用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 被過份吹捧的學校
樓主: lingling1219
go

被過份吹捧的學校   [複製鏈接]

咁不如客觀D, 講下邊D學校透明度極高LA

醒目開學勳章 王國長老

SuLuLu 發表於 21-7-11 22:56
其實呢如果家長淨係靠睇呢度去揀中學,我覺得其實自己都要檢討吓。咁樣做好兒戲囉。 ...

咁好老實講,呢度唔興排行榜,嚟得嘅都要花點時間去挖資料
總好過望住坊間排行榜就揀

delete

hkpapa852 發表於 21-7-12 08:44
係「雞蛋裡挑骨頭」呢D咁乞人憎既嘢,似乎都係要等我嚟

謝謝你, 感激你一直無私奉獻

HamoBaby    發表於 21-8-10 20:46

要話被過份吹捧, 都要講清楚個條件, 說明一下咩叫過份吹捧, 否則就淪為好似 bigexam 個D, 寫一大堆好似好專業, 好似好高深, 但最份係點評分都係無講既老點網站.
我既定義好簡單, 就係學校公開試成績,表現不乎被坊間/校內家長吹噓既水平 (如B2吹到係B1中學呢類), 呢D我就介定為過度吹捧.

另外, 首先要聲明一點, 我唔係我將會介紹既一系列學校中任何一間既用家或用家家長, 所有評論, 係基於學校自己曾經係校網, 校務報告或簡介會登出嚟既資料.

過份被吹捧既中學:

HK3: 衞理中學

呢間成日好多HK3家長話係B1水平既中學, 但現實呢? 歷屆以嚟, 學校都只公佈各於2+ (2016-2018年公佈3+, 2018年仲有少量4+), 入U率同3322率都無, 點解就可以當係B1中學?

用唯一有公開較多資既2018年成績去睇:
主科4+: 35%/?/55%/38.3%, 英文無公佈, 相信都係below HK average

用番水平相近既中學同年成績去評估: 顯理, 當年顯理3322率有59%, 係歷屆最高. 當衞理水平高一點, 有6X%吧! 但其它年份呢?  用番顯理去推斷, 相信可估到D:

顯理中學過去8屆DSE成績和入U率:

畢業年度

2012 - 2013

2013 - 2014

2014 - 2015

2015 - 2016

2016 - 2017

2017 - 2018

2018 - 2019

2019 - 2020

3322率

~43%

38.00%

32.00%

~45%

~44%

59.60%

37.5% (33222)

~44%

本地學士課程比例

~23%

~15%

~17%

~27%

~28%

32.00%

~29%

~24%

相比顯理, 衞理"高"多少呢? 又會唔會高到, 真係達B1水平呢?

Face3366    發表於 21-7-12 12:08
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-7-12 09:39
要話被過份吹捧, 都要講清櫲個條件, 說明一下咩叫過份吹捧, 否則就淪為好似 bigexam 個D, 寫一大堆好似好專 ...
你唔講我都唔知有呢間學校添...

JojoDad    發表於 21-7-12 22:40

要話被過份吹捧, 都要講清櫲個條件, 說明一下咩叫過份吹捧, 否則就淪為好似 bigexam 個D, 寫一大堆好似好專 ...
排除唔係B1水平既學校,反而容易,如果間學校唔係英中,又唔係培正,就一定唔係B1學校。例如衞理,佢唔係英中,佢又唔係培正,所以一定就唔係B1學校。當然用呢個方法,需要留意,英中唔一定係B1學校。

chanti 發表於 21-7-12 08:21
支持、吹得太大了、出來講感受又judge 人不是用家。
依家啲用家,邊會上呢啲網站同我哋呢啲老野吹水?

chanti 發表於 21-7-12 08:21
支持、吹得太大了、出來講感受又judge 人不是用家。

其實用家真係可以客觀?用家會資料齊?用家資料唔會過時?用家真係會完全誠實、可信?討論區目的都係給其他人可以表達自己所知,尤其多粉絲的學校,講出嚟真係要好大勇氣

其實有錯,根本佢哋可以指正,大家可以越講越清楚間學校,提供更多資訊給有需要的人參考,做出適當的選擇。
唔係用家,但有相熟的親友仔女現正讀緊,唔可以提供資料?自己從學校官網知道的同討論區有唔同,唔可以加入討論?其實已經儘量少言啦!不過有時都想給其他人知多啲。
如某女校數學科,我識得有個讀緊中二,學校安排差唔多要日日做數,有時新教,唔識做,有時當日多其他功課,有時第二日有其他科quiz要溫,但是數學就大部分隔日deadline(我還是第一次聽到,有B1A中學居然會咁安排)。
個阿媽同我呻話個囡越嚟越抗拒做數,因就算好努力做曬哋數,唔少同學包括佢個囡數學考試都低分,驚嚇上來又要去找補習。但其實佢個囡已經小學B1A生,已經有數私補一星期二次,都應付得辛苦,其實佢話唔想學校咁樣操數,佢想有些時間可自主安排做自己所選的數學練習,可以更有效應付學校的數學測考,亦可以更自主安排溫其他學科,因好多時要放棄溫習其他科,令到某啲科今年成績亦下降,弱科又無乜時間可以改善mouth:" />

creambun 發表於 21-7-11 22:13
見到有家長誤信粉絲美言而中伏,確實有點無奈!
里d係唔做功課既結果 !

