用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 咩小學已決定咩中學?
樓主: sumpo
go

咩小學已決定咩中學?   [複製鏈接]

想高機率去band 1 中學及打好基礎 不好怕辛苦 一定去一線小學

ren 發表於 21-7-10 13:30
我覺得這例子未必是弱校級頭的能力反映,有可能是家長的策略。。。讓孩子在較平坦的學習路上,好好看清自 ...

呢個根本就係個別 Case ,不能與一般弱校孩子去評論。呢個爸爸本身一早就安排好晒,須然話冇補習,但父母根本就做了私人補習老師,帶著小朋友學習及培養閱讀習慣,父親亦有足夠能力自己教,所以弱唔弱校根本沒太大關係。

一向都係咩小學決定咗你咩中學

洋蔥頭媽咪 發表於 21-7-10 11:23
二/三線小學,如果要 keep 到好成績,好多時要靠家長自己谷,學校課程本身浅,水準較參差,所以六年後基本 ...
勁中學考級十內基本上都係好讀得嘅,不過S1、2後文理科天份更會分別突出。

bigpatpig 發表於 21-7-10 11:49
早前看到這篇報導,就知道弱小學的最高能力去到邊?
有直小私小取錄吾讀,6年後的派位結果!

想要上鏡,兩個選擇,油天鮮魚.年年如是

PS:好似係前者,級頭入個一間英中都唔好意思講,而係後者~~

洋蔥頭媽咪 發表於 21-7-10 11:23
二/三線小學,如果要 keep 到好成績,好多時要靠家長自己谷,學校課程本身浅,水準較參差,所以六年後基本 ...
正正就係諗緊呢樣野,可能係程度淺,所以考第一,人地揀都揀勁小學考第尾,都唔揀平傭小學考第一,係咪要攞top小學課程黎參考……
不過好似好絕望,已入平傭小學,top嘅中學可能不會放佢在眼內,能入bang2,可能已好極限

只怪我作為家長嘅我,當初升小時,大抽獎派到間只屬平平凡凡嘅小學……唉…灰晒

medicine 發表於 21-7-10 20:22
想要上鏡,兩個選擇,油天鮮魚.年年如是

PS:好似係前者,級頭入個一間英中都唔好意思講,而係後者~~

呢類鱔稿經常在報章教育版見到,對收生有一定幫助。

其實普通小學都有大概三分一band1,有心躋身前三分一又未必真係好難做到,家長留意培養小朋友嘅學習興趣,閱讀習慣,同責任心,可能已經好幫到啦。加油

fatman69 發表於 21-7-10 21:00
呢類鱔稿經常在報章教育版見到,對收生有一定幫助。
沒錯.好多地區小學都有好靚的升中成績,但都不及油天響名,見報多功不可沒.

sumpo 發表於 21-7-10 20:37
正正就係諗緊呢樣野,可能係程度淺,所以考第一,人地揀都揀勁小學考第尾,都唔揀平傭小學考第一,係咪要攞 ...

入咗平平凡凡嘅小學,唯有靠父母出手打好底子,最差情況見過有寶校學生就算考级一,中學都只能入到 Band 2。如果學校升中派位數據尚可接受,唯有努力保持在上游,否則學校升中派位數據太差,還是努力考好啲成績嘗試插入其他學校吧!

入到強嘅學校就算成績未算好好,但爛船都有三斤釘,可以肯定一線跟三線小學,經過六年小學生涯,足以令孩子程度差距擴大。讀到書邊度都讀到呢啲說話,只會係自欺欺人,小學影響升中學,中學影響升上大學, 一環扣一環不能忽視。

其實有1/3band1既小學已經唔算係普通,已經叫好

Fivedragon 發表於 21-7-10 21:34
其實有1/3band1既小學已經唔算係普通,已經叫好

視乎那區
可以係乙1熱門 亦可能係保險線

回覆 sumpo 的帖子

一般所謂二線派位小學的大約前三分一都會是band1,
地區所謂一線派位學校的後半版 多數是band2或者band3

升中大抽獎睇學生banding 不是睇小學.

樓主不用擔心, 加油就可以了.

回覆樓主:

deleted

回覆樓主:

drunk

JojoDad    發表於 21-7-11 07:26

sumpo 發表於 21-7-10 20:37
正正就係諗緊呢樣野,可能係程度淺,所以考第一,人地揀都揀勁小學考第尾,都唔揀平傭小學考第一,係咪要攞 ...

不用太灰,我的經歷或可解你心結。我地之前係地區二線小學,但校長係香港超紅爆的xx同學會小學前校長,將8成教法理念搬到現時小學,唔太谷,但小孩子自信同開心嘅。講到呢度好易俾人話又係升唔到好中學,我地升到間你口中的B1/2津英中啦,唔講邊間費事人多又口雜。講番小學,我沒有逃避、放手及自棄,小二開始幾乎晚晚陪女兒做功課,考試前兩周同女兒一起作戰溫書,仲周六補英數專科,如是者4~5年不間斷,呈分試平均級2x,現在中一升中二了,又級十名內,可以唞下氣了。想講嘅係,不論名小或地區二線,是否牛後或雞頭,世上沒有不勞而獲,家長的陪伴及努力都不可或缺。一句說話,有幾多投入,回報不一定相等,但對稱,而不投入只自怨或放手,就一定唔掂。小孩6年小學係佢同你親子共讀的好時光,共勉之。

Face3366    發表於 21-9-6 19:33
October.    發表於 21-9-5 10:20
ipki    發表於 21-7-12 11:44

sumpo 發表於 21-7-10 08:35
如果讀緊嘅小學唔係話好勁嘅,係咪就好難升到好嘅中學呢?即係就算小學校內成績唔差,係咪都難係bang 1或2 ...

個人唔同意,阿仔小學東華屬下平民小學,主張有教無類,並不催谷。
阿仔並無上任何補習班,學習全靠學校,家中父母無伴讀,考試前只做舊工作紙作為溫習。 每星期一節劍橋英話。 最後成功自行獲派第一男官校

~~ 發表於 21-7-10 10:17
差的小学   可能一年就3个band 1学生甚至一个都没有     好的小学每年可能50个band 1学生   差别很大   而 ...

阿仔小學是一般平民學校,升讀男官一後,未見比人差,1x 至4x 之間

BSCYL 發表於 21-7-11 10:42
阿仔小學是一般平民學校,升讀男官一後,未見比人差,1x 至4x 之間

亦有同門師兄弟,姊妹在瑪利諾,聖言,女拔站穩陣腳,而且個別表現出色

‹ 上一主題|下一主題