用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學插班後感
樓主: ferrymama
go

小學插班後感   [複製鏈接]

daijuju 發表於 21-7-11 12:30
你講得好啱呀,諗起3私1直b1a%

最強的APS 都未出現。可能要等到9月網頁公佈或用家有內部資訊可以分享。

回覆 daijuju 的帖子

因為學校校網本身band 1學位唔夠,所以升中最好嗰間都只有50%頭升 band 1, 升中都唸住跟屋企地址,屋企校網夠 band 1學位,而且唔係強區,唔會跌banding

happy.4ever 發表於 21-7-11 13:31

因為學校校網本身band 1學位唔夠,所以升中最好嗰間都只有50%頭升 band 1, 升中都唸 ...

你係咪諗住轉B1B龍?原校幾多去到b1b?可比較下再決定。同埋如果直資資源會多些。

其實我都面對緊呢個問題,小朋友原校屬於地區一線津,考級三,
考左2間同區更熱門嘅一線津插班都有offer, 而家都頭痛緊係咪要轉校,因為原校升b1比率唔透明,只知道考頭70 就入到B1 pool, 而考到插班嘅學校就升中比率透明,大概頭90可入B1

小朋友嘅性格比較好勝,唔輸得,驚轉到新校名次落差太大,又追唔返,令佢失晒信心,我當然希望佢去一間更有升中保障嘅學校,但我亦了解小朋友性格,所以而家都傾向留係原校,同時俾多少少時間俾佢諗清楚

利申:小朋友一年級,上學期因新冠停課取消晒所有測驗考試,所以上學期成績表無任何學科上嘅分數,而下學期嘅成績表同名次都係出晒插班offer 先知

2jkidsfather    發表於 22-12-28 23:06

回覆 creambun 的帖子

我曾經思考留在二三線小學穩入級前五,升中實會入b1中學,輕鬆又愉快,做咩要插班去熱門一線學校又要重新適應又要面對成績的起伏且唔一定入得到b1中學?後尾睇到ek話普通學校級頭與勁校級頭一齊係中學競爭,普通校學生大概率進度、深度比唔上勁校生,我先恍然大悟,原來升入中學不是終點 。於是我幫小朋友做左插班轉校的決定。

suyking 發表於 21-7-11 16:28

我曾經思考留在二三線小學穩入級前五,升中實會入b1中學,輕鬆又愉快,做咩要插班去 ...

每間小學都有B1A 學生,但是不同學校的B1A 學生能力是否相約?當大家升到B1A 中學時就知道實力上的分野。基本功不足會追得很辛苦。

龍校未出結果,如果係龍校,一定飛過去

回覆 sumsumbbmama 的帖子

我小朋友性格同你小朋友相似,佢擔心名次會跌好多,所以唔想轉...

suyking 發表於 21-7-11 16:28

我曾經思考留在二三線小學穩入級前五,升中實會入b1中學,輕鬆又愉快,做咩要插班去 ...

但其實學校淺,可以自己私下追進度,不是嗎?

happy.4ever 發表於 21-7-12 10:39
回覆 sumsumbbmama 的帖子

我小朋友性格同你小朋友相似,佢擔心名次會跌好多,所以唔想轉...  ...

唔係間間都有名次嘅

happy.4ever 發表於 21-7-11 10:24
回覆 funseller 的帖子

原校老師咁好,會直接叫你試下同佢轉校😅 我同學校傾學習情況,學校只講下 ...

因為原校活動教學、愉快學習,對我嘅小朋友嚟講反而係種負擔。每年任教老師都褒獎我嘅小朋友對知識嘅渴求同掌握,而佢哋嘅教學要照顧絕大多數同學,去提升其他同學學習動機,所以冇辦法滿足我嘅小朋友。

daijuju 發表於 21-7-12 12:19
唔係間間都有名次嘅

我地插果間都係冇排名次, 可能始終講緊就算級90甚至級100內都仲喺B1 pool, 同學之間分數好接近學校唔想學生(/背後家長)太緊張排位以致強加壓力比學生. 理論上係明白不排名次ge好處, 但同小朋友講完佢好似唔太想見唔到名次, 話咁未唔知自己有冇進步、定唔到目標比自己etc...轉校插班真的大人細路都要好大勇氣跳出自己comfort zone, 重新適應新校的文化/ 制度/ 傳統教學定活學教學, 要be open minded...

回覆 kisani 的帖子

其實如果喺我,唔知名次會更緊張

kala——baby 發表於 21-7-12 13:06

其實如果喺我,唔知名次會更緊張

同意, 家長學生都難以將表現定位, 為消除果種不安而變相要出多更多力...但正面咁諗, 當全級頭100名學生水平太相近的話, 平均分差1分可能已跌後好多位...可能學校唔想小朋友咁細個就面對咁大心理壓力掛另一個可能性係學校想減少尖子學生轉投區外神校, 成績表冇排級名次感覺上係轉校一大barrier, 至少較難被screen out

kisani 發表於 21-7-12 12:57
我地插果間都係冇排名次, 可能始終講緊就算級90甚至級100內都仲喺B1 pool, 同學之間分數好接近學校唔想學 ...

有D學校係冇名次,但如果係考得好自然會知。會有例如科獎,級十獎等...... 。甚至成績表連分數都冇,得個grade。

所以咪有d學校喺教淺考深,教唔使深,家長都自動波做咗,唔考深真係考唔出佢哋實力
唔喺我學校~

回覆 happy.4ever 的帖子

其實真係怕小朋友覺得無論點努力都追唔返之前嘅名次,怕佢越讀越差,越來越無信心反而今次派左成績表之後,佢好似多左動力去做exercise, 更加想保住個名次

加上原校都係一線,只係比唔上插班個2間熱門,所以先咁掙扎

daijuju 發表於 21-7-12 13:18

有D學校係冇名次,但如果係考得好自然會知。會有例如科獎, ...
我地原校每學科都有班名次,同級名次,而插班嘅學校都有級同班名次反而知道有 2線happy school 一年級無名次,成績只得grade, 係因為一年級無測考,只係得評估,唔計分

回覆樓主:

其實唔同內容深淺好難比較。預咗去勁校一定會跌,因為課程又勁咗啲人又勁咗。要教佢面對而且接受挑戰同調整心態,也是學習過程之一。不過其實插得班好少會表現差,起碼都中上,不過係咪top要睇佢個學習態度。

2jkidsfather    發表於 22-12-28 23:07

回覆 picalo 的帖子

第一大人無咁多時間第二學校老師教得更有體系
‹ 上一主題|下一主題