用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 正確認識「谷」
樓主: Face3366
go

正確認識「谷」   [複製鏈接]

個個都想提高學習嘅興趣,但香港好現實,傳統學校一個呈分一個DSE,唔得就係唔得,真係唔想用其他藉口安慰自己…好簡單講,小五小六數學你肯操卷不難高分,咁操幾多叫谷點又唔算谷呢?

October. 發表於 21-10-11 19:51
我就一定話我仔全靠勤力,事實上,中等資質,只要用心讀+勤力,成績都唔會差。
...

但如可以用少d時間溫習,就可以有多點時間發展自己的興趣

再講下自身經歷,小朋友只係入到英中1A1B個d 地方學校,但個環境已經令自己同小朋友明白,一定要勤力溫習,有無興趣都要溫,溫完都不一定高分,但唔去溫書好快會比人淘汰,已經唔係講谷唔谷了。講真,有幾多個人可以唔溫習靠上堂過目不忘?

tkhhung 發表於 21-10-12 08:31
有都不會在EK 發言

呢到好多尖子......

bananaGi 發表於 21-10-12 09:50
呢到好多尖子......

尖子不同學神

sevenature 發表於 21-10-12 09:01
個個都想提高學習嘅興趣,但香港好現實,傳統學校一個呈分一個DSE,唔得就係唔得,真係唔想用其他藉口安慰自己 ...

同意.
我一早就係看透自己要係呢到讀書, 就唯有跟返人地玩法....

bananaGi 發表於 21-10-12 07:49
點淡化?

高分唔讚低分唔鬧?

家長過分睇重分數/次第,容易從小養成小朋友對讀書變成結果論,心中諗只要考第一我老竇老母就開心,而唔係我努力啦佢哋就開心

考得好你可以讚佢好叻喎考得咁好成績(結果);但係都可以讚佢好勤力、有俾心機(過程);睇你想嚮佢哋心中強化乜嘢係重點?
考得差鬧都冇用,不如試著傾下原因,諗下解決辦法!家長點出錢出力都考得差不如趁早諗下第二條路囉!

事實上家長冇可能完全唔緊張成績,我講唔好將成績作為家長褒或罵嘅誘因。

僅代表個人觀點

tkhhung 發表於 21-10-12 08:31
有都不會在EK 發言

呢個我唔敢講,只不過提提大家唔好以成績/神校論英雄

醒目開學勳章

sevenature 發表於 21-10-12 09:44
再講下自身經歷,小朋友只係入到英中1A1B個d 地方學校,但個環境已經令自己同小朋友明白,一定要勤力溫習, ...
溫書同谷係2回事,書就點都要溫,谷就未必需要(起碼初中)
中學唔同小學,就算上堂過目不忘都未必得,因為唔會只考課文內容,要識融會貫通先得

傻太 發表於 21-10-12 09:17
但如可以用少d時間溫習,就可以有多點時間發展自己的興趣

天生資優當然好, 佢地理解能力強, 的确某d科的确可以較慳時間就掌握到, 不過, 既使叻到如狀元, 多數公開試前都要大量操卷, 我醫生親戚同我女講過, 既使數學, 有d題型、公式都要記要背, 唔係聰明就一定高分.
是否資優命生成,我地冇得揀, 中等資質係大多數, 肯勤力加上讀書方法、技巧運用得當, 成績都唔會差.
至于發展興趣, 亦舒講過"時間是擠出來的, 一擠就會有", 我仔溫溫下書, 坐得耐就要落樓下打下波, 游下水, 運動係佢既最大興趣.

October. 發表於 21-10-12 10:56
天生資優當然好, 佢地理解能力強, 的确某d科的确可以較慳時間就掌握到, 不過, 既使叻到如狀元, 多數公開試 ...

我果個一星期波4-5日,每次連來回4小時,去邊擠出嚟現初中還頂得住,但都要佢不理旁人目光係車程上擠時間溫書、做功課(陣間不知情人事又會話香港學生慘、怪獸家長

Kirin007 發表於 21-10-12 10:13
呢個我唔敢講,只不過提提大家唔好以成績/神校論英雄

我贊同你對小朋友鼓勵性概表達方法 不過現實生活/客觀的現實 不能不讓我覺得/承認成績好讀神校入醫科之類做專業人士個d人 的確係高人一等

bobbob 發表於 21-10-12 10:17
溫書同谷係2回事,書就點都要溫,谷就未必需要(起碼初中)
中學唔同小學,就算上堂過目不忘都未必得,因為 ...

