用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問軒銅功課量多唔多
go

請問軒銅功課量多唔多 [複製鏈接]

請問軒銅功課量多唔多?
派位咁好,教學有乜特別之處?
Thx
   1    0    0    0

我也想知道

唔覺多,暑假仲要無暑期作業做 (但有啲小功課,但就唔係啲中、英、數既野。例如做一份放假期間做過啲咩。叫咩名我就唔記得)
其實想小朋友入一間出名啲既學校 (唔係只講軒銅,其他出名小學都一樣),都係想佢名列前茅。所以學校唔谷,家長都會谷,自自然然小朋友既成績就會好。變相啲人以為間學校好勁。

回覆 supermanhk 的帖子

軒銅都唔太谷嗎?同其他官小差唔多?

kekeneko 發表於 21-7-24 07:38
回覆 supermanhk 的帖子

軒銅都唔太谷嗎?同其他官小差唔多?
其他官校我唔係太清楚,不過軒銅,我就覺得唔谷。

supermanhk 發表於 21-7-22 23:47
唔覺多,暑假仲要無暑期作業做 (但有啲小功課,但就唔係啲中、英、數既野。例如做一份放假期間做過啲咩。 ...

你已經說出重點!

除非某一些小朋友特別有鬥心或自發性高,否則絕大部分贏輸都係睇家長多!

好多小學生分數既高低都係黎不開一些careless mistake, 只要比多幾次佢做或改正,自然會減少,亦即係時間換分數。

所以同一道理,某些家長好反對小學全日制,話小朋友返埋下晝返到屋企仲有好多功課!冇時間玩冇童年!

我覺得就算你返半晝,d家長咪一樣會塞爆佢下午學野補習操卷!

所以唔好乜都賴學校或者教育局,根本家長既角色永遠都係最重要!

還有,成日聽到有啲家長呈分先來谷,自己覺得成效唔會特別高。所以如果係想仔女成績好,基礎一定要打好。所有學習態度要低年級培養好。一上到二、三年級,佢既學習態度就會成形。到時你先察覺便太遲了。簡單如「改正」功課,你唔教好佢每次做作業時都要睇清楚之前做啲野有無改正,小朋友慢慢就會唔理有冇改正便去做要做既功課。

回覆 rsx 的帖子

如果識到啲讀書既同學仔,其實佢地放學前好多時都已經做好大部分功課。小朋友好易受其他同學影響,見人做,佢又會做。其實返到家,已經得返好少野做。同埋如果啲功課做得岩哂,咁又會少一份「改正」的功課。

supermanhk 發表於 21-7-25 15:48
回覆 rsx 的帖子

如果識到啲讀書既同學仔,其實佢地放學前好多時都已經做好大部分功課。小朋友好易受其他 ...

係學校已經做功課,是否在校時間內,應該排除做功課呢個習慣呢?~~~

supermanhk 發表於 21-7-25 15:48
回覆 rsx 的帖子

如果識到啲讀書既同學仔,其實佢地放學前好多時都已經做好大部分功課。小朋友好易受其他 ...

其實我又唔想佢喺小休時間做功課,身心都要抖吓,果廿分鐘在家好易追返啫!

rsx 發表於 21-7-25 17:10
其實我又唔想佢喺小休時間做功課,身心都要抖吓,果廿分鐘在家好易追返啫!
...

如果有須要係休息時間做功課,是否已經反映學校課程已經出現壓迫性,令學生要係娛樂與休息兩者間作出取捨?~~~

supermanhk 發表於 21-7-25 09:45
其他官校我唔係太清楚,不過軒銅,我就覺得唔谷。

如果唔谷,咁點解學校派位咁好,有乜支援?

mcl203 發表於 21-7-25 17:50
如果有須要係休息時間做功課,是否已經反映學校課程已經出現壓迫性,令學生要係娛樂與休息兩者間作出取捨 ...

問題係邊個叫小朋友小息做功課,可能係老師、家長或小朋友自己想快啲做完返屋企玩多啲!
我作為父母就唔想佢小息做啫,與功課量多少冇必然關係的!

rsx 發表於 21-7-25 22:30
問題係邊個叫小朋友小息做功課,可能係老師、家長或小朋友自己想快啲做完返屋企玩多啲!
我作為父母就唔想 ...

唔會瓜,出自老師?~~~

mcl203 發表於 21-7-25 22:39
唔會瓜,出自老師?~~~

個別老師當然有說,因為他們也是家長

rsx 發表於 21-7-26 08:58
個別老師當然有說,因為他們也是家長

我又分享下當地小朋友間小學,小息一定不能留班房,要去指定局域活動,午飯完亦如是,閲讀時間亦只係閲讀。成個初小安排係有系統嘅,亦顧及學生在家所需要做功課嘅時間。自己小朋友以往係返家,食茶點,之後功課,之後玩一陣,再之後基本上去興趣班,係完全平衡到各項需要。所以,點會要係校內做功課~~~

mcl203 發表於 21-7-26 10:10
我又分享下當地小朋友間小學,小息一定不能留班房,要去指定局域活動,午飯完亦如是,閲讀時間亦只係閲讀 ...

你果間真好

但係我哋嘅情況好唔同!
依家啲小朋友好蠱惑,佢哋會小息分工合作,你做135,我做246,之後就互抄,似足BT技術越多人越快

rsx 發表於 21-7-26 10:40
你果間真好

但係我哋嘅情況好唔同!

所以我先奇怪,如果小學唔係chur格,仲乜要係學校做功課。以前小朋友係平時唔會溫書,測考前先會溫一溫,去到高小如是,佢話自己上堂係專心聽書,已經足夠應付。不過,去到高小佢有時係會係閲讀堂做緊啲功課,因為係有需要,例如放學後有操練唔夠時間,或星期六日全日有比賽,不過,都係極少會做功課~~~

mcl203 發表於 21-7-25 16:16
係學校已經做功課,是否在校時間內,應該排除做功課呢個習慣呢?~~~
...
我又無乜所謂。但除左小息,其實有時都有啲功課堂俾同學仔做功課

mcl203 發表於 21-7-25 17:50
如果有須要係休息時間做功課,是否已經反映學校課程已經出現壓迫性,令學生要係娛樂與休息兩者間作出取捨 ...

咁又唔同意你講法。因為有時係啲同學仔自發在學校做功課。可能佢地想返到家玩…
‹ 上一主題|下一主題