用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保祿天主教小學(12津)vs聖心(11津)
樓主: Prada118
go

聖保祿天主教小學(12津)vs聖心(11津) [複製鏈接]

mcl203 發表於 21-7-11 18:49
138x0.9 = 122, + 52=174
198-12-2-13-4=167
數字就係咁樣~~~

唔係全部叻女都上聖心, 仲有3x 更上一層樓。 英華女係大戶。

Usagicat 發表於 21-7-11 19:53
唔係全部叻女都上聖心, 仲有3x 更上一層樓。 英華女係大戶。

兩間聖心都好好成績

Prada118 發表於 21-7-10 19:11
代友問,請多給意見,謝謝! 

Deleted

kala——baby 發表於 21-7-11 19:43
回覆 mcl203 的帖子

唔計top20個,去女英華嘅一堆,再加上100個上中學,兩間呢方面真係不相伯仲,睇自己中 ...
今年鰂魚涌嘉諾撒都有一堆上ywgs,其實今年同學好幸福,當作是疫情下佢哋失去左既補償我諗除非好差既學校,否則真係冇咩邊間係派得唔好。

PTL_L 發表於 21-7-11 20:58
今年鰂魚涌嘉諾撒都有一堆上ywgs,其實今年同學好幸福,當作是疫情下佢哋失去左既補償我諗除非好 ...

今年YWG 大戶應該係 St Peter 同聖津。 如果好似小學咁3x 人一班, 佢地二間可以開一班喇。

PTL_L 發表於 21-7-11 20:58
今年鰂魚涌嘉諾撒都有一堆上ywgs,其實今年同學好幸福,當作是疫情下佢哋失去左既補償我諗除非好 ...

今年佢地10個張祝珊,家長覺得今年比上年易

Usagicat 發表於 21-7-12 02:36
今年YWG 大戶應該係 St Peter 同聖津。 如果好似小學咁3x 人一班, 佢地二間可以開一班喇。
...
咁好正常,同區抽入,連唔同區都可以倍數入時,呢兩間點會唔大戶

NNbaby 發表於 21-7-12 07:03

係呀,派得極好

Usagicat 發表於 21-7-12 02:36
...

中西區非直小最好係SP,其他不少係人少,B1率低,所謂對手唔強。本區非直小B1生似乎唔係數量太多,根本係有B1位剩。本區強係4直小,所以抽YWGS/SSGC並非想像中機會細~~~

NNbaby 發表於 21-7-12 07:03

華小入咗東區,會令他校B1生人數減少,影響最大係弱校,又變相,可能令強校生機會大咗~~~

mcl203 發表於 21-7-12 11:39
華小入咗東區,會令他校B1生人數減少,影響最大係弱校,又變相,可能令強校生機會大咗~~~
...

港華 直屬位仍在灣仔區(HK2)
直屬位跟直小(非直中)校網?
沙田SRL直屬位跟直小在九龍城(KL3)

港華
HK2 中學一覽表 頁3 (pdf 5/20)
https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/SSL_HK2_2021.pdf

聖羅撒(SRL)
KL3 中學一覽表 頁22 (pdf p.24/32)
https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/SSL_KL3_2021.pdf

Poyau 發表於 21-7-12 13:23

早排有網友post過華小解釋,唔再提了,自己去搵返。基本上係,基於學生嘅校網選擇嘅比例,去分配該區直屬位,佢哋解釋咗可能出現嘅選東區可能升Banding。除非,有學生堅持認為選灣仔用直屬位/抽中學著數咗,用直屬位選邊個校網係基本上無分別~~~

Poyau 發表於 21-7-12 13:23

SRL係完全兩樣野,和RC/SJ一樣~~~

華小舉咗幾個例子,識睇嘅就明,有機會出現,大致上咁嘅意思:
1. 多人選灣仔,可能出現分配灣仔嘅直屬位浪費左
2.多人選東區,可能出現分配東區嘅直屬位唔夠派
From Wah Yan ppt, part of one example:
按比例後,只有7個直屬學額供東區,但選東區的有10個第一組別學生,即有3個第一組別學生未能獲派直屬中學;而原本只要是第一組別的學生留在灣仔網,便必定能獲派直屬中學

回覆樓主:

亦顯示,華小入咗東區,已經成為咗區內強校。若網友提供嘅數字準確,又不出現外闖入他校英中為B2生,華小入東區本區B1 2率,已經提升>10%,當然假設華小東區B2生係已經全部可以入直中,無出現唔夠派嘅現象,否則提升更高~~~

上年我2間都叩到
揀了sppcs
升中率高
校舍新
學生Style 唔同

2揀1係難決定的

不過我過海 聖津下午校放學勁塞
搞唔掂

callyclm 發表於 21-7-12 18:57
上年我2間都叩到
揀了sppcs
升中率高

過海返學,辛苦你了,但兩間都叩到,真的恭喜!學生style 唔同,可描述多些?傳聞有少部分老師比較惡,也好chur成績和校外活動表演?返全日好過半日?thank you

Both good school.

讀下午校兼長短周是一件很痛苦的事情, 上午時段想連搵間補習社開門都難

回覆 雲牛 的帖子

仲有……放學後咩都關門,星期六好難安排活動,得星期日
‹ 上一主題|下一主題