學校谷一谷你,不少學生已經要自動式回應,溫書。谷亦都可以唔使表面,拉後下條終點線,學生就要跟住跑出力啲~~~

谷唔谷只係個人主觀感覺根本冇一個定義。只要覺得適合自己小朋友佢又可以接受就得,不用理旁人目光。例如,我覺得考學校多報幾間係多搵幾個機會俾小朋友,有人又覺得係怪獸行為,報咁多學校根本唔會有咁多適合的學校。再者,有時係小朋友自己想做好啲所以花好多時間溫書。我女就話佢學校級頭覺得一啲壓力都冇,點解個個都話佢一定好大壓力好多負面情緒呢?佢只係自己想考第一所以努力學習,家長根本冇要求佢。

sevenature 發表於 21-10-12 11:19
我贊同你對小朋友鼓勵性概表達方法 不過現實生活/客觀的現實 不能不讓我覺得/承認成績好讀神校入醫科之類 ...

成績同成就不可能劃等號!讀醫成功論應該好多人唔同意,狀元都唔係個個揀醫科、法學,b1又好b3又好,絕大部份人最終都係普通打工仔。如果以搵得多寡計:好多大學生不如牛雜佬

其實一千個觀眾眼中有一千個哈姆雷特,都唔知到底乜嘢係「谷」。。如果係充實生活,鼓勵興趣,必要時敦促學業,咁應該個個都贊成啩。。不過都知有人覺得咁樣近乎天生天養,係要由細開始日日十樣八樣補充練習先算谷。。

Face3366 發表於 21-7-11 08:37
好多家長害怕谷小朋友,覺得小朋友若有壓力會不開心丶心智不健康。于是釆取放羊策略,任由小朋友發展。但結 ...

谷,或者叫做鞭策,目的就係要小朋友發揮佢嘅潛力。

鞭策唔夠,如果佢發揮唔到佢自身嘅潛力,就係浪費咗佢嘅天分,可能係終身遺憾!

相反,如果鞭策過分,只會弄巧反拙,另外,冇俾佢平衡發展,冇一個值得回味嘅快樂童年,可能係另一個終身遺憾!

我自己最想嘅係一方面幫小朋友平衡發展,一方面培養佢自我鞭策,有自己目標,自己決定自己嘅人生,父母在旁只係輔助角色,提供佢嘅所需,尤其是機會,同在佢偏離路線時提點下。

Kirin007 發表於 21-10-12 11:51
成績同成就不可能劃等號!讀醫成功論應該好多人唔同意,狀元都唔係個個揀醫科、法學,b1又好b3又好,絕大 ...

雖然成績差唔讀書都有好多成功例子,比例問題囉…又唔一定係講話揾幾多概,係神校出黎有神校概關係網、世襲襲斷性、職業概地位、身份象徵等,即係兩公婆律師帶個小朋友in神校同個牛雜佬帶個小朋友去in概分明…

sevenature 發表於 21-10-12 12:13
雖然成績差唔讀書都有好多成功例子,比例問題囉…又唔一定係講話揾幾多概,係神校出黎有神校概關係網、世 ...

EK經常有人覺得神校係竹門對竹門。
不過牛雜仔如果有得in神校,一D都吾簡單囉!肯定有食力!

在旺區食串牛雜吾平架!睇你係咪猛人律師啦!牛雜佬好收入過律師吾奇架!

Face3366 發表於 21-7-11 08:37
好多家長害怕谷小朋友,覺得小朋友若有壓力會不開心丶心智不健康。于是釆取放羊策略,任由小朋友發展。但結 ...

有時谷係有需要嘅。阿仔而家讀緊大學。細時讀二線小學,最近佢問我點解唔讀直資小學,佢嘅英文同好多同學有一段距離,我笑佢幼稚園時一舊飯咁,邊會有直資收你!冇報一線小學,就係唔想谷。搵英文補習,佢一陣又話自己搞得掂唔想再補,而家就知道不足!

話時話,當年親戚直資小二嘅英文作文,要求仲高過阿仔當年6年班,唔知算唔算谷?
‹ 上一主題|下一主題