用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 咩小學已決定咩中學?
樓主: sumpo
go

咩小學已決定咩中學?   [複製鏈接]

回覆 fatman69 的帖子

差距肯定有。但無想象中大。不過要講明,有新移民既差中學,先可以比較下,如果單純本土差中學。就算前十都無乜用

edpdtsh402 發表於 21-9-5 11:35
好耐冇回應BK 但呢個話題我想以我阿仔的經歷鼓勵大家
阿仔今年升中一 幼稚園讀九龍塘英幼;學術不錯但不夠 ...

很有同感,阿仔不是區內升中成績彪炳的小學就讀。  但相對資源豐富,機會不斷,外出比賽項目五花百門,做就一張內容充實的個人履歷,成功入讀天后男官校。

加菲貓3 發表於 21-9-7 19:20
名校前二十名就或者系。後面果班同普通小學前幾名差唔多。越後就越普通

阿仔那屆有20幾入入讀中大,港大醫科。 據聞頭40名 是人揀科。 80名內可入讀3大,160名以後還有個別同學可入讀大學。

b3410 發表於 21-9-7 12:44
唔知d官員多唔多名校畢業?

阿仔中學,畢業生中最多的是醫生,幾百位是一定有,過千不肯定。 律師不少,各行各業,為商,出任官員等,我估計官職最高應該是民國總統   

BSCYL 發表於 21-9-8 10:21
很有同感,阿仔不是區內升中成績彪炳的小學就讀。  但相對資源豐富,機會不斷,外出比賽項目五花百門,做 ...
皇x

現在得知很多出名小學一開始要的人都係曲線很前端的人
再對比六年後十二年後的結果
會發現很多人後勁不繼
幼稚園三年走得順利,還有後面十二年
贏在高中都未遲

BSCYL 發表於 21-9-8 10:47
阿仔中學,畢業生中最多的是醫生,幾百位是一定有,過千不肯定。 律師不少,各行各業,為商,出任官員等, ...

最大的官員

BSCYL 發表於 21-9-8 10:47
阿仔中學,畢業生中最多的是醫生,幾百位是一定有,過千不肯定。 律師不少,各行各業,為商,出任官員等, ...
8 卦下:

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%AD%AB%E4%B8%AD%E5%B1%B1

孫赴香港入讀英國聖公會主辦的拔萃書室(當時英文稱為 Diocesan Home and Orphanage)>>> 係咪即係DB?

1 年DB, 2.5年QC

cafeva 發表於 21-9-8 12:03
8 卦下:

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%AD%AB%E4%B8%AD%E5%B1%B1

在鏈接內找到

Azzurro 發表於 21-9-8 11:45
會發現很多人後勁不繼 ...
同意,學習係終身事業

Azzurro 發表於 21-9-8 11:45
會發現很多人後勁不繼 ...
如果用所有小朋友數據來睇,又未必。只不過大家對幼稚園已經領跑的同學會期望更加高,所以如果10個小朋友,其中3個一直叻,7個後勁不繼,已經覺得係好多。不過,如果從全部小朋友來睇,10個人中間有3個好叻,已經屬於高概率。當然入名幼/名校的小朋友,本身家庭環境,教育資源也不一樣,所以只可以話凡事沒有絕對,量力而行,睇餸食飯。

BSCYL 發表於 21-9-8 10:31
阿仔那屆有20幾入入讀中大,港大醫科。 據聞頭40名 是人揀科。 80名內可入讀3大,160名以後還有個別同學可 ...

佢講緊小學
中學跟banding入,鳳尾比雞頭好唔出奇

BSCYL 發表於 21-9-8 10:31
阿仔那屆有20幾入入讀中大,港大醫科。 據聞頭40名 是人揀科。 80名內可入讀3大,160名以後還有個別同學可 ...

QC一般自行要頭3先有得見,級一就好大機會入,所以一般小學有人入到QC一D都吾奇!

傻太 發表於 21-9-8 12:57
佢講緊小學
中學跟banding入,鳳尾比雞頭好唔出奇

我是盲回   

edpdtsh402 發表於 21-9-5 11:35
好耐冇回應BK 但呢個話題我想以我阿仔的經歷鼓勵大家
阿仔今年升中一 幼稚園讀九龍塘英幼;學術不錯但不夠 ...

其實你在名幼已打咗個底,係津小學小一考好成績會易d。通常學校資源放晒係前10。係一間唔差津小升band 1A唔難。

久吾久會聽到家長話神校, band 1都吾一定好, 咁樣諗, 係拿走了小朋友更好的機會.  吾係每個小朋友都適合某一間學校係啱, 但都要小朋友試過先知, 真係吾適合先搵過第二間.

我們認識一小朋友, 從幼稚園一直到中學, 她自小在港島讀名校, 我一直都覺得小朋友吾喜歡講說話, 咁多年見到我都借D移吾打招呼, 直至中學轉到九能神校, 直情變左第二個人, 成個開朗哂, 宜家見到我離遠笑笑口打招呼, 真係好戥佢開心, 佢媽咪都話轉去神校個女好開心!

GreenMaDad 發表於 21-9-10 13:17
久吾久會聽到家長話神校, band 1都吾一定好, 咁樣諗, 係拿走了小朋友更好的機會.  吾係每個小朋友都適合某 ...

「地潔人靈」四個字已解釋到原因!

回覆 BSCYL 的帖子

補充呢幾年全級得番13X-14X人

02413124 發表於 21-9-10 14:11
回覆 BSCYL 的帖子

補充呢幾年全級得番13X-14X人

我知道,謝謝!阿仔該屆是最後一屆有5班180人的。
‹ 上一主題|下一主題