用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 8/9月陪去英國的家長,brainstorm下怎回港? ...
樓主: wslam1
go

[英國] 8/9月陪去英國的家長,brainstorm下怎回港?   [複製鏈接]

etoile 發表於 21-7-11 19:42
我唔夠膽去法國,擔心治安。
點解覺得法國治安差?

現在我留意緊西班牙,因為消費比較平,但又怕暑假會爆發另一邊都留意緊曼谷隔離

Chole 發表於 21-7-11 19:49
我都驚㗎,今朝起身仲考慮緊改去Dubai ,不過老公有親戚地膽,萬一有事都可以揾佢幫手。

法國治安差?我反而唸係咪貴,泰國平D

王家爸爸 發表於 21-7-11 21:39
點解覺得法國治安差?

英國通常扒手多,法國除咗扒手,仲會明搶!舉例;
十年前去,有朋友揸車接機,出巴黎市區途中話,有班劫匪長駐呢條路,見的士入面係東方人就揸車追車搶。
早錢年我親戚跟團,成團人被人圍想搶嘢,佢哋努力惡返轉頭先力保不失。臨走上機前聽到自己個導遊同另一團剛到埗嘅導遊傾計,話有個B6落機冇耐就被人扒咗唔記得幾千定幾萬歐羅。youtube有條片,一架載住東方遊客嘅旅遊巴,喺紅綠燈前一停低,就有好幾個黑人衝上前打開車廂下面個行李架搶喼!
巴黎只有兩種中國人:被人打劫過or 偷過嘢嘅中國人,同埋仲未被人打劫過or 偷過嘢嘅中國人!

etoile 發表於 21-7-12 06:40
英國通常扒手多,法國除咗扒手,仲會明搶!舉例;
十年前去,有朋友揸車接機,出巴黎市區途中話,有班劫匪 ...
其實除咗港台日韓星之外,其他地方扒手都多,明搶我只係喺意大利同大陸遇過。去到歐洲,你只需要將個背囊孭喺前面,就無事。近年大陸人會成為目標,主要係因為炫富效應,同中唔中國人無太大既關係。任何人孭住個名牌袋,一抽二褦名牌野,都可能係偷搶既目標。我以前都叫我啲大陸同事、學生,出差歐洲時唔好帶來名牌,聽我話既都無出過事。

luckyangel 發表於 21-7-12 01:06
法國治安差?我反而唸係咪貴,泰國平D
法國啲野真係好貴好貴。

etoile 發表於 21-7-11 15:12
昨日到埗杜拜,今日開始倒數21日,有問題我盡量答。

etoile請問, 只有15歲小朋友持特區護照英國進入杜拜可以嗎 ?有什麼手續 ? 杜拜用英磅及港元可以嗎 ?小朋友細真是很擔心她不懂得複雜手續及安全 ,但想她返香港接種疫苗,謝謝你 。

PatrickTsui 發表於 21-7-12 14:08
etoile請問, 只有15歲小朋友持特區護照英國進入杜拜可以嗎 ?有什麼手續 ? 杜拜用英磅及港元可以嗎 ?小朋友 ...

佢自己一個? 唔知航空公司畀唔畀佢上機同埋可唔可以自己入住酒店喎?

etoile 發表於 21-7-12 14:46
佢自己一個? 唔知航空公司畀唔畀佢上機同埋可唔可以自己入住酒店喎?
...

明白了多謝解答,未試過去杜拜或轉機經杜拜,我不知這方面資料, 但是BA有Children Travel Along consent就可以上機 ,但我最想知道去杜拜安全嗎?及手續繁複嗎 ?

PatrickTsui 發表於 21-7-12 15:28
明白了多謝解答,未試過去杜拜或轉機經杜拜,我不知這方面資料, 但是BA有Children Travel Along consent ...

As an unaccompanied minor yes. You can ask the Airline about this service.  I'm assuming that the minor will be met by parents in dubai.
If minor will be met by someone else then you'll need to provide an authorization letter.  Again ask the airline
https://m.khaleejtimes.com/news/general/new-rule-for-children-travelling-to-the-uae-

PatrickTsui 發表於 21-7-12 15:28
明白了多謝解答,未試過去杜拜或轉機經杜拜,我不知這方面資料, 但是BA有Children Travel Along consent ...

樓上係人哋答嘅。
英國入杜拜只要72小時PCR negative result ,minor你要自己再check 清楚。Emirates website同Google "entry to Dubai from UK" (可能要加"minor" 字眼)會有資料。
我酒店行15分鐘到Dubai Mall ,尋晚9pm返嚟都唔覺有問題。
我會住近shpping mall或地鐵站,如果細路唔自己煮食,住近shopping mall,早餐酒店食,其他去mall食就得。Dubai Mall 個food court超大,中西美食任揀,仲未計mall入面其他食肆!
唯一問題係洗衫,一係帶齊21日替換衣物,一係搵有洗衣機嘅apartment。

回覆 etoile 的帖子

then it seems only could take BA or Qatar....if thats the route  hmmmm

etoile 發表於 21-7-12 16:20
樓上係人哋答嘅。
英國入杜拜只要72小時PCR negative result ,minor你要自己再check 清楚。Emirates webs ...

謝謝etoile給我資料,始終小朋友細,沒有其他人陪伴,始終有點擔心,我未有決定。 如果有幾個一起有照應或 身邊有一位大人,這樣就要決定了。始終小朋友返不到香港,家長們都是寢食不安 ,現在很多家長心中,比小朋友去讀書又不能回港,心中好似是一個罪過。

PatrickTsui 發表於 21-7-12 18:36
謝謝etoile給我資料,始終小朋友細,沒有其他人陪伴,始終有點擔心,我未有決定。 如果有幾個一起有照應或 ...

有冇家人在杜拜會合她?如果無,我就唔放心比一個15歲女仔在一個陌生的地方渡過21日,21日都唔短架,就算酒店比佢check in, 我覺得你會仲擔心過佢留在英國。

盡量搵親人去接佢,或至少在過冷河國家會合佢。好明白你心情呀,我女女都返唔到香港

elysemama 發表於 21-7-12 19:26
有冇家人在杜拜會合她?如果無,我就唔放心比一個15歲女仔在一個陌生的地方渡過21日,21日都唔短架,就算 ...

同感,我一定唔放心,寧願留在英國。

酒店應該都唔會俾minor check in.  

PatrickTsui 發表於 21-7-12 18:36
謝謝etoile給我資料,始終小朋友細,沒有其他人陪伴,始終有點擔心,我未有決定。 如果有幾個一起有照應或 ...

學其他人話齋,最好有個大人喺度照顧佢會好D。

我自己反而想經芬蘭或冰島走,反正要留21日,順便睇吓極光都好。

etoile 發表於 21-7-12 19:42
學其他人話齋,最好有個大人喺度照顧佢會好D。

多謝各位家長比意見,都是留在英國睇定疫情發展如何,只怕19號全面解封疫情個案急升,Alpha變種病毒很易感染,必要時才打算,Thank you everyone 。

etoile 發表於 21-7-12 16:20
樓上係人哋答嘅。
英國入杜拜只要72小時PCR negative result ,minor你要自己再check 清楚。Emirates webs ...
你好etoile, 請問你住邊間酒店我想做下參考? 另外請問由杜拜回港的 Test你有無資料可以提供? 唔該晒

我都會去英國陪開學
如何回來, 見步行步
‹ 上一主題|下一主題