用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 被人低估的學校
樓主: lingling1219
go

被人低估的學校   [複製鏈接]

Siriusngan 發表於 21-7-20 13:26

好簡單,呂中26個預留位置給兩間呂小,但兩間呂小入呂中 ...

點解會減少自行收生學位?
佢地有排waiting list比教育局,好多都係候補上自行

rsx 發表於 21-7-20 11:15
自行收邊間收幾多有學校公布的嗎?

一直以來, 只有張祝珊係呢方面透明度最高:
https://www.ccsc.edu.hk/attachment/content/1604888438mnQ3F.pdf

https://www.ccsc.edu.hk/attachment/content/1604888447RtUN4.pdf

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

好簡單,呂中26個預留位置給兩間呂小,但兩間呂小入呂中 ...
似乎係, 自行極少收呂小生 !大多抽入

subb 發表於 21-7-20 14:53
似乎係, 自行極少收呂小生 !大多抽入
我估自行應盡收其他學校精英, 少收兩呂小學生

kw_chi 發表於 21-7-20 15:14

情況同雙仁, 軒小, 2間荃官小一樣
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

hkpapa852 發表於 21-7-20 14:31
https://www.ccsc.edu.hk/attachment/content/1604888438mnQ3F ...

好詳細

https://www.ccsc.edu.hk/attachment/content/1604888438mnQ3F ...
現實係, 無邊間中學會做里d正式統計 !

gigiyyc 發表於 21-7-20 13:42
點解會減少自行收生學位?
佢地有排waiting list比教育局,好多都係候補上自行
...

第一階段3月31日放榜,若沒有消息,學生會進入第二輪,難道你說之後還會通知?我知道有些學校第一階段的剩位會撥入第二階段,但你說有後備list呢樣野,我無聽過,唔排除,但現實睇數字,曾中不收呂小(或根本無報),陳瑞芝不收8間屯門聯繫小學既學生,是數據可睇得出。。不排除「咁岩」呢班學生都稍弱,但我寧願相信是他們會保第一階段的主動權而選擇不收

gracelam 發表於 21-7-20 15:46
情況同雙仁, 軒小, 2間荃官小一樣

對,呢個生態度度一樣,只係我熟屯門同沙田,先特別指出。

曾經有朋友問我,他兒子是聯繫小學學生,想在第一階段叩梁球+陳瑞芝,我直接勸佢放棄陳瑞芝,一來兩者分別不太大,二來90%當佢透明,何必浪費左個位置呢

全港有冇3間咁透明?

你呢個講法同其他人相反,自行唔收有聯繫嘅小學生!

中學嘅諗法好難明

回覆 Siriusngan 的帖子

唔會再有通知, 個音樂椅教育局會根據學校提供嘅waiting list去做

有學生3月尾首輪通知收到自二offer, 自一無通知,

到7月放榜時話佢入左自一, 咁佢咪即係候補入左自一

kw_chi 發表於 21-7-20 15:14
好簡單, 呂小D精英志不在呂中 !

rsx 發表於 21-7-20 16:17

中學嘅諗法好難明

應該咁講, 自行階段, 官中盡量不收"本區"聯小學生

不過如果聯小係它區, 官中係會擇優而取, 所以九龍城4間官小, 自行係有機會入QES, 般小同李陞, 自行係冇機會入KC但有機會入QC (聽落有D攪笑)

津中安排未必一樣, 好似PLK, 佢地取向可能係自行階段盡收聯小學生, 就好似黃大仙保一, 以前三間聯小每年合共近100人升上去....... 統一派位學額(甲部+乙部+聯繫位)都無咁多喎!

rsx    發表於 21-7-20 17:28
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

rsx 發表於 21-7-20 16:17

中學嘅諗法好難明

其實佢未了解全個升中遊戲玩法, 更何況有聯繫中學

gracelam 發表於 21-7-20 17:45
其實佢未了解全個升中遊戲玩法, 更何況有聯繫中學
忽然諗起幾年前個位話兩軒學生訓練有數,所以係自行階段係show time大量入QC既軒小家長

hkpapa852 發表於 21-7-20 17:53
忽然諗起幾年前個位話兩軒學生訓練有數,所以係自行階段係show time大量入QC既軒小家長 ...

我都記得

Siriusngan 發表於 21-7-20 16:08
第一階段3月31日放榜,若沒有消息,學生會進入第二輪,難道你說之後還會通知?我知道有些學校第一階段的剩 ...

你連rank order和自行waiting list都沒聽說,要不要深入研究下才發表
更擔心是影響了你自己小朋友的升中策略

傻太 發表於 21-7-20 18:06
你連rank order和自行waiting list都沒聽說,要不要深入研究下才發表
更擔心是影響了你自 ...
妳少擔心啦!人地梗係過咗海先嚟扮專家

hkpapa852 發表於 21-7-20 18:08
妳少擔心啦!人地梗係過咗海先嚟扮專家

被你看穿了
‹ 上一主題|下一主題