用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 正確認識「谷」
樓主: Face3366
go

正確認識「谷」   [複製鏈接]

b3410 發表於 21-10-13 15:29
原來還有更多稱呼學神之外,還有學魔,學渣,也分好多種

唔係點會咁多家長追求漫不經意,求求其其就可以帶領群雄,智識水平/能力環誇各神科,理文商皆適合~~~

曾經放榜日見某男校嘅狀元訪問,身穿長毛衣,強調自己並非一直視讀書為唯一,我心諗,除咗件毛衣先啦,7月呀~~~

fatman69 發表於 21-10-13 14:35
課程及功課的質素,亦反映學校的成績!
課程其實間間學者差唔多,功課其實都係嗰幾本練習,無必要額外加多啲。至於質素,我反而認為老師既教學質素好重要,好既老師,一講就明,唔好既就兜兜轉轉,去唔到重點。

Kirin007 發表於 21-10-13 12:07
學校谷有得揀,父母谷冇得揀,父母催谷其實幾恐怖:部分家長唔認啫!
我一向都認為無必要過度催谷,小朋友細既時候,最重要係訓練佢哋邏輯思維。文字邏輯,其實學好英文已經訓練到(中文既邏輯性無咁強),語言好就會鍾意睇書。數理邏輯就係理清重要既數學概念,唔需要操。搞好呢啲,其他野唔太重要,所以小朋友其實可以活得相當輕鬆。

02413124 發表於 21-10-13 11:01
因為佢地細,所以只會教佢地搵啱自己既學習模式。
個人認為,從來學任何野要追求一定層次,就算天資幾好, ...
同意搵啱適合小朋友既學習模式好重要。

twobirds 發表於 21-10-13 13:58
對呀,因材施教才是王道!
而且沒有必定會出類拔萃的,接受平庸也是一種成功。
因材施教係好重要,不過香港既制度唔太注重老師既質量,所以好難做到因材施教。唔係老師唔想,部分老師係無能力,部分係無時間,一班太多人需要照顧,好難分身。

王家爸爸 發表於 21-10-13 11:00
想真正咁正確認識「谷」,首先要定義「谷」。有啲家長覺得多而淺既功課就係「谷」 ,有啲家長覺得少但難既 ...

多,少,淺,難都冇定義,谷又如何有定義?

Band5 發表於 21-10-13 19:07
多,少,淺,難都冇定義,谷又如何有定義?
其實好簡單,如果功課多到影響小朋友正常生活就一定係多;如果少到每日花少於半粒鐘就一定係少;中間就係適合範圍。個範圍好寬,視乎個別小朋友既能力同老師既取態。
如果只係套公式就係淺;如果兜幾個圈都做唔掂既係係難;中間既就就係適合範圍。同樣個範圍好寬,視乎個別小朋友既能力同老師既教學方法。

b3410 發表於 21-10-13 15:29
原來還有更多稱呼學神之外,還有學魔,學渣,也分好多種

有意思

又要買定包花生 跟大家學嘢

Kirin007 發表於 21-10-13 12:07
學校谷有得揀,父母谷冇得揀,父母催谷其實幾恐怖:部分家長唔認啫!

唔係唔認,係唔認同,唔覺得係谷!

佢哋可以反問你:何詩蓓當年嘅訓練恐唔恐怖?

Band5 發表於 21-10-13 19:58
唔係唔認,係唔認同,唔覺得係谷!

佢哋可以反問你:何詩蓓當年嘅訓練恐唔恐怖?

事實上冇得拗,旁人見佢為咗帶仔女轉場食餐飯都係趕趕趕,佢都可以話慣咗,唔係谷!某方面有天賦著重培養同食滿漢全席有分別。

體育競技vs讀書就有D牽強,何詩蓓係展現出游水天賦家人因勢利導,並唔係活生生制造嘅運動神童

王家爸爸 發表於 21-10-13 18:15
因材施教係好重要,不過香港既制度唔太注重老師既質量,所以好難做到因材施教。唔係老師唔想,部分老師係無 ...

其實催谷之外,仲有好多家長的謎思讓人費解:小朋友坐唔定——搵活動教學school,小朋友懶散——搵happy school,小朋友中文唔好——搵直資學校......睇落好似都係對症下藥,實則避重就輕!

Kirin007 發表於 21-10-13 20:35
其實催谷之外,仲有好多家長的謎思讓人費解:小朋友坐唔定——搵活動教學school,小朋友懶散——搵happy s ...

同意 家長的主觀性決定 影響咗小朋友發展 經常有人問 有無band 1 學校有愛心又唔谷

其實催谷之外,仲有好多家長的謎思讓人費解:小朋友坐唔定——搵活動教學school,小朋友懶散——搵happy s ...
小朋友坐唔定,搵活動教學既學校,理論上係正確。問題係香港打住活動教學既招牌既學校,有幾多係認真做既?!呢啲學校多數係商業經營,辦學團體主要睇賺錢,而唔係社會責任。

tkhhung 發表於 21-10-13 21:09
同意 家長的主觀性決定 影響咗小朋友發展 經常有人問 有無band 1 學校有愛心又唔谷
...

FB仲有一類家長:A校同B校邊間好啊?係自己仔女揀校定係人哋揀校

Kirin007 發表於 21-10-13 21:12
FB仲有一類家長:A校同B校邊間好啊?係自己仔女揀校定係人哋揀校

當年同他們選校 成績達標才敢報 又要考慮邊間適合 最終各自精彩入不同書院 一切都看大家緣份

王家爸爸 發表於 21-10-13 21:12
小朋友坐唔定,搵活動教學既學校,理論上係正確。問題係香港打住活動教學既招牌既學校,有幾多係認真做既? ...

事實上活動教學需要小朋友超強的主動性,對於家長、小朋友嚟並不輕鬆

事實上冇得拗,旁人見佢為咗帶仔女轉場食餐飯都係趕趕趕 ...

天賦唔係一朝一夕可以睇到,多年苦練仍寂寂無名嘅多的是!

何詩蓓嘅訓練同怪獸家長嘅催谷最大分別係佢學業同運動可以平衡發展而且佢自己在訓練中亦樂在其中!

Band5 發表於 21-10-13 21:22
天賦唔係一朝一夕可以睇到,多年苦練仍寂寂無名嘅多的是!

何詩蓓嘅訓練同怪獸家長嘅催谷最大分別係佢學 ...

體藝天賦其實真係可以細細粒就發現到。(樣樣兼顧樣樣掂少之又少)

對於讀書,家長只要摒棄非讀某類校不可嘅執念其實已經讓小朋友同埋自己輕鬆很多。

Kirin007 發表於 21-10-13 21:46
體藝天賦其實真係可以細細粒就發現到。(樣樣兼顧樣樣掂少之又少)

對於讀書,家長只要摒棄非讀某類校不 ...

不止體藝 音樂同學術上已可在幼稚園前已發現及培育 當然只係少數例子 今時今日好多中學 想收 all rounded 同學仔唔只在讀書上 各方面都有卓越表現
‹ 上一主題|下一主題