用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 被人低估的學校
樓主: lingling1219
go

被人低估的學校   [複製鏈接]

subb 發表於 21-7-20 16:01
現實係, 無邊間中學會做里d正式統計 !
新界不少地區名校應該有做,只係唔公開
佢地校務報告連邊個中六畢業生來自咩小學都有講
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

gigiyyc 發表於 21-7-20 18:12
被你看穿了
只係年年都有,見怪不怪
未過海無經歷點証明自己成功可信?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

rsx 發表於 21-7-20 16:17
你呢個講法同其他人相反,自行唔收有聯繫嘅小學生!

中學嘅諗法好難明

睇結果,不難推斷,我說的是在該區一線名校不會收同區一線名校的聯繫小學而已,個d話自行會收聯繫小學生的,可能不在此列

hkpapa852 發表於 21-7-20 18:08
妳少擔心啦!人地梗係過咗海先嚟扮專家

你呢個人心胸都幾窄

回覆樓主:

討論區不能討論,不想來

Siriusngan 發表於 21-7-20 16:08
第一階段3月31日放榜,若沒有消息,學生會進入第二輪,難道你說之後還會通知?我知道有些學校第一階段的剩 ...
hkpapa 大大,咁岩我又有同問,如果屯門區,係聯繫小學既話,就take 上面sirius 講既何日咁,如果級20 -30,應該自行點填一,二才叫穩?

小女今年升小五,就係正正係呢個range,求指點。

ar_mak 發表於 21-7-20 20:18
咁你之後會去邊?有好路數介紹下好喎~

PS:其實你唔好咁快灰心住,你只係在錯的時間,遇上了不對的人~ ...

靠自己研究,何必向度聽人講。

ar_mak 發表於 21-7-20 20:18
咁你之後會去邊?有好路數介紹下好喎~

PS:其實你唔好咁快灰心住,你只係在錯的時間,遇上了不對的人~ ...

一個唔比人討論既討論區,黎做乜,管理員心胸咁狹窄接受唔到別人既意見,呢種討論區似曾相識

ar_mak 發表於 21-7-20 20:40
就算地球係圓,都要好多好多年之後先得到證明。如果你既意見係具有說服力,其實真係唔需要理會片面之言。正 ...

但當版友講無自行waiting時,就知佢研究有幾深

hkpapa852 發表於 21-7-20 17:53
忽然諗起幾年前個位話兩軒學生訓練有數,所以係自行階段係show time大量入QC既軒小家長 ...

聽講好多人「抽入」 誤以為「揪入」

Poyau 發表於 21-7-20 22:24
聽講好多人「抽入」 誤以為「揪入」

自行冇提早公佈時好多人都以為自己揪入

gracelam 發表於 21-7-20 22:30

自行冇提早公佈時好多人都以為自己揪入

提早公布可減少誤會

主要是想同直資爭。可惜大女當年無,否則可能入了另一間津校,又平又大。

Siriusngan 發表於 21-7-20 19:48
討論區不能討論,不想來
討論區當然用嚟討論,不過唔係用嚟發放虛假資訊
https://www.legco.gov.hk/research-publications/chinese/essentials-1920ise10-measures-to-tackle-online-disinformation.htm

立法會上年有討論「應對網上虛假資訊的措施」
雖然未有咩實質嘢,但總結既呢一句呢,就可圈可點啦!

虛假資訊有礙資訊流通,對公共安全、保安及其他社會議題帶來廣泛影響

hkpapa852 發表於 21-7-20 18:15
新界不少地區名校應該有做,只係唔公開
佢地校務報告連邊個中六畢業生來自咩小學都有講
...
IC 又袋錢了 THX !做得唔夠多功課 !
#睇得唔夠多REPORT 添

Siriusngan 發表於 21-7-20 13:26

好簡單,呂中26個預留位置給兩間呂小,但兩間呂小入呂中 ...

你講嘅現實唔係咁
自行階段呂中傾向唔收兩呂小生,除非真係好精英,相對上佢會傾向收外校嘅叻仔叻女。以我女嗰屆呂小(邊間唔透露了)為例,所知嘅只得三兩個喺自行被呂中取錄。兩呂小入呂中大多都係大抽獎階段入。

再者,呂小冇「保送」!就只有26個聯繫位。至於點解兩呂小每年共有約莫7-80個入呂中,我估計去到大抽獎,非呂小家長都唔會亂嚟,沙田有咁多好嘅B1中學,加上往年數據,寧願選曾崇培等都唔搏呂中。而作為呂小家長唔到放榜嗰日都唔知自己仔女讀邊間。

另外,呂小叩呂中似乎都唔見得有乜大優勢,我女嗰屆兩個叩兩個都冇收!

不過你都有講得啱嘅,就係兩呂小入呂中嘅學生儘管喺小學時未必係前列,但都有一定實力。呂中剛派學期成績,班中考得前嘅都不乏兩呂小學生。

目前為止覺得入到呂中,啲細路都冇多理大家邊度出身,總之就返學讀書測驗考試,讀書風氣好好,良性競爭為多。

‹ 上一主題|下一主題