍, APS 輸KTS 10條街
讀這兩間好多時升中前已找了更好的碼頭
‹ 上一主題|下一主題