用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 正確認識「谷」
樓主: Face3366
go

正確認識「谷」   [複製鏈接]

sevenature 發表於 21-10-12 12:13
雖然成績差唔讀書都有好多成功例子,比例問題囉…又唔一定係講話揾幾多概,係神校出黎有神校概關係網、世 ...

已假設即定答案旁人講乜都無用,個人更buy尋找答案.

Kirin007 發表於 21-10-12 10:13
呢個我唔敢講,只不過提提大家唔好以成績/神校論英雄

識幾個朋友,子女升小時都話吾介意讀甚麼小學,吾會谷佢,只希望子女開開心心讀書就得啦!
到子女小四小五時,聽到的又是另一回事,大多埋怨同人差距遠,愁升中選校選擇不多。
有朋友子女讀沙田名小,希望直上同系中學,小三時佢仲話要比個仔玩下先,到小四先谷,到小五問佢情況如何,朋友話完全谷吾起,擰晒頭!希望捱到B2,最後B3收場!
升中派位好現實,好殘酷!殘酷在自己的決定可能要子女承受哂!

fatman69 發表於 21-10-12 13:18
識幾個朋友,子女升小時都話吾介意讀甚麼小學,吾會谷佢,只希望子女開開心心讀書就得啦!
到子女小四小五 ...

又咁樣諗:總會有人band3,谷得起固然好事,谷唔郁都非罕事,所以大多都係盡人事聽天命

到子女小四小五 ...

Happy 完小學之後 家長才後悔

到子女小四小五 ...

所以我永遠相信 讀書是要自小培養, 一定要培養學習能力, 大了才後悔, 實在很難追。

Sheep06 發表於 21-10-12 13:56
所以我永遠相信 讀書是要自小培養, 一定要培養學習能力, 大了才後悔, 實在很難追。
...

所以何謂「谷」?
會否是自小恆常平淡學習,突然加強訓練,咁就係谷?頂吾到谷就是力有不逮之意?

tkhhung 發表於 21-10-12 13:44
Happy 完小學之後 家長才後悔

開開心心讀六年小學,再開開心心讀六年中學,不爭不逐,不追不趕!這就是很多EK家長祈望的「童年的愉快學習生活|!

fatman69 發表於 21-10-12 14:18
開開心心讀六年小學,再開開心心讀六年中學,不爭不逐,不追不趕!這就是很多EK家長祈望的「童年的愉快學 ...

你這樣講 不敢評論

Sheep06 發表於 21-10-12 13:56
...

非常同意 加上自律性及責任感 缺一不可

tkhhung 發表於 21-10-12 14:25
你這樣講 不敢評論

你有冇留意,在EK經常有家長出帖,找尋吾谷的B123校?想子女讀得舒服愉快,是很多父母的願望,只是結果如何就甘苦自知了。

fatman69 發表於 21-10-12 14:44
你有冇留意,在EK經常有家長出帖,找尋吾谷的B123校?想子女讀得舒服愉快,是很多父母的願望,只是結果如 ...

坦白講 所謂谷吾谷學校 只是表面上看到 好多學生應付自如 最緊要在小學打好基礎

fatman69 發表於 21-10-12 14:18
開開心心讀六年小學,再開開心心讀六年中學,不爭不逐,不追不趕!這就是很多EK家長祈望的「童年的愉快學 ...

然後出來愉快地工作,過幾年喺Open U(都大)讀返個part time學位,或者準備升職啦讀返個澳洲遙距MBA? 係咪咁?

有人話二線嘅小學更加谷,因為學校想谷成績,另升中派位成績好d?

有冇人入到一啲坊間認為唔谷又係Band 1嘅學校,但入讀之後發覺並唔係想像中咁輕鬆?

醒目開學勳章

mcl203 發表於 21-10-12 11:38
學校谷一谷你,不少學生已經要自動式回應,溫書。谷亦都可以唔使表面,拉後下條終點線,學生就要跟住跑出 ...
呢啲叫被動式催谷,同主動式又有多少分別,至低限度physically無咁多torture(操卷操到手跛),但那邊廂精神上就要承擔得起連環打擊,eq要夠高先得

呢度好多人引用例子,咁啱識個讀開名女直嘅,小學已經谷到暈暈地但始終位處中游,有幸(不幸?)原校直升,逢2進1,留班留到唔好意思,捽之轉去普通學校,反而重拾讀書樂趣,畢業後放洋留學。。。都係嗰句,谷得到先好谷,谷唔到就。。。

Kathyka 發表於 21-10-12 15:15
有人話二線嘅小學更加谷,因為學校想谷成績,另升中派位成績好d?

有冇人入到一啲坊間認為唔谷又係Band  ...

cc 一定不谷

醒目開學勳章

tkhhung 發表於 21-10-12 15:18
cc 一定不谷
學校唔谷學生自谷嘅典範

bobbob 發表於 21-10-12 15:17
呢啲叫被動式催谷,同主動式又有多少分別,至低限度physically無咁多torture(操卷操到手跛),但那邊廂精 ...

我成日有個謎思,如果人哋唔谷你,為乜要主動出擊?為個人嘅崇高理想而奮鬥?即係咁,學校只係要求你上PE堂,強身健體,完全冇諗過安排你出賽,自己日日放學就去場操3-4粒鐘,365日無間斷,咁為乜呢。如果PE唔合格唔可以升班,有需要就話啫~~~

Kathyka 發表於 21-10-12 15:15

有冇人入到一啲坊間認為唔谷又係Band  ...

你去問100間中小校長,「你地學校谷吾谷?學習愉快嗎?」
100個都話吾谷,本校學生學習愉快。
但结果係90間係谷,9間要自主谷,1間未確定谷吾谷!
根本香港的教育制度就係要谷!
只是要被動去谷?定係自主去谷?

sevenature 發表於 21-10-12 14:51
然後出來愉快地工作,過幾年喺Open U(都大)讀返個part time學位,或者準備升職啦讀返個澳洲遙距MBA? 係咪咁 ...

識得咁迂迴升學已經好好,證明成長左!

tkhhung 發表於 21-10-12 15:18
cc 一定不谷

我只係聽聞過,CCPS啲中文部份係國內教才,唔係另類谷法?朋友要代木蘭從軍,佢都話自己都頂唔住。不過,當年都係少討論課程,只係果次佢呻左出嚟~~~
‹ 上一主題|下一主題