用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 全廣東話bb 想報IS N班係咪唔使諗?
go

全廣東話bb 想報IS N班係咪唔使諗? [複製鏈接]

大家好!我仔仔係2020年1月bb,即係今年年尾可以報N班喇...
由於我同老公都好懶,近幾日先真係開始諗下個仔讀咩書好 條路點行好.......
傾完都覺得想比仔仔讀IS, 但問題就黎喇...而家個仔17個月啦,一直我地都係同佢講廣東話,頂多有少量單字會教埋英文,平時我地兩公婆返工就公公婆婆湊 就更加係全廣東話...黎緊會請菲傭姐姐,今個月內會到,但對學英文黎講應該太遲喇.........
呢個情況...仔仔入到IS N班既機會係咪好細呢?初步我地target Anfield Pre-K, 再上esf K1, 但聽聞兩間既interview (play visit) 都好著重家長同小朋友溝通要全英文,小朋友要完全聽得明英文指令,咁我個case黎講係咪機會好渺茫喇?? 求大家比d意見我! THANKS! ><

3    0    0    0

回覆 shushuma 的帖子

deleted

回覆樓主:

esf K assessment好容易,但亦因為容易,好多人都可以pass, 跟住睇priority同random no黎決定收生次序。
如果一心入esf, 買debenture穩陣d。

唔好expect用菲傭姐姐黎教小朋友英文掛..............

其實考N班好易, 唔需要識任何語言to be honest.......

我小朋友 18 個月先開始上 PLAY GROUP , PN明慧 , K1,2 讀 YORK , K3 讀 YMCA international school 現在快6歲 , 已經9成英文 , 1成中文 , 無港式口音 , 唔會遲的 , 英文比較易追 , 反而中文係十分非常很難

siuta 發表於 21-7-11 15:37

遲左啲不過都仲趕得切,anfield應該入到,可以試埋tutor time. 努力啲出年年頭先in  ...
Thanks! Anfield係好易入架?我淨係知上佢地Weekday playgroup 好似會有priority...不過我地兩公婆都要返工 都帶唔到佢上...

wg_ann 發表於 21-7-12 13:59
esf K assessment好容易,但亦因為容易,好多人都可以pass, 跟住睇priority同random no黎決定收生次序。
如 ...
其實買debenture係咪淨係保證有得interview? 之後佢收唔收我 都係冇priority架嘛 係咪架?唔比係咪真係會in都冇得in? 我地係N無人仕(冇外國passport, 冇siblings, 父母non-舊生 etc...) 雖然我地都諗住係要比呢舊錢架喇...不過都想知多少少呢舊錢係有咩實際用途&#128517;

boojiji 發表於 21-7-13 11:50
唔好expect用菲傭姐姐黎教小朋友英文掛..............

其實考N班好易, 唔需要識任何語言to be honest..... ...
當然唔expect佢會教到佢咩英文, 我意思係起碼喺屋企嘅日常溝通都會變咗英文, 都應該好過而家全廣東話嘅...
都係嘅,可能考父母嘅英文會多d 不過我見好似話會有d指令嘅題目 例如 can u take an apple to ur dad? 咁上下...呢d我個仔而家就肯定死梗

chriskaan 發表於 21-7-13 12:16
我小朋友 18 個月先開始上 PLAY GROUP , PN明慧 , K1,2 讀 YORK , K3 讀 YMCA international school 現在快 ...
又啱喎 中文應該難學好多...不過其實我唔擔心佢約干年後嘅英文會學得好差,或者應該話我唔expect佢英文要超級好,只係而家擔心佢入唔到我想佢入嘅學校, 個頭開得唔好就行唔到我地想佢行嘅路....
好奇一問 你小朋友點解要轉咁多間學校嘅?

因為我仔要求英文小學 , 知道小朋友中文能力有限 , 考直/私學術唔夠人爭 , 所以 K3 轉 YMCA , 升小一有基信小學會99%收返 , 而且基信的教學方法 , 接近國際學校 , 順帶值得一提 , YMCA international school 係一間國際化幼稚園  , 咩國家的小朋友都有 , 今年我仔K3 果班 , 15個小朋友 , 當中只有4個係香港人 , 其他全部唔係日本 , 印度 , 新加坡 , 英, 法等國家都有 , 不過好老實 , 因為唔係咩名校 , 亦只係私校牌 , 所以不是本地家長首選

shushuma 發表於 21-7-13 13:18
其實買debenture係咪淨係保證有得interview? 之後佢收唔收我 都係冇priority架嘛 係咪架?唔比係咪真係會in ...

你係唔係已經research晒香港IS嘅info?
Anfield唔難入,基本上佢一開始報名你first round去interview AM班都基本上會有位。
ESF 就算有passport 都唔易,今年可能易咗我見佢今年注明有FP有priority,50萬嘅INR係for你一定有interview但唔guarantee有位因為你點都要pass佢個play visit。
IS唔多有N班,你仲可以揀TT同PIPS, 應該都係你要嘅嘢。

香港IS除咗ESF仲有其他,有啲都唔算好難入,建議你由學制揀起,Anfield係UK curriculum ESF 係 PYP / IB, 如果你諗住第日送去英國讀書FYI IB唔係主流。又例如去美國考咗IB都要考SAT, 所以我係先揀學制再睇學校

回覆樓主:

其實樓主仔仔係1月大B 已經比較有優勢喇,學英文不會遲啊,仲有時間。

另外可能要搵定多幾個backup, 我見EK前輩門都係報4-5間(或更多)的IS 再睇下到時邊間有offer

shushuma 發表於 21-7-11 05:33
大家好!我仔仔係2020年1月bb,即係今年年尾可以報N班喇...
由於我同老公都好懶,近幾日先真係開始諗下個仔 ...
其實你可以試下英文語境嘅N班,等佢聽得明英文,再去考K1國際學校。

回覆樓主:

IS其實D家長唔會係又報唔係又報,面試費講緊幾百至2千幾不等 (e. g ESF $500, AISHK $1,500) ,報4-5間分分鐘要5-6千,重未計留位費。。。

我自己小朋友都係讀左英文語境較好嘅PN,  再考IS K.

另外,樓主提到嘅anfield口碑都好唔錯。另外,可以諗下PIPS.  至於TT, 我小朋友讀過元朗playgroup,  就麻麻地,學唔到咩,所以對TT印象一般。

enna_tm 發表於 21-7-15 19:16
IS其實D家長唔會係又報唔係又報,面試費講緊幾百至2千幾不等 (e. g ESF $500, AISHK $1,500) ,報4-5間分分 ...

deleted

deleted

siuta 發表於 21-7-16 14:06
我當年報五間,因為N無啲人又講到好難入。留位費都俾左兩間。最後5間都收

N班讀沙褔TT, 覺得係一流,老師 ...

TT好睇分校,我知九龍塘playgroup幾好,但元朗就真係麻麻,好嘅英文老師就左,換入黎個個完全無小朋友聽佢講。我自己小朋友讀左8個月,之後出左去讀little habs... 天與地分別。

chriskaan 發表於 21-7-13 12:16
我小朋友 18 個月先開始上 PLAY GROUP , PN明慧 , K1,2 讀 YORK , K3 讀 YMCA international school 現在快 ...

想問下你地喺屋企係咪都同佢講英文呢?我都好想小朋友native英文啊

回覆 Lore306 的帖子

唔係 , 大人講廣東話多 , 小朋友講英文多

Lore306 發表於 21-7-29 10:06
想問下你地喺屋企係咪都同佢講英文呢?我都好想小朋友native英文啊

deleted
‹ 上一主題|下一主題