用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 正確認識「谷」
樓主: Face3366
go

正確認識「谷」   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 21-10-13 09:07
如果小朋友年年都考10名內,今年考30,你接受唔到,呢個唔係怪唔怪獸既問題,係愚唔愚蠢既問題。
...

我真係會接受唔到喎!

break bad news 第一個stage denial, 第一個反應接受唔到好正常。

竟然話愚唔愚蠢

我個人既谷係從小培養正確既學習態度,教佢搵啱自己既讀書方法。
另外,我亦認同小學絕對可將勤補掘,高中都可以,但難度較高。

b3410 發表於 21-10-13 09:58
我真係會接受唔到喎!

break bad news 第一個stage denial, 第一個反應接受唔到好正常。
接受唔到可以點?最終都係要接受,唔同既只係聰明人一步到位,愚蠢既人喺憤怒階段已經崩潰,其他人走完成個「程序」然後都係接受。

02413124 發表於 21-10-13 10:32
我個人既谷係從小培養正確既學習態度,教佢搵啱自己既讀書方法。
另外,我亦認同小學絕對可將勤補掘,高中 ...
每個小朋友有唔同既最適合學習模式。一個小朋友覺得谷,另一個小朋友覺得輕鬆,所以谷只係反映揀錯學校。

day_bo    發表於 21-12-10 12:09

想真正咁正確認識「谷」,首先要定義「谷」。有啲家長覺得多而淺既功課就係「谷」 ,有啲家長覺得少但難既功課先係「谷」 ,有啲家長覺得多而難既功課先係「谷」。唔同定義,有唔同既解讀。

王家爸爸 發表於 21-10-13 10:56
每個小朋友有唔同既最適合學習模式。一個小朋友覺得谷,另一個小朋友覺得輕鬆,所以谷只係反映揀錯學校。 ...

因為佢地細,所以只會教佢地搵啱自己既學習模式。
個人認為,從來學任何野要追求一定層次,就算天資幾好,都唔會輕鬆就可以達到。特別體同音。academic 方面,香港教育制度下要求既accuracy 都係。

王家爸爸 發表於 21-10-13 11:00
想真正咁正確認識「谷」,首先要定義「谷」。有啲家長覺得多而淺既功課就係「谷」 ,有啲家長覺得少但難既 ...

學校谷有得揀,父母谷冇得揀,父母催谷其實幾恐怖:部分家長唔認啫!

Kirin007 發表於 21-10-13 12:07
學校谷有得揀,父母谷冇得揀,父母催谷其實幾恐怖:部分家長唔認啫!

認咗,級數只可以最高達學霸級別,離學神級別仍然係遠嘅~~~

b3410 發表於 21-10-13 09:50
果時冇乜網上資源,英文exposure的確學校為主,所以會有差距。不過依家資訊發達,生活日常中隨時可以接觸到 ...
呢個亦係內在學習因素同環境既差異。雖然而家網上資源豐富,但都要有內在主動學習既因素先會願意從外吸收更多資訊。觀乎小囡,家中未能提供英語環境俾佢,但升中後,短短一年半載,因為學校豐富既英語環境,令佢起英語既聽講讀寫上大大提升,呢個情況,我有預計過,但預計唔到竟然咁快,上年度更係經常zoom課,所以覺得學校環境、同儕能力仍然佔好重要既因素。

王家爸爸 發表於 21-7-11 13:52
現實係香港同大陸都一樣,害怕小朋友輸在起跑線既家長,一定比放羊既多。
個人認為,谷同放羊對小朋友好定 ...

對呀,因材施教才是王道!
而且沒有必定會出類拔萃的,接受平庸也是一種成功。

王家爸爸 發表於 21-10-13 11:00
想真正咁正確認識「谷」,首先要定義「谷」。有啲家長覺得多而淺既功課就係「谷」 ,有啲家長覺得少但難既 ...

課程及功課的質素,亦反映學校的成績!

mcl203 發表於 21-10-13 12:47
認咗,級數只可以最高達學霸級別,離學神級別仍然係遠嘅~~~

見你多次講到學霸學神論,我唔知係邊個網友提出㗎?誠然,讀書嚟講成績係結果、入U入咩科係結果,而以結果論:都有高中先超車入到神科嘅,所以借唔借外力因人而異、並無高下之分!做到年級NO.1,仲有香港,仲有亞洲、世界!

