用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 咩小學已決定咩中學?
樓主: sumpo
go

咩小學已決定咩中學?   [複製鏈接]

kirstyau 發表於 21-7-11 11:41
多少有影響,但2線線級頭都有機會入神校/傳統名校(唔計抽入),但可能全校得1,2個。

同埋好現實,入左都 ...

咁入得多果啲,亦可能靠雙手雙腳創造出嚟,當然,弱校果一兩位同學都係用同一個方法。所以,跟到主車群先係客觀嘅標準~~~

Cliokohonda 發表於 21-7-11 12:19
比如中英作文,相信有一定比例ABC ,質素相近就變得主觀性更重。

阿仔在小學成績穩定性相當強,除了小六畢業試,他自覺已穩坐釣魚船,跌出前三, 小四稍為鬆懈,只得第三。其餘都妥妥無對手勝出。 可能小一入學已給班主任留有良好印象,好開始成為他坐順風船的條件。
中學由於不少同學都是來自五湖四海的精英份子,他自認是普通的地球人,與那些異類的外星人不能作比較。 中學在校6年,從未踏足週年的頒獎禮。但成績也算上游。 比起個別小學級一在中學考百名以外,已算有交待。

medicine 發表於 21-7-11 12:03
强校或者講在多尖子的學校,不容失手,失手即可能被抛離十幾甚至幾十名.
弱校,就算失手,可能僅僅跌一兩個名次 ...

所以,咪直屬小學可以進可攻退可守,係容納所謂失手嘅可能性。當然,視乎你嘅位置~~~

mcl203 發表於 21-7-11 12:47
咁入得多果啲,亦可能靠雙手雙腳創造出嚟,當然,弱校果一兩位同學都係用同一個方法。所以,跟到主車群先 ...

強弱小學分別較大,平時競爭對手水平。弱校如家庭有支援開( 戴定頭盔,指培養開)個底子都冇問題既。

正如中文小學英文唔一定差英文小學,中文小學,只要父母有培養一樣可以好好。

最後都係個句,上中學見真章。

JojoDad    發表於 21-7-11 23:05

medicine 發表於 21-7-11 12:03
强校或者講在多尖子的學校,不容失手,失手即可能被抛離十幾甚至幾十名.
弱校,就算失手,可能僅僅跌一兩個名次 ...

但在強校就算跌幾十名都仍可以係band 1
其實在強校,最頭和最尾果浸去到3、4年級已大概定型,打生打死都係中上至中下果堆

Cliokohonda 發表於 21-7-11 11:32
如一線小學生升B1 中學比例大的話,大方向表現不如意的比例更大。

學校,學生及家長三方才是一環扣一環, ...

二線小學入神校,全場只有你最有資格講!
出3中3,連入3球!

在普通小學入面,無篩選過見到係,叻係可以滿分,入名中。父母也只是打工仔一名,唔見得栽培,如果普通資質同呢類資優生鬥,名校生都未必贏。但名小贏嘅係資源,老師,環境,龍校,朋輩影響,六年輕鬆地過係比較大路選擇。普通資質,無音樂體育強項,入龍小係正確選擇。

rsx    發表於 21-7-12 13:32

fatman69 發表於 21-7-11 13:20
二線小學入神校,全場只有你最有資格講!  
出3中3,連入3球!
...

你令我被扭全場果堆笑緊,一人入五球,SP+女直。

~~ 發表於 21-7-11 12:38
大家一向都承认  家校小朋友 三方面的努力及资质缺一不可    小朋友的资质    家长的素质    学校的级别缺 ...

我會考慮BB將來入讀鮮魚行再考DGS

cat20203 發表於 21-7-11 14:01
在普通小學入面,無篩選過見到係,叻係可以滿分,入名中。父母也只是打工仔一名,唔見得栽培,如果普通資質 ...

名小6年係咪可以輕鬆地過,公開分享就大部份會係,柵埋門就~~~

回覆 cat20203 的帖子

你講得岩,資質平庸既學生如果唔入名小,是幾乎入唔到band 1中學,就因為大部分人都吹捧名小60,70名都好過2線小學第1名,呢班人先可以籍住名小,低名次都可以入到band 1中學。事實上,上到中學先可以見到真章,中學既野深小學好多,小學有好多人操下卷拎9字頭唔難,但中學,如果本身資質唔好,靠操卷唔會拎到高分。

JojoDad    發表於 21-7-11 23:12

回覆 ~~ 的帖子

呢位是內地家長?見你打簡體字。好多內地家長確是所有野都中意名牌,衣食住行讀書……名牌唔代表一切,唔使咁執著。

回覆樓主:

除非入咗超級寶校,唔係普通小學一樣有band 1嘅,咁當然睇你目標啦,如果你想入神校坦白講係難或真係級一先有機,但如果只求band 1津校,咁就算小學唔係好勁,只要你有band 1成績應該就可以抽入。

JojoDad    發表於 21-7-11 23:10

sumpo 發表於 21-7-10 20:37
正正就係諗緊呢樣野,可能係程度淺,所以考第一,人地揀都揀勁小學考第尾,都唔揀平傭小學考第一,係咪要攞 ...

咁又唔係喎,聽番人哋自行面試情況,其實強校級十幾廿幾先慘,佢哋學術上可能不比弱校級一、二差,但超級神校可能寧願收普通學校級頭。

不過話說回來,到底你target咩?你間小學有幾弱?如果唔係真係超級寶校,總有d band 1, 只要keep 到band 1成績,就好大機會抽到入band 1中。除非你要入神校,咁坦白講就有d不設實際,入神校嘅好多由幼稚園已舖排

JojoDad    發表於 21-7-11 23:11

Dylanli2017 發表於 21-7-11 14:34
回覆 cat20203 的帖子

你講得岩,資質平庸既學生如果唔入名小,是幾乎入唔到band 1中學,就因為大部分人都 ...

仲有部份人認為過百都好過2線級1的~~~

Cliokohonda 發表於 21-7-11 14:08
我會考慮BB將來入讀鮮魚行再考DGS

老五6年後會同獅子King校長一齊見報,為校創造歷史,又一寶校升神直鐵證!

~~ 發表於 21-7-11 15:06
哦   人往高处走嘛   岂有自甘向下的道理     我也知道香港的贫困问题严重      仇富心理严重      明白理 ...
哎呀,以為內地好多家長好熱愛祖國,但原來個個都崇洋媚外,哈哈! 唔知你有幾富可敵國值得我去仇呢?

其實呢條問題都可能係問緊事實而非意見。。睇番間小學過去幾年嘅升學派位統計,對照自己小朋友校內排名,已經可以大概估計來緊大機會去邊啲中學啦。不過校內試可能唔計音樂視藝,呈分要計,需小心啲。
‹ 上一主題|下一主題