用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保祿天主教小學(12津)vs聖心(11津)
樓主: Prada118
go

聖保祿天主教小學(12津)vs聖心(11津) [複製鏈接]

Prada118 發表於 21-7-14 20:38
但堅道,半山買唔起,有什麼提議?家長會全程接送,搬去邊好?thanks

無, 學校附近D補習班, 你家唔係住附近, 又要校車返學根本無用...

我地, 都只能係屋企附近找地方補...一係家長自己來...  

bj1315 發表於 21-7-15 09:38

對比過兩間課程

印象上, 聖心係好少少,  但聖保祿已經好好. 兩者已經無乜可比性,

在選校方面, 有時唔好單方面只係睇邊間學校最好,  仲要睇你住邊, 方便度, 適唔適合自己小朋友..
若果為間好少少少少, 學校走到九丈遠, 咁就有保留...

airwalk 發表於 21-7-15 10:38
印象上, 聖心係好少少,  但聖保祿已經好好. 兩者已經無乜可比性,

在選校方面, 有時唔好單方面只係睇邊間 ...

小學課程係聖保祿好少少。不過什麼叫好係主觀,我從程度,框架和教學內容比較

不過,同意如果唔係太大分別就要顧及實際上學需要

以中學為選擇,兩間都係主要上返直屬

bj1315 發表於 21-7-15 10:49

小學課程係聖保祿好少少。不過什麼叫好係主觀,我從程度,框 ...
請教一下聖保祿天主教同嘉諾撒聖心津資課程有咩分別?
學術程度與框架: 兩間都是津資小教,都要跟據教育局指引設計課程,應該差唔多,對比直資私小,課程設計淺(可能中文會深啲,但英文偏淺)
功課:兩間都有直屬中學,以功課數量大同操練,以谷高學生水平

教學內容: 睇校網站,兩間都話主科-中英數用教學活動,具體有咩分別要現讀家長分享
中文:聖心普教中,高小有思辯訓練:St Paul廣教中 , 多寫作活動
英文:兩間都話活教🧐聖心用繪本教學:St Paul theme base 教學
數學兩間話活教 未睇到有分別,常識都project base
電腦兩間都有教coding

校網站上睇到嘅嘢唔多,請教St Paul課程優勢係邊方面?

act4 發表於 21-7-23 08:59
請教一下聖保祿天主教同嘉諾撒聖心津資課程有咩分別?
學術程度與框架: 兩間都是津資小教,都要跟據教育局 ...

功課量:聖保祿不算多,二至四份,快手初小半小時內完成,無乜抄寫,只有中文詞語。嘉諾撒津校係中英常詞語抄寫,不過聖津都唔係日日有咁多。

學術:英文我自己認為St Paul 深少少 ,可能改革左(其實尤其高小唔係一般所認為咁淺)英文校本也cross discipline 寫作方面要求高少少。兩間都用readers教,宜家好多津校都係有readers. St Paul 有英數 聖津有Science 各自有銜接英中的方法

教學活動上我無詳細比較,同埋疫情對活動都有所影響

我無話St Paul 較優勝,只係功課少啲啲 英文深啲啲

2間都差唔多點比較呀,你話ST PAUL同金銀業比就或者SH同女明才咁就有得比姐.........
不如問下邊間自已最近
如果都要 坐校車就睇下邊間時間好安排
SH初小返半日,時間上真係好考功夫

Thanks ☺️

聖保祿天主教出了一個奧運銀牌何詩蓓後, 大家會唔會睇高一線?  
何詩蓓奧運奪銀 胞姊何雅舒同為飛魚 讀同一中小學曾攜手出賽

https://www.hk01.com/%E8%A6%AA%E5%AD%90/656287/%E4%BD%95%E8%A9%A9%E8%93%93%E5%A5%A7%E9%81%8B%E5%A5%AA%E9%8A%80-%E8%83%9E%E5%A7%8A%E4%BD%95%E9%9B%85%E8%88%92%E5%90%8C%E7%82%BA%E9%A3%9B%E9%AD%9A-%E8%AE%80%E5%90%8C%E4%B8%80%E4%B8%AD%E5%B0%8F%E5%AD%B8%E6%9B%BE%E6%94%9C%E6%89%8B%E5%87%BA%E8%B3%BD賽

好奇一問,SPPCS 排名點解會咁低呢?

GlennGlam 發表於 21-8-31 00:09
好奇一問,SPPCS 排名點解會咁低呢?

D所謂排名, 請問點度來?D主騙中意佢排第一, 佢咪第一,   根本無根據.

不如大家睇下找間好學校又最近自己, 好成績係要用時間沈出來,
老遠日日花個幾鐘車, 好浪費讀書時間..小朋友連玩時間都唔夠, 仲要日日坐長途車, 咁點會好成績>.

ipki    發表於 21-8-31 10:50

airwalk 發表於 21-8-31 10:49
D所謂排名, 請問點度來?D主騙中意佢排第一, 佢咪第一,   根本無根據.

不如大家睇下找間好學校又最近自己, ...

十分同意
無大分別唔值得走咁遠去讀
‹ 上一主題|下一主題