用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一拍片...
go

小一拍片...   [複製鏈接]

有無同路家長可以互相扶持下 ? 或者上年有經驗既家長,可否分享下心得或感受...好想有同路人傾下呀
   3    0    0    0

拍片簡直是雞飛狗跳,不能母慈子孝的操作

WONGKACA 發表於 21-7-12 11:14

我仔超討厭拍片,最後所有(係所有)拍片嘅學校都入唔到 second in / 直接收reject

WONGKACA 發表於 21-7-12 11:14
我仔拍得唔順暢想拍多過一次已表示唔願意,好似逼佢咁,又唔忍心
睇訪問,要求拍片的學校校長都話不希望見到要操練小朋友,但如何做到不操練但可以表現自然流暢又自信呀?真係參透唔到...

pingu_julie 發表於 21-7-12 11:31
我仔超討厭拍片,最後所有(係所有)拍片嘅學校都入唔到 second in / 直接收reject
...
我想知唔知有無小朋友會喜歡拍片?

回覆 muimui125 的帖子

不好操練真係一個偽命題….因為最尾學校收的都係操練過嘅小朋友

MiffyL    發表於 21-7-20 10:35

回覆樓主:

最憎拍片,我同阿女都怕怕

WONGKACA 發表於 21-7-12 12:33

不好操練真係一個偽命題….因為最尾學校收的都係操練過嘅小朋友 ...

操練一定要操,但係有啲操練得很自然,本人已經經歷過,直情係拍到個仔喊,喊完抹乾眼淚又拍,最終都入到second in,有的又有offer,一分付出一分收穫

回覆 aprilng1979 的帖子

same here…拍片簡直傷害母子感情😂
離不開自我介紹,講故事呀等等⋯⋯

諗起拍片我都覺得想喊,又累,呀仔拍得唔好我又勞氣,幸好未影響親子關係,但拍到我自己都驚,拍片只有一半入到第二輪面試,但最後係第二輪報名而入到心儀學校,所以之前拍片係白費心機

muimui125 發表於 21-7-12 12:21
我仔拍得唔順暢想拍多過一次已表示唔願意,好似逼佢咁,又唔忍心
睇訪問,要求拍片的學校校長都話不希望見 ...

這些校長,想收的是不經操練而又表現卓越的學生,否則,又不見得他們只看申請表和學校評估就去收。

回覆樓主:

不要再節磨家長小朋友了,不如直接zoom來面見吧。 我和很多家長上年已經很辛苦了,真的不要未來都要這樣,變成恒常化,太慘了。

回覆樓主:

上年因為疫情冇辦法,今年都要人拍片,實在太冇良心了。

回覆樓主:

拍片根本係招藝員,學校自欺欺人的方式。我個女拍到喊,喊完又再拍,但最後所有拍片的都冇面試機會,除咗SFA去到6月周圍call先搵翻我哋,當時我哋已經有直資又有成功叩門學校在手,玩到攰哂,冇動力再去啦。
當個好爸爸

我哋當時要交3分鐘短片,用咗3日嚟拍。我唸冇咩小朋友鍾意拍片,因為過程一啲都唔enjoyable。如果小朋友NG都拍唔到,可以嘗試整啲道具當提示俾佢,同埋分段拍再剪接。

多謝各位分享,想問下你地如何平衡 小朋友在片中既表現(如流暢度、聲線、自信度等)又唔會重覆拍到要令小朋友好反感?即係拍到去某一個位便好停同收貨,定係想力求完善?你們當時想法係點樣?

muimui125 發表於 21-7-12 18:26
多謝各位分享,想問下你地如何平衡 小朋友在片中既表現(如流暢度、聲線、自信度等)又唔會重覆拍到要令小 ...
千祈唔好力求完美,今年我自己小朋友拍片,我係要求佢講嘢夠流暢自然,就算食少少螺絲,我都收貨。
同埋一日唔好拍太多次,每日最多拍兩次,如果重複係咁拍,小朋友表情會好呆滯架。

每個小朋友拍片style都唔同,我個仔唔鍾意背左稿先拍,要一路拍一路背,所以每段要拍好多次,好辛苦,大家都難受。

最後入左一間唔洗拍片既學校 (emoji)

我係今年升P.1既學生家長,對上年拍片留有好大陰影,諗起都驚。小朋友拍到喊,我自己都拍到就黎癲。拍片過到first in 到2nd in 係zoom小朋友普遍都in得好差。係到今年六月玩叩門同私校2nd round先有offer。

拍片黎講,宣道算易拍,因為係叫你跟書讀同自我介紹十五秒。

KTS我覺得拍得好好好好但無下文,唔知準則響邊..

痛苦指數100!絕對傷害母女感情
‹ 上一主題|下一主題