用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 正確認識「谷」
go

正確認識「谷」   [複製鏈接]

好多家長害怕谷小朋友,覺得小朋友若有壓力會不開心丶心智不健康。于是釆取放羊策略,任由小朋友發展。但結果真如我們所預期的嗎?不見得。在研究人類幸福快樂的根源,智者早有定論:人的痛苦原因有兩個,一個是欲望得不到滿足,一個是欲滿得到滿足。可見,人的情緒其實比較犯賤,冇錢固然苦惱,有錢一樣痛苦。人的快樂泉源,來自於對自我的價值肯定,就是常說的存在感。小朋友其實也一樣,家長不催谷,零要求,未必見得他們會快樂,尤其見到同儕有寸進,而自己卻不知所謂的時候。基於此丶作為小朋友的引導者家長我們,必須要重新認識谷的含義,並且掌握怎樣巧妙地谷。竊以為,小朋友由BB到成人丶中間會有一段懵懂的少年時段。在這段時間里,家長的引導非常重要。三字經說的透徹:子不教,父之過。教不嚴,師之惰。小朋友有無教養,父母要負九成責任。谷小朋友學習,不是死谷爛谷,而是循循善誘。小朋友學習遇到困難,家長要協助去解決。我見有的家長,一見小朋友玩手機就責備:返房溫書!見到小朋友揸住本書,正襟危坐,就覺得心安理得,完全不去想小朋友是否睇得入腦。考試成績不好,就歸結於小朋友能力差,又或者怨這怨那,是否祖墳風水問題?一一一家長從來不會去想一想,自己有沒有盡责任。谷小朋友但要讓她們感覺不到谷,谷小朋友讓她們在有適當壓迫感下獲得存在的滿足感,谷小朋友讓他們懂得珍惜寸光陰。凡此,乃吾等為人父母者必須要做的。一一一您們覺得呢?
   17    0    0    0

級頭學霸永遠都話唔谷架啦!自細唔知聽幾多。

Face3366 發表於 21-7-11 08:37
好多家長害怕谷小朋友,覺得小朋友若有壓力會不開心丶心智不健康。于是釆取放羊策略,任由小朋友發展。但結 ...
現實係香港同大陸都一樣,害怕小朋友輸在起跑線既家長,一定比放羊既多。
個人認為,谷同放羊對小朋友好定壞,其實需要睇小朋友既性格同家長既資源。性格錯配同資源不足都會係災難。谷需要谷小朋友受谷既範疇,放羊要放小朋友根基好、興趣大既範疇。

day_bo    發表於 21-12-10 11:52

哦!
一樣米養百樣人

高達紅色 發表於 21-7-11 13:40
級頭學霸永遠都話唔谷架啦!自細唔知聽幾多。

... D家長永遠都話無溫書呀.... 去左玩呀....  無理喎....

bananaGi 發表於 21-10-11 17:00
... D家長永遠都話無溫書呀.... 去左玩呀....  無理喎....

呢樣嘢需客觀啲睇人哋講又冇冒犯到邊個放養係基於好多因素:父母工作、家庭經濟、個人資質、性格等等,有的其實不叫放養叫放棄!齋講讀書係有部分人唔溫書都應付到嘅,反而綜合素養會比資源多嘅同學差!而每個家庭對子女嘅預期值好有差異,教養方式又可以好唔同。

回覆樓主:

真係好睇父母自己咩心態。

我眼中的教育,谷不是逼迫,是對孩子的興趣和能力了解後 對她說:我知道你能行。羊也不是放棄,是信任的選擇。 個人來說,羊反而是難的。難在孩子要管住手,而大人要管住嘴。

vanillara    發表於 21-10-11 23:00

Kirin007 發表於 21-10-11 17:36
呢樣嘢需客觀啲睇人哋講又冇冒犯到邊個放養係基於好多因素:父母工作、家庭經濟、個人資質 ...

要出力嘅,只可以達學霸級別~
要放養嘅,才能達學神級別~
不少家長追求嘅,係學神級別,最多出埋直升機~~~

bananaGi 發表於 21-10-11 17:00
我就一定話我仔全靠勤力,事實上,中等資質,只要用心讀+勤力,成績都唔會差。

mcl203 發表於 21-10-11 19:13
要出力嘅,只可以達學霸級別~
要放養嘅,才能達學神級別~
不少家長追求嘅,係學神級別,最多出埋直升機 ...

學習能力的而且確有強弱之分,有讀十分鐘頂人哋半個鐘,所以齋讀書係有輕輕鬆鬆可以做學霸嘅,以成績論英雄意義唔係好大,我非常認同網友講EQ緊要過IQ,勤力比天份更終身受用。港大張翔說過:他絕對唔係學霸,最多算係中上!所以重要嘅唔係成績,係學習嘅興趣,我諗咁樣睇就唔會介意人哋講乜乜學神毋需push!而過份谷嘅家長又要諗下會唔會扼殺仔女學習興趣囖

Kirin007 發表於 21-10-11 20:21
學習能力的而且確有強弱之分,有讀十分鐘頂人哋半個鐘,所以齋讀書係有輕輕鬆鬆可以做學霸嘅,以成績論英 ...

輕輕鬆鬆而又成績非常頂級,呢個級數叫做學神,你評佢係學霸,可能,佢父母係唔同意嘅~~~

mcl203 發表於 21-10-11 20:32

輕輕鬆鬆而又成績非常頂級,呢個級數叫做學神,你評佢係學 ...

普通人同神人的分別

mcl203 發表於 21-10-11 20:32

輕輕鬆鬆而又成績非常頂級,呢個級數叫做學神,你評佢係學 ...

從人口基數來講,大陸同印度能稱學神的都廖廖可數,700幾萬人口地就低調啲啦,喺EK,未必有

Kirin007 發表於 21-10-11 20:21
學習能力的而且確有強弱之分,有讀十分鐘頂人哋半個鐘,所以齋讀書係有輕輕鬆鬆可以做學霸嘅,以成績論英 ...
認同。小學時,小聰明是夠用,基本上去到中學,一懶啲,好容易俾人迎頭趕上,所以小聰明是有用完的一日。

PTL_L 發表於 21-10-11 21:20
認同。小學時,小聰明是夠用,基本上去到中學,一懶啲,好容易俾人迎頭趕上,所以小聰明是有用完的一日。 ...

個人認為父母嘅取態會有較大影響:父母與人言談之間常以仔(女)成績為傲,抑或父母常責罵仔(女)成績唔理想。大家盡量淡化成績嘅價值,可能會有意想不到嘅效果(我估)

Kirin007 發表於 21-10-11 22:02
個人認為父母嘅取態會有較大影響:父母與人言談之間常以仔(女)成績為傲,抑或父母常責罵仔(女)成績唔 ...

點淡化?

高分唔讚低分唔鬧?

Kirin007 發表於 21-10-11 21:15
從人口基數來講,大陸同印度能稱學神的都廖廖可數,700幾萬人口地就低調啲啦,喺EK,未必有
...

有都不會在EK 發言

bananaGi 發表於 21-10-12 07:49
點淡化?

高分唔讚低分唔鬧?
看是否已盡力而為?
‹ 上一主題|下一主題