用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 正確認識「谷」
樓主: Face3366
go

正確認識「谷」   [複製鏈接]

醒目開學勳章

mcl203 發表於 21-10-12 15:33
我成日有個謎思,如果人哋唔谷你,為乜要主動出擊?為個人嘅崇高理想而奮鬥?即係咁,學校只係要求你上PE ...
今日話你聽6粒*可以讀神科,難保第日要10粒,都係谷定好~~

fatman69 發表於 21-10-12 15:36
識得咁迂迴升學已經好好,證明成長左!

因為自己同身邊好多朋友都係咁 所以更加唔想個仔咁迂迴同崎嶇 我贊成谷同有要求 但不算過份 只要求

小學:100人考30名以內
中學:150人考100名以內

咁算唔算怪獸?哈哈

tkhhung 發表於 21-10-12 15:18
cc 一定不谷

你真了解實情

sevenature 發表於 21-10-12 15:44
因為自己同身邊好多朋友都係咁 所以更加唔想個仔咁迂迴同崎嶇 我贊成谷同有要求 但不算過份 只要求

小學: ...

當然以全級前10% 為目標

昨日先同朋友傾開,普通中學畢業,當年讀U,臨畢業諗住爆科,佢科科都爆得起,資優仔,要做一定做到,但惟獨英文爆唔起,所以佢話第時有細路仔,一定會盡量考慮入傳統名校,因為上到大學,語文科系真係同普通中學有距離,呢啲唔係可以起中學階段就可以收窄。

以前學位少,大家都找尋提升自我機會,現在學位多左,就要找尋入讀好科目機會。
小30/100,正常的。
中100/150就不易升大,除非這是B1a校。

PTL_L 發表於 21-10-12 16:01
昨日先同朋友傾開,普通中學畢業,當年讀U,臨畢業諗住爆科,佢科科都爆得起,資優仔,要做一定做到,但惟獨 ...

英文真係要長期作戰 上到英文中學 大部份科目都係英文 少些基礎都好辛苦

tkhhung 發表於 21-10-12 16:06
英文真係要長期作戰 上到英文中學 大部份科目都係英文 少些基礎都好辛苦
...
中學階段佢都處理到,資優仔學野快,但語言真係要浸,所以佢已經諗定教自小朋友方向,雖然婚都未結

PTL_L 發表於 21-10-12 16:08
中學階段佢都處理到,資優仔學野快,但語言真係要浸,所以佢已經諗定教自小朋友方向,雖然婚都未結 ...

妳朋友長期有夢想

tkhhung 發表於 21-10-12 16:11
妳朋友長期有夢想
快人一步,理想達到
但我們呢啲平凡人,有時好羨慕呢啲資優生,真係只要想,基本上就可以做到,佢中學時直情上堂瞓覺,但考級三,又俾啲老師叫佢起身答問題,瞓覺期間,但又答到,激死啲老師,無得鬧

PTL_L 發表於 21-10-12 16:14
快人一步,理想達到
但我們呢啲平凡人,有時好羨慕呢啲資優生,真係只要想,基本上就可以做到,佢中學 ...

GC 真係上堂好悶 無辦法

mcl203 發表於 21-10-12 15:33
我成日有個謎思,如果人哋唔谷你,為乜要主動出擊?為個人嘅崇高理想而奮鬥?即係咁,學校只係要求你上PE ...

真係有,我以前中學PE唔合格,係冇得考大考,预科男校女生都要,除非有醫生健康證明!咁又唔駛365日,65日不可少。 跑25個圈7公里,女生5公里。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Kathyka 發表於 21-10-12 15:15
有人話二線嘅小學更加谷,因為學校想谷成績,另升中派位成績好d?

有冇人入到一啲坊間認為唔谷又係Band  ...

坦白講谷唔谷係因人而異, 就算同一間學校, 叻果D同學咪覺得唔谷, 差果批同學既家長咪會話學校好谷囉.

講真大部份學校都唔會話自己谷架啦, 但實情係就算唔係由學校主導去谷, 學校都會迫你自己去谷,

acgy 發表於 21-10-12 22:48
坦白講谷唔谷係因人而異, 就算同一間學校, 叻果D同學咪覺得唔谷, 差果批同學既家長咪會話學校好谷囉.

講 ...

如果學校課程內容跟不上 個別同學可能是不適合就讀 多過叫谷

算唔算怪獸?

如果小朋友年年都考10名內,今年考30,你接受到?

名次只係參考,唔係指標。

我覺得小學時父母同小朋友係隊友,大家一齊爭取成績,每次測驗考試就互相檢討,了解為何失敗,如何改善進步,訂下一個目標,安排多少時間溫習,運動同娛樂。有時小朋友為了爭取多啲時間打機,會主動做功課同溫習。分數同名次只係一個獲取獎勵嘅機會。

中學後父母可以參與嘅大大減少,都係靠自己為主,初中時我對我仔嘅要求係所有課文內容要明白,跟得上,錯要知道點解錯,分數唔重要。因為佢係經自行升入中學,所以我要求佢定前40名為目標。高中就全自己發揮,父母只需關心下同提點佢升大學揀科嘅目標。

Band5 發表於 21-10-12 23:08
算唔算怪獸?

全級多少學生 平均分是否跌咗 還要看邊間中學 好難一刀切評論 如果屬中上 看家長期望 是否初中要馬上谷學業?

算唔算怪獸?

哈哈…成個小學生涯,基本上徘徊18-26,名列前茅概年年都係個班,好平淡無驚喜,但自己睇學校往績知道前50係會入到band 1 所以真心覺得有30都Ok…中學都想學下你放手 但佢唔係自行考入所以又擔心呢樣擔心個樣也不敢目標太高…

sevenature 發表於 21-10-13 00:31
哈哈…成個小學生涯,基本上徘徊18-26,名列前茅概年年都係個班,好平淡無驚喜,但自己睇學校往績知道前50 ...

我覺得最好嘅放手就係令佢自己上心,父母定嘅目標點都唔及佢自己定嘅更能夠實行,所以中學後就多啲同佢講升大學嘅資訊,佢有咗方向就容易有目標。

算唔算怪獸?

如果小朋友年年都考10名內,今年考30,你接受唔到,呢個唔係怪唔怪獸既問題,係愚唔愚蠢既問題。
小朋友之前年年都考10名內係事實,而今年考30都係事實。實實在在既事實,你無得唔接受。
預到呢啲問題,重點應該係揾出問題(如果你覺得係問題)既背後因素,呢啲因素有啲係你控制到既,有啲係你控制唔到既。理性既做法係,諗辦法改變啲你改變到既因素。

PTL_L 發表於 21-10-12 16:01
昨日先同朋友傾開,普通中學畢業,當年讀U,臨畢業諗住爆科,佢科科都爆得起,資優仔,要做一定做到,但惟獨 ...
果時冇乜網上資源,英文exposure的確學校為主,所以會有差距。不過依家資訊發達,生活日常中隨時可以接觸到,英文方面的差距應該可以大大減少
‹ 上一主題|下一主題