又講催谷呢個主題:有家長覺得唔跟人玩法會好蝕底,入唔到band1校又好慘,所以自細開始不斷撲興趣班補習班,讓四五歲嘅玩家變咗扯線公仔,揠苗助長。我都唔反對參加乜乜班,而且同意適量係有好處嘅!所以自認唔係怪獸家長根本無須對號入座。
能力有限、欲望無限,與大家共勉之

有首讀過的詞分享:

終日奔忙只為飢,才得有食又思衣;置下綾羅身上穿,抬頭卻嫌房屋低;蓋下高樓並大廈,床前缺少美貌妻;嬌妻美妾都娶下,又慮出門沒馬騎;將錢買下高頭馬,馬前馬後少跟隨;家人招下十數個,有錢沒勢被人欺;一銓銓到知縣位,又說官小職位卑;一攀攀到閣老位,每日思想要登基;一朝南面做天子,去想神仙下象棋;洞賓陪他把棋下,又問哪有上天梯;上天梯子未做下,閻王發牌鬼來催;若非此人大限到,上到九天還嫌低。

Kirin007 發表於 21-10-13 14:53
見你多次講到學霸學神論,我唔知係邊個網友提出㗎?誠然,讀書嚟講成績係結果、入U入咩科係結果,而以結果 ...

自己google下,學神學霸學渣嘅意思,已經係有嘅定嘅形容對象。你似乎一直解錯意思,我都係見有人咁講,我先請教自己識果位學生~~~

mcl203 發表於 21-10-13 15:09
自己google下,學神學霸學渣嘅意思,已經係有嘅定嘅形容對象。你似乎一直解錯意思,我都係見有人咁講,我 ...

學霸聽得多,學神就第一次在EK呢個帖見,以前在另一學校常聽到學神這兩字!
「李x駕駛學校」

自己google下,學神學霸學渣嘅意思,已經係有嘅定嘅形容對象。你似乎一直解錯意思,我都係見有人咁講,我 ...

學渣我就知,原來仲有「學弱」呢個名詞

睇完覺得成績好(刻苦)唔叫學霸囉

原來還有更多稱呼學神之外,還有學魔,學渣,也分好多種

除此之外,由「學霸」衍生出的,用來描述處於不同學習水平的學生群體的詞彙還有更多,有的還成了體系。在一個版本中,稱謂等級從高至低排列乃:學魔、學神(學帝)、學霸、學痞(學屌)、學民、學弱、學渣、學殘、學沫、學水。這些稱謂分為三層。其中處於「上層」的學魔、學神、學霸成績優越,但三者之間還存在細微差異。比如學魔偏指對學習「走火入魔」者[29];學神則比學霸更勝一籌,且常做相對高難度的練習題卻遊刃有餘[22];學霸則指不但學習好,課外特長——諸如之類——也多,社交範圍又廣泛者[29]。「學痞」一詞適用的物件「徘徊於學霸與學渣之間」,有時有超越學霸的天賦,有時潛心學習不問世事;上課只看心情,作業一筆帶過;沒有學霸執着,亦沒學渣頹廢[22];但成績很好[30]。而學民等詞則位列「中層」[29]。其中「學民」佩服「學霸」,欲將其超過並為之努力,而又瞧不起「學渣」[22];「學弱」長期熬夜,不堪重負身體虛弱[30]。學渣等詞位列「下層」[29]。其中,「學渣」處於「半瘋癲狀態」,刻苦而不得志;「學殘」處於「全瘋癲狀態」,不堪學業重負而「沒有人樣」;「學沫」並不努力,混日子但仍盼不勞而獲;「學水」自暴自棄[30]。這個體系在一些同學間已形成「民間共識」[30][31],被不斷流傳,成為同儕間自嘲或調侃內容,不少老師校長亦聽過這些說法[30]。 而在另一個體系中,學生按學習水平被分為學霸、學神、學弱、學渣。刻苦而高分者為學霸;不刻苦而高分者為學神;刻苦而低分者為學弱;從不學習又無好成績者為學渣。其關係可借用坐標系表現,見圖。[13]

b3410 發表於 21-10-13 15:29

人都癲咗

b3410 發表於 21-10-13 15:29

我「暈咗」唔駛知咁多,知自己果啲係學x就夠

唔認老唔得,學酥、學鬼、學癌、學婊、學糕,如果唔睇釋義,聽到都唔明係意思
‹ 上一主題|下一主題