用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學插班後感
樓主: ferrymama
go

小學插班後感   [複製鏈接]

penguinding 發表於 21-7-31 00:32
我反而覺得插班唔好特別準備

唔得呀…我仔中文好屎(emoji)

回覆 siutreasure 的帖子

喺唔使特別操練……趕唔切,係提前一年操就差唔多,不過我覺得如果要特登為一間學校去操……間學校未必啱讀,而如果平時有keep住自我增值,而好順咁考到,小朋友會讀得開心

kala——baby 發表於 21-7-31 00:52

喺唔使特別操練……趕唔切,係提前一年操就差唔多,不過我覺得如果要特登為一間 ...

因一直都無操過(emoji)(emoji)心血來潮想報就報…咪盡人士溫下囉…反正果時都溫梗自己學校野…報左唔止一間啦…只係考完自己學校試再溫長d時間…都係溫果d中、英,數就有d要溫中數囉,本身自己學校係英小。

對比之下我覺得我好求其……所以比學校話學術唔夠,一考完學校考試我魂都飛走埋,真心覺得爸爸媽媽好難做,太多嘢要諗

kala——baby 發表於 21-7-31 00:59

對比之下我覺得我好求其……所以比學校話學術唔夠,一考完學校考試我魂都飛走埋 ...

反正報左有機會去做卷,點都要盡力。同埋一齊煲下學校片囉(emoji)

kala——baby 發表於 21-7-31 00:59

對比之下我覺得我好求其……所以比學校話學術唔夠,一考完學校考試我魂都飛走埋 ...

最慘係6月考試後一直都有學校去…剛前日仲響度2in梗…都玩左兩個月喇…尾聲了!

啱嘅,至少教小朋友開始咗就要盡力試,無論結果,都會係過程度學到嘢嘅

個暑假就嚟比學校玩完……

kala——baby 發表於 21-7-31 01:02

啱嘅,至少教小朋友開始咗就要盡力試,無論結果,都會係過程度學到嘢嘅 ...

係呀!去左知自己本身能力,同埋自己學校和人地學校既卷有乜唔同,讓我同仔知道自己個level響香港屬於係乜(emoji)

kala——baby 發表於 21-7-31 01:03

個暑假就嚟比學校玩完……

其實多人移民容易左插係主要因素,其實都滿意原本學校,不過想試下去d更加好既試下,不論轉唔轉到其實都唔係太重要,比多個人生經歷比仔,第時大左都多個回憶☺️

我都咁諗,就算範圍一樣,出卷方式都可以唔同,可以了解自己多d

kala——baby 發表於 21-7-31 01:05

我都咁諗,就算範圍一樣,出卷方式都可以唔同,可以了解自己多d ...

你收曬offer未呀?

原校我女都好中意,不過有機會更好當然好

kala——baby 發表於 21-7-31 01:07

原校我女都好中意,不過有機會更好當然好

當然報插班時都有同小朋友講,佢地大個仔、大個女好難做父母強迫性,都要同佢地傾,佢地合作先成事,見到佢咁合作,我都好安慰係真既。

未,今年本來無打算插班,兩個女同一間幾好,我都懶,離開comfort zone搞著我,但佢哋自己提話中意×××學校,咪諗住比佢當參觀

kala——baby 發表於 21-7-31 01:09

未,今年本來無打算插班,兩個女同一間幾好,我都懶,離開comfort zone搞著我, ...

孖女?

我又係有個細,本身細跟大,讀私,但兩個私好貴,都好想試下免費既學校(emoji)仲有試平既直私囉!

siutreasure 發表於 21-7-31 01:09
當然報插班時都有同小朋友講,佢地大個仔、大個女好難做父母強迫性,都要同佢地傾,佢地合作先成事,見到 ...
我喺佢哋自己提,某日帶咗兩個女去接親戚個仔,xxx學校就係附近,佢哋見到顛咗咁話靚

siutreasure 發表於 21-7-31 01:11
孖女?

我又係有個細,本身細跟大,讀私,但兩個私好貴,都好想試下免費既學校(emoji)仲有試平既直私囉! ...
一大一細

kala——baby 發表於 21-7-31 01:13
一大一細

派左offer?兩個收曬?我兩個都一大一細,一個叩、一個插,收左,但大又再有其他in,好緊張想快d知收唔收,要安排下…家下好亂…書買左,校服又未買(emoji)

請教問題: 超細B,12月,應該照插(eg升三照插升三)定向下一年插成功機會會大d呢?幼稚園就話大B好,小學呢?
‹ 上一主題|下一主題