hkpapa852 發表於 21-7-12 08:44
係「雞蛋裡挑骨頭」呢D咁乞人憎既嘢,似乎都係要等我嚟
支持,等睇骨頭 !

KL2: 聖母玫瑰書院一直被喻為區內僅次上智既女校, 起碼有B1B水平. 但我過去一直對此抱有懷疑, 因為學校都只係隔年公佈入U率, 其它資料欠奉

直至2018年, 難得有會員分享聖母玫瑰既DSE成績:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3721071&pid=47397723&fromuid=1389083

4主科4+率: 53.40%/58.60%/69.00%/54.30%

咁既成績, 其實只係算B1C上游囉!

KL2: 唐乃勤
其實我一直唔明白, 點解呢間中學, 可以全開英文班, 同埋咁多B2家長衝埋去揀佢
以佢高中部莊啟程既表現, 年年校務報告都只係話各科成績同全港平均相若, 咁咪即係曯多只係得B2B水平囉!

hohol    發表於 21-7-17 15:43
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

多d hkpapa852 呢d 客觀數據用來解盲真係好!

bbc2018 發表於 21-7-12 10:15
其實用家真係可以客觀?用家會資料齊?用家資料唔會過時?用家真係會完全誠實、可信?討論區目的都係給其 ...

就算係用家,分享嘅都未必全面,中學唔同小學,A班老師比好多功課,B班冇乜功課,C班成日quiz,D班冇乜qiuz,除非仔女交遊廣闊,8盡全級狀況仲要回家同父母分享,否則頂多大約知道自己仔嗰班發生緊咩事。

#今年阿仔小學同學入咗同一中學但不同班,因為佢哋冇分精靈班,又冇考分班試,間中whatsapp傾計先知我仔嗰班勁多功課
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

hkpapa852 發表於 21-7-12 10:38
KL2: 聖母玫瑰書院一直被喻為區內僅次上智既水校, 起碼有B1B水平. 但我過去一直對此抱有懷疑, 因為學校都只 ...

唐乃勤:
免費EMl都係賣點

衞理被評B1可能有小學想提升B1率?
衞理校長係簡介會自評B2並非B1

《東區band 2》#37
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3847614&pid=48921910

「舊年聽衛理網上簡介會, 校長自己話係B2並不是B1。」

gracelam 發表於 21-7-12 11:06
唐乃勤:
免費EMl都係賣點
唐乃勤係EMI咩? 我見好似得數及IS 係EMI 咋喎.

chanwendy 發表於 21-7-12 11:15
唐乃勤係EMI咩? 我見好似得數及IS 係EMI 咋喎.

我更正: 係莊啟程中學

gracelam 發表於 21-7-12 10:48
就算係用家,分享嘅都未必全面,中學唔同小學,A班老師比好多功課,B班冇乜功課,C班成日quiz,D班冇乜qiu ...

佢個囡2年來數學科都係咁安排,每日好似安排小學生咁要做邊哋,差唔多第二日要交(通常中學生交功課起碼有幾日時間吧!有時急可接受)佢話還誇張過讀小學 當初佢受學校提倡的「自主學習」吸引,點知入到去咁被動,佢真係好shock
其實究竟是否學校課程教學大方向,還是個別老師,某一級個別事件,真係選校或讀緊都要留意,仔女唔適應,亦要做出調節!

近年唔少人都話B1A少啲功課,學校鼓勵學生多參加活動,提倡全人教育,所以我自己都覺得奇怪.,尤其初中咁樣安排

hkpapa852 發表於 21-7-12 10:38
KL2: 聖母玫瑰書院一直被喻為區內僅次上智既水校, 起碼有B1B水平. 但我過去一直對此抱有懷疑, 因為學校都只 ...

在會考年代,莊預係名校,新聞每年都去影學生排隊求位!風光一時!
但DSE開始,同TNK接龍後,成績就只中等,都吾知係初中定高中問題?
若以40%入U率為B1最低要求的話,根據知情人仕透露,距離目標尚遠!
‹ 上一主題|下一主題