用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學插班後感
樓主: ferrymama
go

小學插班後感   [複製鏈接]

jazzcf 發表於 21-7-28 10:55
謝謝指教, 小兒在 RC 又未去到級頭, 約級十幾, 往績有外闖機會嗎?
識人RC考級十幾,插到SJ,宜家移民潮,機會係多左

cantona2001 發表於 21-7-29 20:05
你個人都幾不知所謂,咁都要出來抽水,之前已經妖魔化我個post,話完你都唔知衰, 我講左小朋友係RC幼稚園學 ...
如果你感到不舒服,我可以道歉的,討論區唔應該樹敵,亦無必要,大家都係愛錫子女既父母,但我都係覺得「搵嚟搞」,呢樣係個人感覺,改變唔到我個人感覺。

PTL_L 發表於 21-7-29 20:10
如果你感到不舒服,我可以道歉的,討論區唔應該樹敵,亦無必要,大家都係愛錫子女既父母,但我都係覺得「搵 ...
我尊重你都係RCPS家長,一直俾到好公平嘅評價俾RCPS,我都唔想同你嘈,希望你都明白每個家庭同小朋友都唔同, 我小朋友算比較文静(主要嗜好就係睇書)但都會貪玩,轉去比較自由嘅男校係好開心,因為小息可以周圍走,而且我仔(我估男仔都比較多人係咁)唔太須要痴住固定朋友玩,去到新學校又好快識到班好朋友,所以你嘅“感覺或經驗”唔一定可以套用係其他人身上。
我小四插班係星期一交form, 星期三in, 星期四收,真係算慳水慳力,校巴時間咁啱又好左,每日又慳左來回成個鐘,總結就係一個正確決定。

cantona2001 發表於 21-7-29 20:44
我尊重你都係RCPS家長,一直俾到好公平嘅評價俾RCPS,我都唔想同你嘈,希望你都明白每個家庭同小朋友都唔同 ...

其實可能你比較敏感咗少少,又或咁啱我都係rcps既家長,但你睇返個你既post,我一開始係支持你轉校的,而對你轉完又轉而發表意見最先唔係我,我都係睇post先知。我都係果句,如果放起我小朋友身上,我都係覺得搵嚟搞,但人人唔同,你同小朋友覺得適合就好喇。

ferrymama 發表於 21-7-10 09:52
其實小朋友都成績不錯,做父母希望可以搵一間更優質既學校,因材施教。
自己學校考試後,就係接踵而來既adm ...

我小朋友讀梗私小,我都係想轉去龍校或校網好d,點知兩間龍in左次就無影,有間校網唔錯既收左,家下等梗間直資,小朋友話好鐘意,好緊張,等待既日子真令人好忐忑。

你講得好岩,見佢自己學校考完試後仲要溫書去插班…覺得佢都好合作,同有話佢知點解會轉校,佢都認同,仲會講鐘意邊間,唔鐘意邊間,小朋友大左有自己思想,都唔能夠家長想就得既。不過出去做下其他學校既試卷都係一個好好既經驗,每次小朋友做完卷都滿有自信,見到佢咁都好開心。

lflxl 發表於 21-7-10 10:29
完全明白 有時會覺得幾分心酸 會質疑自己 逼佢地離開舒適層去競爭 究竟係為佢地自己?定為父母?但初衷一定 ...

最重要睇小朋友意願,始終佢係用家,讀得唔開心…去神校也無用。

曾經有間去in佢話佢唔鐘意,因同區既學校已收左佢,兩間中佢鐘意收左佢果間,夠膽話收佢都唔讀,面試時當面講某某學校已收左佢(emoji)結果見一次就完。面試前我有講,因為應承承左學校會去參加面試,所以都照去啦,收左你也可唔讀架姐。

szeszeeee 發表於 21-7-10 10:46
講得岩,三個月內計埋校內考試,小女共考6次試,每天佢放學回來同星期六日都不停溫習….非常辛苦

但turn  ...

係…見到佢又要考學校試,學校仲要考TSA、又分班試…跟著仲要去考插班,真係好心痛…但又無辦法…你女女好叻間間都offer,想8下新學校係咪直資?我響另一個post見到你話有offer。

siutreasure 發表於 21-7-29 21:22
最重要睇小朋友意願,始終佢係用家,讀得唔開心…去神校也無用。

曾經有間去in佢話佢唔鐘意,因同區既學 ...

開明的家長

lflxl 發表於 21-7-29 21:47
開明的家長

小朋友…我覺得學術係其次,因為永遠唔會遲,任何時候想進步…遲過人起步都得,仲有好多時間,最梗要鐘意學校、返學、學習。如果連喜歡學習都談不上,比乜學校你都無用。

小兒係一間超級happy既k出身,無去學乜,文盲一名…但小一開始進步好多,我稔係因為佢返學開心,所以上堂留心學野,當然學校既老師教得好好啦。

因睇得太多跳落黎既事件發生,我好驚!學業與成績並唔係人生既全部。

2jkidsfather    發表於 22-12-28 23:09
zaba    發表於 21-8-3 12:49

siutreasure 發表於 21-7-29 21:24
係…見到佢又要考學校試,學校仲要考TSA、又分班試…跟著仲要去考插班,真係好心痛…但又無辦法…你女女好 ...

唔係用考試分班?仲要考分班試?

penguinding 發表於 21-7-30 07:57
唔係用考試分班?仲要考分班試?

係囉!家長們也不知每年都另外有呢個試,係小朋友講返出黎(emoji)

siutreasure 發表於 21-7-30 07:58
係囉!家長們也不知每年都另外有呢個試,係小朋友講返出黎(emoji)

咁考啲咩架

siutreasure 發表於 21-7-30 07:58
好慘, 考咁多試

siutreasure 發表於 21-7-29 21:24
係…見到佢又要考學校試,學校仲要考TSA、又分班試…跟著仲要去考插班,真係好心痛…但又無辦法…你女女好 ...

係呀,新校係直資

cantona2001 發表於 21-7-29 20:07
識人RC考級十幾,插到SJ,宜家移民潮,機會係多左
多謝指教!!

好似dg效率真係高d,可以全部筆試,好快in完即出offer

penguinding 發表於 21-7-30 08:05
咁考啲咩架

我無特登問,又無特登溫呀…TSA同分班試(emoji)唔得閒理…只僱自己學校final exam同埋溫d野去插班jar(emoji)

szeszeeee 發表於 21-7-30 10:16
係呀,新校係直資

你果,間…我仔好想入呀,副校話如有消息會下星期二、三收電話,好緊張呀(emoji)

kikitea 發表於 21-7-30 09:54
好慘, 考咁多試

係呀…果輪真係成日溫書…又做練習…

siutreasure 發表於 21-7-31 00:28
我無特登問,又無特登溫呀…TSA同分班試(emoji)唔得閒理…只僱自己學校final exam同埋溫d野去插班jar(emoj ...

我反而覺得插班唔好特別準備
‹ 上一主題|下一主題